Auttaako laihduttaminen rasvamaksaan? Asiantuntija vastaa
Hyvinvointi
Auttaako laihduttaminen rasvamaksaan? Asiantuntija vastaa
Parhaiten maksarasvaa hävittää vähähiilihydraattinen ruokavalio.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 28.2.2019
Kauneus ja Terveys

Riittääkö, että laihduin?

"Sairastan kakkostyypin diabetesta ja olen sen tähden ollut mukana diabeteslääketutkimuksessa. Osana tutkimusta minulta otettiin koepala maksasta keväällä 2018. Se lähetettiin tutkittavaksi Yhdysvaltoihin.

Kun tulokset tulivat, selvisi, että minulla on tulehtunut rasvamaksa. Ilman tutkimusta en tietäisi, että maksani on rasvoittunut. Rasvamaksa on salakavala sairaus, eikä minulla ollut oireita siihen liittyen.

En ollut kuitenkaan erityisen järkyttynyt tuloksista enkä ole niitä surrut, sillä pääsin mukaan toiseen lääketutkimukseen. Siinä testataan uutta lääkettä diabetekseen ja rasvamaksaan. Olen saanut lääkettä heinäkuusta lähtien.

Painoni on pudonnut seitsemän kiloa sen jälkeen. Lisäksi diabeteslääkitykseni annos on pienentynyt. En ole muuttanut ruokavaliotani. Lääke vaikuttaa niin, että kylläisyyden tunne tulee aiempaa nopeammin. En pysty syömään yhtä paljon kuin ennen.

Painan nyt 74 kiloa, mutta voisin painaa vielä kymmenen kiloa vähemmän. Olen kuitenkin laihtunut jo niin paljon, että jaksan paremmin lenkkeillä yhdessä koirani kanssa. Olen pidentänyt lenkkejä ja tehostanut niitä ottamalla kävelysauvat mukaan.

Kun lääketutkimus loppuu, maksastani otetaan uusi näyte. Silloin selviää, onko se vielä rasvoittunut. Mitä muuta voisin vielä tehdä maksani eteen? Kannattaisiko minun myös muuttaa syömistottumuksiani?”

Eija, 70, Vantaa

Asiantuntija vastaa

"Ruokavalio on iso osa hoitoa. Eija on jo laihtunut seitsemän kiloa ja lenkkeilee koiransa kanssa. Se on hyvä, sillä painon pudottaminen on tehokkain tapa hoitaa ja ehkäistä rasvamaksaa, joka ei ole tulehtunut.

Koska Eijan maksa on tulehtunut, lääkehoito on myös paikallaan. Koepalalla selvitetään, onko maksa vain rasvoittunut vai myös tulehtunut. Liikunta ei sinänsä pure kovin tehokkaasti rasvamaksaan, mutta se auttaa pitämään normaalipainon. Tämä taas on erittäin tärkeää.

Ruokavaliolla on myös iso rooli, kun rasvamaksaa hoidetaan. Parhaiten maksan rasvaa hävittää laihdutusvaiheessa vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa on tavallista vähemmän kaloreita ja hyvin vähän hiilihydraatteja.

Kun paino on saatu normaaliksi, paras ruokavalio on Välimeren ruokavalio. Siinä on paljon kalaa ja terveellisiä rasvoja, kuten oliiviöljyä, sekä runsaskuituisia kasviksia ja palkokasveja. Lihaa ja maitotuotteita käytetään ruokavaliossa perinteisesti vähän. Sokeripitoisia limonadeja, mehuja ja karkkia kannattaa välttää.

Huonolaatuiset hiilihydraatit, kuten vaalea vilja, rasvoittavat myös maksaa. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin pysyä normaalipainoisena.”

Hannele Yki-Järvinen, sisätautien professori, Helsingin yliopisto

Hannele Yki-Järvinen on sisätautiopin professori Helsingin yliopistossa. Hän on johtanut rasvamaksatutkimusta tekevää tutkimusryhmää vuosia.

Kommentoi +