
Vakava morsian astelee hitaasti punaista mattoa pitkin kohti jäykkää ja hermostuneen oloista sulhasta. On 3. heinäkuuta 2011, ja maailman katseet kohdistuvat ruhtinas Albert II:n ja Charlene Wittstockin häihin Monacossa.
Vihkiseremonian aikana parin katseet kohtaavat vain satunnaisesti. Sulhanen suutelee pikaisesti morsianta, jonka väkinäinen hymy sammuu pian.
Hääparille laulavan duon esityksen aikana Charlene on itkuinen ja yrittää etsiä Albertin katsetta, mutta sulhanen pysyy etäisenä.
Monacolaiset ovat odottaneet pitkään ruhtinaan avioitumista, mutta juhlapäivää varjostavat mediassa vellovat väitteet, että avioliitto olisi pakotettu. Lehdissä on kirjoitettu Albertin avioliiton ulkopuolisista lapsista ja Charlenen yrityksestä perua sen vuoksi häät kokonaan.
Kerrotaan, että morsian on pyrkinyt matkustamaan pois maasta vain paria päivää ennen häitä, mutta Nizzan lentokentällä viranomaiset ovat pysäyttäneet hänet ja toimittaneet takaisin palatsiin.
Levottomuutta herättävistä huhuista huolimatta Monacossa juhlitaan nyt suurieleisesti häitä, jotka ovat ruhtinaskunnan näyttävin tapahtuma sitten Grace Kellyn ja ruhtinas Rainier III:n häiden vuonna 1956.
Prinssi Albert II ja pitkä poikamieselämä
Prinssi Albert II syntyi vuonna 1958 Monacon ruhtinasparin keskimmäiseksi lapseksi ja ainoaksi pojaksi. Isosisko Caroline ja pikkusisko Stephanie saivat prinsessan arvonimet, mutta Albertista tuli kruununprinssi: Monacon perustuslain mukaan hallitsijan valta siirtyy miespuoliselle jälkeläiselle.
Vanhemmat jäivät lapsille etäisiksi. Isabelle Rivèren ja Peter Mikelbankin kirjoittamassa Albert II de Monaco, l’homme et le prince -kirjassa prinsessa Caroline kertoi, että lastenhoitaja Maureen Wood oli erityisen läheinen hänelle ja Albertille.
”Maureen oli elämämme avainhenkilö. Lapsuudessamme lastenhoitaja oli meille läheisempi kuin omat vanhempamme.”
Vartuttuaan Albert eli pitkään railakasta poikamieselämää. Hänellä oli useita lyhyitä naissuhteita, eikä hän osoittanut halua asettua aloilleen. Päälle kolmekymppisenä Albert tapaili kuukauden ajan amerikkalaista tarjoilijaa Tamara Rotoloa. Tästä suhteesta syntyi vuonna 1992 tytär Jazmin Grace.
Vuonna 1997 Albert tapasi togolaisen Nicole Costen lennolla Nizzasta Pariisiin. Lentoemäntä hurmasi prinssin hymyllään. Prinssi pyysi Nicolen puhelinnumeroa. Niin alkoi kuuden vuoden suhde, josta tuli Monacon varjelluin salaisuus. Ruhtinas Rainier ei koskaan hyväksynyt Nicolea.
Vuonna 2003 suhteen jo päätyttyä syntyi poika Alexander, jonka elämässä prinssi aluksi oli mukana. Hän osti Nicolelle ja pojalle ylellisen huvilan Ranskan Rivieralta ja tuki heitä taloudellisesti. Nicole kertoi Daily Mail -lehdessä, että Albert oli rakastava isä, joka vaihtoi pojalle vaippoja.
”Albertilla ja pojalla oli läheinen ja luonnollinen suhde. Prinssi oli ylpeä pojasta ja piti tätä usein sylissään.”
Albertin häilyvät seurustelusuhteet ja haluttomuus avioliittoon huolestuttivat ruhtinas Rainieria niin paljon, että hän muutti Monacon perustuslakia vuonna 2002.
Vanhan lain mukaan Monaco olisi liitetty takaisin Ranskaan, mikäli hallitsija kuolisi ilman laillista miespuolista perillistä. Avioliiton ulkopuolella syntyneet lapset eivät ole oikeutettuja kruunuun.
