Näin valitset sopivat juoksukengät
Hyvinvointi
Näin valitset sopivat juoksukengät
Millaiset juoksukengät sopivat aloittelijalle? Mitä kannattaa huomioida, kun lenkit pitenevät ja tulee juostua useammin? Kiinnitä huomiota näihin asioihin!
Teksti

Kuvat

28.3.2019
 |
Kauneus ja Terveys

1. Hanki sopiva vaimennus

Perinteinen juoksukenkä, jossa on iskunvaimennus, sopii aloittelijoille, raskasrakenteisille juoksijoille ja vaihdevuosi-ikäisille naisille.

Mitä paksumpi pohja on, sitä enemmän siinä on yleensä vaimennusta. Trendikkäät, erittäin vaimennetut kengät ovat todella korkeat. Se ei välttämättä ole hyvä vaihtoehto.

Kun jalkapohja osuu maahan, elimistö aistii iskun aiheuttaman paineen ja mukautuu siihen. Liika vaimennus voi heikentää kehon omaa kykyä lievittää iskuja.

– Jos painetta ei tule vaan tuntuu kuin juoksisi pumpulin päällä, elimistö ei osaa reagoida, sanoo fysioterapeutti ja juoksuvalmentaja Pasi Ahonen Liikuntafysiosta.

Tällöin juoksija saattaa juosta huonolla tavalla, mikä lisää iskuvoimaa ja voi altistaa vammoille.

Ahonen ei suosittele erittäin paksupohjaisia lenkkitossuja aloittelijoille. Kokeneet juoksijat, joiden juoksutekniikka on kunnossa, voivat niitäkin käyttää.

2. Selvitä tuen tarve

Pronaatio on jalan liike, joka vaimentaa iskuja ja auttaa kulkemaan epätasaisessa maastossa. Sitä ei pidä yrittää estää.

Jos jalka ylipronatoi, kaari laskeutuu, kun astuu. Valitse silloin kenkä, jossa on ylipronaatiotuki.

Alipronatoivassa jalassa askel on ulkosyrjällä ja voi olla, ettei isovarvas osu maahan. Silloin sopii neutraali jalkine. Se tarkoittaa, ettei kengässä ole tukia, jotka pyrkivät vähentämään ylipronaatiota ja ohjaamaan askellusta.

Myös kengän jäykkyys vaihtelee. Jos nilkkasi on jäykkä ja juokset hyvin jäykillä kengillä, elimistön kyky vaimentaa iskuja voi huonontua.

Oman jalan ominaisuuksien ja juoksutekniikan arvioiminen voi olla vaikeaa.

– Aika pitkälti voi luottaa siihen, mikä tuntuu jalassa parhaimmalta. Myös juoksemiseen erikoistunut fysioterapeutti voi auttaa arvioimaan asiaa, Pasi Ahonen sanoo.

3. Valitse sopiva korkeusero eli droppi

Perinteisessä lenkkarissa päkiän ja kantapään korkeusero eli droppi on noin 10 milliä. Se on hyvä valinta aloittelijalle. Kun kantapää on ylempänä, akillesjänne kuormittuu vähemmän.

Pieni droppi voi ohjata askelta päkiälle eli niin, että päkiä koskettaa maahan ensiksi. Tämä juoksuasento on luonnollinen mutta rasittaa tottumattoman akillesjännettä ja pohjetta.

Myös pienidroppisissa kengissä voi olla pronaatiotukia.

4. Tarkista oikea koko

Juoksukengän koko voi olla suurempi kuin mihin olet tottunut. Kenkä ei saa puristaa eikä painaa. Pisimmän varpaan ja kengän kärjen väliin on hyvä jättää tilaa peukalonpään verran eli noin sentti, koska jalka liikkuu ja turpoaa juostessa.

Juoksukengissä on usein naisten ja miesten mallit. Naisten kenkä saattaa olla kapeampi. Jos jalkasi on leveä, voit hyvin ostaa miehille tarkoitetut lenkkitossut.

Pasi Ahonen ei suosittele ostamaan juoksukenkiä verkkokaupasta. Kannattaa aina sovittaa juuri sitä paria, jonka lopulta ostaa.

5. Huomioi ikäsi ja taustasi

Lenkkitossut kannattaa valita oman kunnon, vaivojen ja harjoitustaustan mukaan.

Ikää enemmän vaikuttaa, kuinka paljon on elämässään urheillut. Jos on ollut aktiiviliikkuja, kuusikymppisen jänteet, luut ja lihakset voivat olla yhtä hyvässä kunnossa kuin vähemmän liikkuneella kolmekymppisellä.

