Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Ruoka

Anni Ihamäki kehitteli täydellistä suklaakakun reseptiä vuosia – sitten hän keksi yhdistää kaksi klassikkoa

Juontaja, somevaikuttaja Anni Ihamäen suklaakakun juju on suklaan ja raikkaan kirpeän vadelman yhdistelmässä, makeassa kuorrutteessa sekä mehevässä pohjassa.

”Kolmivuotiaan poikani mielestä parhaat juhlat ovat sellaiset, missä on koristeviirejä ja mokkapaloja. Olen samaa mieltä!

Olen metsästänyt täydellistä suklaakakkua koko elämäni. Moni yritti vakuuttaa minulle, että paras kakku olisi sacher, mutta petyin kakun kuivuuteen, tummaan suklaaseen ja kerrosten välissä olevaan hilloon.

Nyt olen keksinyt täydellisyyttä hipovan ohjeen. Kaikkien vuosien ja lukuisten reseptikokeilujen jälkeen keksin yhdistää kaksi parasta: mokkapalat ja suklaakakun. Kehitin reseptin 2017, kun halusin jotain uutta tarjoiltavaa lasten jalkapallojoukkueen turnaukseen.

Kakku hurmaa suklaan ja raikkaan kirpeän vadelman yhdistelmällä sekä mehevällä ja kostealla pohjalla. Kakku on hyvää heti ja myös parin päivän päästä, sillä suklainen maku vain paranee.

Nykyisin leivon kakkua kaikkiin mahdollisiin synttäreihin ja koulun myyjäisiin. Lapsille tosin tulee aina vähän paha mieli, jos kakku ei tulekaan heille vaan myytäväksi.

”Innostukseni ruuanlaittoon kasvoi, kun tulin viidenneksi television MasterChef VIP -ruokakilpailussa.”

Hyvän ruuan ystävä olen ollut aina, mutta tieni ruuanlaittajaksi alkoi nihkeästi. Ala-asteella leivoin muffinsseja mutta olin niin pieni, etteivät voimani riittäneet vatkaamaan taikinaa tarpeeksi kauan. Lopputuloksista tuli aina litteitä. Silti halusin leipoa joka viikko.

Ensimmäinen kokkauskerta ensimmäisessä omassa kodissani oli fiasko. Laitoin tomaattikeittoon liikaa tähtikuvioisia minipastoja ja tuloksena oli omituista mössöä. Lopulta vein kaverini Mäkkiin syömään.

Innostukseni ruuanlaittoon kasvoi, kun tulin viidenneksi television MasterChef VIP -ruokakilpailussa 2015. Ensimmäisessä vaiheessa vastassani olivat muusikko Jussi 69 ja poliitikko Ville Niinistö. Meidän piti valmistaa ruokabravuurimme, ja tein hummeririsoton ja suolapedillä paahdetut katkaravut.

Sieluani lämmittää ikuisesti, kun pääsin jatkoon ja minulle sanottiin, että ateriani oli MasterChefin historian paras risotto. Tuomari Tomi Björckin mielestä olin kisan musta hevonen. Sitä olin myös itselleni.

”Lapsuudenkodissani ei syöty arkiruokaa yhdessä, joten olen kaivannut tällaisia yhteisiä koko perheen hetkiä.”

Ruuasta on tullut viime vuosina todella iso osa työtäni. Olen kirjoittanut kolme ruokakirjaa ja teen ruokasisältöjä someen.

Testailen työssäni paljon reseptejä, mutta kotona minulle jää enemmän fiilistelijän osa, sillä aviomieheni Ilkka Ihamäki on perheemme suurtalouskokki. Hän saattaa tehdä kanakeiton, kaalilaatikon ja makaronilaatikon samalla kertaa.

Helppous ja yksinkertaisuus on ruokafilosofiani. Jo lapsena valitsin aina vaniljajäätelöä. Mitä vähemmän raaka-aineita on ja mitä laadukkaampia ne ovat, sen parempaa ruoka yleensä on.