Lakimuutos takasi sen, että valta pysyisi Grimaldin suvulla, vakka Albert kuolisi ilman laillista poikaa. Uuden lain mukaan valta siirtyisi Albertin sisarelle Carolinelle ja tämän jälkeläisille.
Samalla Monaco ja Ranska sopivat, että Monaco säilyttäisi itsenäisyytensä, vaikka Grimaldien suku sammuisi.
Kun ruhtinas Rainier kuoli 6. huhtikuuta vuonna 2005, Albertin huolettomat poikamiespäivät päättyivät. Hän astui hallitsijan saappaisiin.
Muutaman kuukauden päästä hän myönsi Alexander-pojan isyyden, mutta vasta dna-testin jälkeen. Alexander oli tuolloin hieman alle kaksivuotias.
Alexanderista olisi voinut tulla myös virallinen kruununperijä, mikäli Albert olisi mennyt naimisiin tämän äidin Nicole Costen kanssa tai adoptoinut pojan. Niin hän ei kuitenkaan tehnyt.
Seuraavana vuonna Albert tunnusti julkisesti myös vanhimman lapsensa, Jazmin-tyttären, isyyden. Tytär oli 14-vuotias, ja prinssi perusteli myöhäistä isyyden tunnustamista sillä, että oli halunnut suojella tytärtään julkisuudelta.
Molemmat avioliiton ulkopuolella syntyneet lapset ovat oikeutettuja perimään osuutensa Albertin henkilökohtaisesta omaisuudesta, joka on arvioitu noin miljardin euron arvoiseksi.
Vaikka Albert vetkutteli isyyden tunnustamisissa, hän on luonut hyvän suhteen tyttäreensä. Jazmin tapasi isänsä ensimmäistä kertaa 11-vuotiaana Monacossa.
”Halusin tutustua isääni. Olen onnellinen, että se tapahtui silloin. Meillä on ollut hyvä suhde siitä lähtien”, Jazmin kertoi Harpers Bazaar -lehdelle myöhemmin.
Isä ja tytär onkin nähty yhdessä erilaisissa hyväntekeväisyystilaisuuksissa, ja Jazmin käy usein Monacossa. Isänsä Grimaldi-sukunimeä käyttävä Jazmin on nyt 29-vuotias Los Angelesissa asuva laulaja ja näyttelijä.
Charlene Wittstock, menestynyt kilpauimari
Charlene Wittstock astui ensimmäisen kerran Albertin elämään vuonna 2000. Eteläafrikkalainen kilpauimari osallistui silloin Monte Carlossa pidettyyn Mare Nostrum -uintikilpailuun.
Kisojen päätösjuhlassa Albert ja Charlene viihtyivät yhdessä. Prinssi viehättyi urheilijan huumorintajusta ja mutkattomuudesta.
Paria yhdisti rakkaus urheiluun. Albertin isoisä, ruhtinatar Gracen isä Jack Kelly, oli ollut kolminkertainen soudun olympiavoittaja. Albert rakasti itsekin kilpailemista ja oli nuorena osallistunut Monacon rattikelkkailujoukkueessa useisiin olympialaisiin.
Yhteisen illallisjuhlan jälkeen Charlene palasi kotimaahansa, eivätkä he tavanneet viiteen vuoteen. Nykyisessä Zimbabwessa 1978 syntynyt Charlene oli asunut Etelä-Afrikassa 11-vuotiaasta saakka.
Kilpauimarin uralle häntä oli kannustanut oma äiti, joka oli kilpasukeltaja ja uimaopettaja.
18-vuotiaana Charlene voitti Etelä-Afrikan mestaruuden. Hän edusti maata Sydneyn olympialaisissa 22-vuotiaana.
Kun ruhtinas Rainier kuoli, Charlene soitti surevalle Albertille, ja pian pari nähtiin 2006 talviolympialaisissa Torinossa. Yhteiskuvat Albertista ja Charlenesta päätyivät lehtiin.
Monacolaiset alkoivat toivoa, että ruhtinas asettuisi aloilleen.