Ikä lisää kulumia esimerkiksi polvissa, mutta jos ne eivät vaivaa, niistä ei tarvitse kantaa huolta.

Naisilla vaihdevuodet kiihdyttävät luumassan menetystä, rappeuttavat jänteitä ja vähentävät lihasvoimaa. Silloin on hyvä hankkia hyvin vaimennettu ja tukeva juoksukenkä.

6. Älä anna hinnan ratkaista

Mitä kalliimpi kenkä on, sitä enemmän siinä on yleensä ominaisuuksia ja hienouksia. Se ei silti välttämättä ole parempi juuri sinulle.

– Etenkään aloittelijoiden ei kannata juosta trendien perässä, Pasi Ahonen sanoo.

Jokaisella juoksukenkävalmistalla on myös malleja, jotka pysyvät suurin piirtein samanlaisina vuodesta toiseen. Nämä mallit ovat hyväksi havaittuja, ja niillä on paljon käyttäjiä. Aloittelijalle sopii tällainen peruskenkä.

Voiko myyjän neuvoihin luottaa? Se riippuu kaupasta ja myyjästä.

– Juoksukengät kannattaa ostaa urheiluvälinekaupasta tai juoksuun erikoistuneesta liikkeestä, Ahonen suosittelee.

Hänen mukaansa kukaan ei voi kuitenkaan nähdä parilla vilkaisulla, millaiset kengät ovat parhaat.

– Juostessa jalka voi toimia ihan eri tavalla kuin miltä se seisoessa näyttää.

Jos asia askarruttaa, omaa juoksutekniikkaa ja askellusta voi käydä näyttämässä esimerkiksi juoksemiseen erikoistuneelle fysioterapeutille.

7. Hanki useampi pari

Jos juokset paljon, kannattaa hankkia useita kenkäpareja. Pitkille peruslenkeille asvaltilla ja hiekkateillä sopii jonkin verran vaimentava ja jalkaa tukeva juoksukenkä.

Nopeille vauhtilenkeille kannattaa valita kevyempi kenkä, jossa on vähemmän vaimentavia ja tukevia materiaaleja. Tämä lisää tuntumaa alustaan ja tekee askelluksesta nopeamman.

Jos juokset metsässä, jossa on juuria, mutaa ja kalliota, valitse maasto- tai polkujuoksukenkä. Sen pohjassa on kuviointia tai nystyröitä, jotka parantavat pitoa.

Tällaisia kenkiä on sekä vedenpitävällä kalvolla että ilman. Kalvosta voi olla haittaa, jos kenkään hulahtaa vettä – niin kuin maastossa usein käy. Tällöin vesi ei pääse puristumaan sieltä ulos. Talvella vedenpitävä kalvo voi kuitenkin olla hyödyllinen. Mieti, mikä on sinun tarpeesi.

– Minulla itselläni on käytössä 8 tai 9 paria kenkiä eri tarkoituksiin, maratoneja harrastava Pasi Ahonen kertoo.

8. Harkitse paljasjalkakenkiä

Paljasjalkakengissä on todella ohut pohja eikä yleensä yhtään droppia, jolloin juokseminen muistuttaa paljain jaloin liikkumista.

Joidenkin tutkimusten mukaan paljasjalkajuoksu voi vähentää iskujen ja tärähdysten voimakkuutta, koska juoksutapa muuttuu automaattisesti vähemmän iskuttavaksi. Saman huomaa, kun kokeilee juosta ulkona täysin paljain jaloin: silloin alkaa juosta varovasti paino päkiöillä.

– Mutta koska suurin osa ihmisistä ei arjessa liiku ilman kenkiä, paljasjalkakenkien käyttö saattaa lisätä sellaisia jalkaterän alueen vammoja, jotka eivät johdu tärähdyksistä, Pasi Ahonen sanoo.

Hän suosittelee paljasjalkakenkiä kevytrakenteisille juoksijoille tekniikka-, nopeus- ja koordinaatioharjoitteluun pehmeällä alustalla, kuten nurmikentällä. Sitä voi aloittelijakin kokeilla.

9. Vaihda ajoissa

Kun lenkkeilee, kenkä kuluu. Pikkuhiljaa se menettää kykyään vaimentaa iskuja ja tukea jalkaa. Se myös löystyy ja kiertojäykkyys heikkenee eli kenkää pystyy vääntämään käsin helposti.

– Kun yksillä kengillä on juossut 500 kilometriä, kannattaa alkaa harkita niiden uusimista, Pasi Ahonen suosittelee.

Viimeistään, jos lenkkitossu repeää rei’ille, on aika hankkia uudet.

Kommentoi +