Tykkään perinteisistä perusruuista kuten kaalikeitosta, pitsasta, salaateista ja spaghetti bolognesesta. Arkena teen eniten punaista linssikeittoa, jota varioin chorizolla tai punaisella currylla. Kun haluan herkutella, teen pihvin ja béarnaisekastiketta tai katkarapu-caesarsalaattia. Minusta on myös hauska keksiä uusia reseptejä kaapista löytyvistä aineksista.

Perinteiset arki- ja juhlaruuat sekä traditiot ovat minulle tärkeitä, sillä ne jättävät lapsiin ihania muistijälkiä. Pääsiäisenä tarjoilen lammasta, minttuhyytelöä, pashaa ja pääsiäispullaa. Juhannuksena nostamme lipun salkoon, laulamme Siniristilippumme ja syömme saaristolaisleipää, sillejä, itse savustettua kalaa ja mansikkakakkua.

Arkena pyrimme syömään aina yhdessä viideltä. Laitamme leivät koriin ja katamme pöydän kauniisti. Lapsuudenkodissani ei syöty arkiruokaa yhdessä, joten olen kaivannut tällaisia yhteisiä koko perheen hetkiä.”

Herkullisen suklaakakun taikina syntyy näppärästi sekoittamalla. Vuokaakaan et tarvitse, sillä kakkupohja kypsennetään uunipellillä.
Herkullisen suklaakakun taikina syntyy näppärästi sekoittamalla. Vuokaakaan et tarvitse, sillä kakkupohja kypsennetään uunipellillä.

Suklaa-vadelmakakku

12–14 annosta

Taikina:

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl sokeria
  • 11/2 tl ruokasoodaa
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 21/2 dl vettä
  • 200 g voita
  • 4 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl kreikkalaista jogurttia
  • 2 kananmunaa

Täyte:

  • 2 liivatelehteä
  • 2 dl vispikermaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 prk (250 g) maitorahkaa
  • 2 dl vadelmia
  • 1 tl vaniljajauhetta

Kuorrute:

  • noin 4 dl tomusokeria
  • 100 g voita
  • 2 rkl maitoa
  • 1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Koristelu:

tuoreita vadelmia ja suklaakoristeita

1. Yhdistä kulhossa jauhot, sokeri, sooda ja vanilja. Sekoita.

2. Mittaa kattilaan vesi, voi, kaakao ja suola. Kiehauta sekoitellen. Kääntele seos kuiviin aineisiin.

3. Sekoita jogurtti ja munat vähän jäähtyneeseen taikinaan. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteessa 20 minuuttia.

4. Leikkaa jäähtyneestä kakkupohjasta kaksi halkaisijaltaan 20 sentin kokoista kiekkoa.

5. Tee täyte. Upota liivatteet kylmään veteen. Vaahdota kerma ja sokeri. Sekoita joukkoon rahka, vadelmat ja vaniljajauhe. Purista liivatteista ylimääräinen vesi, sulata ne kuumaan vesitilkkaan ja sekoita täytteeseen.

6. Nosta kakkupohja irtopohjavuokaan, levitä täyte väliin ja nosta toinen kakkupohja päälle. Laita vuoka jääkaappiin noin tunniksi, jotta täyte jähmettyy.

7. Mittaa kuorruteainekset kattilaan ja kuumenna sekoitellen. Lisää tomusokeria tarvittaessa. Kun kuorrute on jäähtynyt sopivan paksuksi, levitä se kakun päälle.

8. Koristele halutessasi tuoreilla vadelmilla ja suklaakoristeilla.

Vinkki! Anni tekee ylijäävästä pohjasta pieniä mokkapaloja ja cake popseja eli kakkutikkareita.

Juttu on julkaistu Eevassa 3/2024.

Artikkelia on muokattu 2.7.2025. Teko-ohjetta on tarkennettu irtopohjavuoan ja täytteen jähmettymisen osalta sekä lisätty käyttövinkki ylimääräiselle pohjataikinalle.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt