Rintauinnin tekniikka kuntoon
Hyvinvointi
Rintauinnin tekniikka kuntoon
Olisiko jo aika opetella painamaan pää veden alle? Opettele rintauinnin tekniikka, sillä rintauinti on tehokas kuntoilumuoto, kunhan tekniikka on kunnossa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 23.5.2012
Kauneus ja Terveys

Selkeään rytmiin perustuva rintauinti koostuu potkusta, liu’usta ja käsivedosta, joita säätelee vahva keskivartalo. Sujuva rintauinnin tekniikka perustuu hyvään vesiryhtiin ja liukuasentoon. Rintauinti alkaa ja päättyy liukuasennosta:

 1. Kädet ovat liukuasennossa, kämmenen ulkosyrjät puolittain ulospäin kääntyneinä. kädet liukuvat sivuille y-asentoon ilman voiman käyttöä, ja samalla rintakehä painuu hieman alaspäin.
 2. Pää seuraa vartaloa ja painuu veden alle. Tätä liikettä kutsutaan lataukseksi, koska sen tarkoitus on saada vesi mukaan liikkeeseen nostavana ja eteenpäin vievänä voimana.
 3. Käsiveto tapahtuu kyynärvarresta noin 90 asteen kulmassa. käsivarret seuraavat kyynärpäitä ja työntyvät liukuun. Toisin kuin liu’ussa, vedossa käytetään voimaa. Vedon alkaessa lantio työntyy samanaikaisesti eteenpäin.
 4. Happea otetaan vetovaiheessa, kun vesi nostaa rintakehää ylöspäin. Päätä ei nosteta missään vaiheessa, vaan se nousee vartalon mukana.
 5. Potkussa polvet koukistetaan taakse nilkat ojennettuina. Lantion kulma pysyy avoimena. Nilkat kääntyvät ulospäin niin, että varpaat osoittavat sivuille. Säären ja jalkaterän sisäsyrjät työntävät vettä voimakkaasti sivukautta taakse. Liukuasennossa nilkat ovat taas ojentuneina.
 6. Potkua kontrolloidaan keskivartalon lihaksilla.

Lue myös: Uimalla kuntoon

Vältä nämä virheet!

 • Potku lähtee etureidestä, jolloin pää vajoaa liian alas.
 • Potku on liian leveä tai epäsymmetrinen.
 • Käsivedon latausvaihe on liian lyhyt tai kädet vedetään liian pitkälle vartalon alle.
 • Pään nostaminen niskalihaksilla hengityksen aikana.

Treenivinkit!

 • Käsivedon oikeaa rytmiä voi harjoitella ajattelemalla tahtia: kaksi hidasta ja yksi nopea. Kun kädet liukuvat edessä ja hakeutuvat y-asentoon, laske hitaasti kahteen ja tee käsiveto nopealla kolmosella.
 • Potku lähtee pakaroista. Kuvittele, että potkun aikana puristat nilkat yhteen pakaroilla.
 • Muista viedä nilkat yhteen ennen uuden potkun aloittamista.
 • Hengittää tulisi niin, että rintakehä levenee sisäänhengityksessä ja pienenee uloshengityksessä.
 • Mainio potku- ja lihaskuntotreeni syntyy, kun uit rintauintia niin, että teet yhden käsivedon ja kolme potkua.

Kirjoittaja on liikunnanohjaaja ja personal trainer.

Lue myös:

Kommentoi +