Charlene muutti asumaan palatsiin, mutta Albertin kosintaa jouduttiin odottamaan vielä nelisen vuotta. Charlene opiskeli ranskaa, ja prinsessat Caroline ja Stephanie kouluttivat häntä Monacon hallitsijan puolison rooliin.
Vogue-lehden haastattelussa Charlene kertoi myöhemmin, kuinka hän joutui noina vuosina kestämään yksinäisyyttä ja kateutta.
”Elämä tuntui toisinaan ylivoimaiselta. Yritin liian kovasti miellyttää ihmisiä ja olin vaarassa menettää kosketuksen itseeni.”
Kerrotaan, että Caroline ja Charlene eivät ole tulleet toimeen keskenään. Syyksi on veikattu Carolinen penseyttä. Hänen on ollut vaikea luopua ajatuksesta, että hänestä tai hänen pojastaan Andrea Casiraghista olisi voinut tulla hallitsija Albertin jälkeen.
Avioliitto ja lapset
Vihdoin, 53-vuotiaana, Albert sanoi tahdon itseään kaksikymmentä vuotta nuoremmalle Charlenelle. Ympärillä velloneet huhut rakkauden aitoudesta eivät päättyneet häihin. Charlenea pidettiin kylmänä ja etäisenä.
Osansa ruhtinattareen kohdistuvaan kritiikkiin toi Albertin pojan äiti Nicole Costa, joka on nykyisin muotisuunnittelija. Daily Mail -lehdessä hän syytti Charlenea siitä, ettei Albert enää tavannut poikaansa.
Alexander Coste-Grimaldi on nyt 18-vuotias, eikä häntä ole nähty pitkiin aikoihin isänsä seurassa.
Vuonna 2014 monacolaiset huokaisivat helpotuksesta: valtakunta sai kauan kaivatun laillisen kruununperillisen. Ruhtinatar synnytti kaksoset.
Vaikka Gabriella Thérèse Marien on kaksi minuuttia veljeään Jacques Honoré Rainieria vanhempi, Jacques perii aikanaan kruunun.
”Lapset ovat tuoneet elämääni vastuuta”, Charlene sanoi tv-haastattelussa.
Puolisot näyttävät lähentyneen, ja perhesuhteet vaikuttavat valokuvissa lämpimiltä.
Myös Albert on hehkuttanut isyyttä.
”Jacques on ujompi ja hiljaisempi. Hän tarkkailee tilanteita ennen kuin toimii”, Albert kertoi People-lehdessä tänä vuonna. Gabriella taas rakastaa laulaa ja tanssia.
”Hänestä on mukavaa olla ihmisten edessä”, ylpeä isä on sanonut.
Viileä ja salaperäinen Charlene
Charlene on muuttunut avioliiton aikana itsevarmemmaksi, mutta hän ei edusta perinteisesti.
Häntä on arvosteltu viileydestä. Pari vuotta sitten hän puhui eteläafrikkalaisessa Huisgenoot-lehdessä vaikeasta vuodestaan, jonka aikana hänen isänsä sairastui ja kaksi ystävää menehtyi.
”Ihmiset kysyvät, miksi en hymyile kuvissa. He eivät tiedä, mitä taustalla on.”
Charlene vierailee Etelä-Afrikassa usein.
”Elän etuoikeutettua elämää mutta ikävöin perhettäni ja ystäviäni.”
Viime joulun alla Charlene leikkautti itselleen punk-tyylisen puolisiilin, jossa vasen puoli hänen hiuksistaan on ajeltu lähes kaljuksi. Julkisuudessa asiaa kauhisteltiin.
Charlene kertoi ranskalaisessa Point de Vue -lehdessä, ettei välitä kritiikistä.
”On tärkeämpiäkin asioita kuin hiukseni.”
Onnellisesta perhe-elämästä huolimatta Monacon kuninkaalliset ovat joutuneet uusien huhujen pyörteisiin. Albert on jälleen haastettu oikeuteen tunnustamaan isyytensä. Nyt 35-vuotias brasilialainen nainen väittää, että ruhtinas olisi hänen 15-vuotiaan tyttärensä isä.
Artikkeli on julkaistu Eevassa 9/2021.