
”HENGITYKSEN RAUHOITTAVASTA vaikutuksesta puhutaan paljon. Ei ole uutinen kenellekään, että rauhallinen hengitys aktivoi palautumisesta vastaavaa parasympaattista hermostoa. Sitä taas moni ei tule ajatelleeksi, että hengitys voi olla iso liike, joka ulottuu jalkapohjista päälaelle asti.
Hengityslihakset kiinnittyvät niskaan, rintakehään, lantioon ja olkapäihin. Syvä sisäänhengitys lähtee keskustasta ja kulkee sieltä rintakehään, solisluihin, selkärankaan, lonkkaniveliin ja niistä alaspäin. Se toimii kuin dominoefekti.
Malla Rautaparta on 69-vuotias jooga-opettaja ja fysioterapeutti. Hänen uusin kirjansa on Koko keho hengittää (Basam).
OLEN OIVALTANUT joogan pariharjoituksissa omilla käsilläni, miten valtava liike toisen hengitys on. Sama liike on minussa itsessäni. Kun olen tullut tietoiseksi hengityksestä, en ole enää voinut olla kauaa kasassa vaan on tullut tarve korjata asentoa jo ennen kuin asiat ovat huonosti.
Teen hengitysharjoituksia joka päivä, ensimmäisen kerran herätessäni ja toisen kerran iltapäivällä. Hengittäminen on minulle kuin päivittäinen lääke tai vitamiini.
Se on liike, joka kulkee mukana koko ajan ja jota voi harjoittaa kunnosta tai liikuntakyvystä riippumatta. Hengittäminen ei vaadi muuta kuin sen, että on elossa.
HENGITYSTÄ ON kahdenlaista. Valtaosan ajasta se on automaattista, mutta on myös mahdollista hengittää tietoisesti.
Voit kokeilla sitä antamalla hengitykselle enemmän aikaa. Pidennä uloshengitystä sekunnin pari ja hengitä sitten hetken pidempään sisään.
Tietoisella hengittämisellä on paljon hyviä vaikutuksia. Se pitää liitokset, nivelet ja ruuansulatuselimistön liikkeessä, estää jäykistymistä ja avaa rintakehää. Se on myös fantastinen keino pitää selkä kunnossa.
Usein luullaan, että selkään voi vaikuttaa vain käyttämällä isoja selkälihaksia. Esimerkiksi joogassa kroppa pidetään joustavana aika isoilla liikkeillä. Selkänikamien lähellä on kuitenkin useita pieniä lihaksia, joita hengitys aktivoi. Se vaikuttaa mikrotasolla, mikä on ihan yhtä tärkeää.
JOS OPIT HENGITTÄMÄÄN tietoisesti, voit käyttää sitä rauhoittumiskeinona jännittävissä tilanteissa. Kun elämässäni on surua, stressiä tai huono olo, hengitys puhdistaa mielen ja auttaa minua palaamaan tyynempään oloon.
Se ei kuitenkaan käy kahdessa minuutissa. Sympaattinen hermosto aktivoituu millisekunnissa mutta parasympaattinen vaatii enemmän kärsivällisyyttä ja toistoja. Hengityslihasten pitää vahvistua kuin minkä tahansa muiden lihasten.
Kun ohjaan joogaa, en koskaan sano, että vedä keuhkot täyteen ilmaa. Kehotan mieluummin kutsumaan hengitystä vähän peremmälle.
Ajattelen, että hengitykseen pitää suhtautua lempeydellä. Sitä ei saa pakottaa vaan se pitää kesyttää. Jos hengittämisestä tulee suorituspaineita, se kumoaa omat hyötynsä.”
Juttu on julkaistu aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 06/2023.