Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Lempireseptini

Sanna Stellanin pehmeät Lucia-pullat hurmaavat elegantilla maullaan: ”Olen wannabe-suomenruotsalainen”

Näyttelijä Sanna Stellanin pehmeät joulupullat ovat parhaimmillaan lämpöisinä, suoraan uunista tulleina.

”Minusta on ihana häärätä joulu­mammana, koska lapseni rakastavat joulua. Minä en niinkään. Minusta se on äärimmilleen viritettyä varustelua.

Neljästä lapsestani kolme on isänsä puolelta suomenruotsalaisia. Heidän kauttaan perheeseeni on tullut perinteitä kuten pääsiäisjuoma påskmust ja joulun­ajan lusse­katter-pullat. Se on minusta mahtavaa, sillä olen wannabe-suomenruotsalainen!

Lussekatter-pullat tulevat alun perin ­Ruotsista. Suomessa niitä kutsutaan Lucia-­pulliksi, sillä niitä syödään perinteisesti Lucian päivänä 13. joulukuuta.

Pullat maistuvat joulun odotukselta ja sahramilta, joka on maailman kallein mauste. Sen juhlavan keltainen väri ja elegantti mausteisuus lämmittävät pimeään vuodenaikaan.

Kun taikinasta tekee löysän eikä säästele voissa, pullista saa pehmoisia. Ne ovat parhaimmillaan lämpöisinä suoraan uunista nautiskeltuina.

Meillä ei noudateta orjallisesti pullien perinteistä s-muotoa. Minä teen yleensä ne fiksut muodot ja lapset kilpikonnia ja muita hauskoja hahmoja.

Parasta leipomisessa on yhdessäolo ja rentouttava tunne, joka tulee taikinan vaivaamisesta. Hirveä sotkuhan leipomisesta myös syntyy. Jos äitini on paikalla, hän heiluu rätin ja harjan kanssa ja yrittää siivota lasten jälkiä.

Kokeile myös Anni Ihamäen herkullista suklaakakkua.

”Syön kotiruokaa, jossa ei tarvita tuoteselosteita.”

Lääke ja hyvinvoinnin lähde, sitä ruoka on minulle. Ravitsemus ja sen vaikutus kehoon, mieleen ja suolistoon on kiinnostanut minua jo kolmekymmentä vuotta.

Syön kotiruokaa, jossa ei tarvita tuoteselosteita. Käytän luomua ja mahdollisimman lähellä tuotettuja, laadukkaita raaka- aineita: marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Laadukas ruoka on iso kuluerä, mutta toistaiseksi rahat ovat riittäneet.

Ruuanlaitto on minusta rentouttavaa. Menen kokatessa omiin mielentiloihini, ja samalla annokset kasvavat övereiksi. Haluan usein tehdä pöytään vielä yhden salaatin ja vielä toisen ­kastikkeen. Hifistelyvaiheessani fenkolilastujen piti olla juuri oikein ­friteerattuja. Tavoitteeni on yksinkertaistaa ruuanlaittoa.

”Kahvia en ole koskaan juonut, joten minulta voi ottaa Suomen passin pois.”

Kaapistani löytyy aina sitruunaa, valkosipulia ja parmesaania, koska ne ovat jumalten ruokaa. Limetti-korianteri on toinen varma yhdistelmä. Se maustaa esimerkiksi kikherneet taivaallisen makuisiksi.

Laitan ruokaa päivittäin isolle perheelleni. Teen paljon pastoja ja monipuolisia kasvisruokia. Lihaakin laitan, mutta en ole siinä kovin taitava. Sunnuntaina pyrin tekemään herkkupäivällisen, kun koko perhe on koossa.

Lasten suosikki on tofu hapanimeläkastikkeessa. Itse en kyllästy koskaan tomaatti­pastaan. Lohturuokani on intialainen tomaattinen munakoisopata bhanta masala. Reppureissasin nuorena Intian halki. Sen jälkeen aloin opiskella ihastuttavia intialaisia reseptejä.

Lempiruokakirjojani ovat Yotam Ottolenghin kasvisreseptiteokset ja Sally Butcherin Vegestan, jossa on ohjeita Lähi-idän kasvisruokiin.

Kahvia en ole koskaan juonut, joten minulta voi ottaa Suomen passin pois. Sen sijaan tee, kurkumalatte ja nepalilainen chai maistuvat. Ja mummun mehu kuplavedellä, se on perheessämme käsite.

Mummu eli äitini tekee mehuja ja hilloja omista omenoista, vadelmista ja viinimarjoista. Isäni metsästi, kun olin pieni. Olen syönyt kaiken maailman riekkoja, ja pakastin oli haukia täynnä. Suhtaudun arvostuksella hyvään ruokaan, kun olen nähnyt, miten iso vaiva sen eteen nähdään.

Minunkin lapseni sanovat, että kaikki heidän lapsuusmuistonsa kanssani liittyvät ruokaan. He muistavat, missä ravintoloissa kävimme ja mitä tarjosimme vieraille. Se lämmittää.”

Lucia-pullista voi tehdä monen­näköisiä. Tutuimmat muodot ovat ässät, pässin­­päät ja Hannun vaakunat.
Lucia-pullista voi tehdä monen­näköisiä. Tutuimmat muodot ovat ässät, pässin­­päät ja Hannun vaakunat.

Lucia-pullat 25–50 kpl

• 5 dl täysmaitoa

• 50 g tuorehiivaa

• 2 kananmunaa

• 2 dl sokeria

• 1 rkl vaniljasokeria

• 1 rkl kardemummaa

• 11/2 tl suolaa

• 1 ps (1/2 g) sahramia

• noin 15 dl vehnäjauhoja

• 200 g pehmeää voita

Voitelu:

• 1 kananmuna

Koristelu:

• noin 1 dl rusinoita

• tomusokeria

1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Vatkaa mukaan munat, sokerit ja mausteet.

2. Alusta joukkoon jauhoja vähitellen, kunnes taikina on sopivan pehmeää. Lisää voi ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä liinan alla, noin tunti.

3. Jaa pullataikina kahtia ja leikkaa taikinapalat pieniksi paloiksi, yhteensä noin 50 kpl. Leivo palat sormenpaksuisiksi tangoiksi (20 cm) ja muovaa niistä perinteisiä Lucia-pullia (katso kuva).

4. Kohota pullia noin 30 minuuttia. Voitele ne munalla ja painele koristeeksi rusinoita.

5. Paista pullia 225-asteisen uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Sirottele jäähtyneille pullille tomusokeria.

Haastattelu on julkaistu Eeva-lehdessä 12/2025.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt