Raskaaksi juuri ennen vaihdevuosia? Erikoislääkäri listaa keinot, joilla voi helpottaa raskaaksi tuloa
Hyvinvointi
Raskaaksi juuri ennen vaihdevuosia? Erikoislääkäri listaa keinot, joilla voi helpottaa raskaaksi tuloa
Yhä useamman lapsihaave toteutuu vielä yli nelikymppisenä. Vaikka hoidot kehittyvät koko ajan, omiin munasoluihin voi vaikuttaa rajallisesti.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 14.4.2022
Kauneus ja Terveys

Ministeri Krista Kiuru alkoi odottaa lasta 47 vuoden iässä. Malli Naomi Campbellista tuli äiti 50-vuotiaana. Miten raskaus voi onnistua näin lähellä vaihdevuosi-ikää?

– Yleensä tämän ikäisten naisten raskaudet on saatu aikaan luovutetuilla munasoluilla. Se jää jutuissa usein kertomatta, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hanna Savolainen-Peltonen HUS Naisten­klinikalta.

Kuuntele podcastia

Suomessa on 1,5 miljoonaa naista, joita vaihdevuodet koskettavat. Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi olevansa yksi heistä ja päätti selvittää, mitä kaikkea se tarkoittaa. Kuuntele Menologeja-podcastia ja ällisty.

Viisikymppisen luonnollinen raskaus on äärimmäisen harvinainen, koska naisen hedelmällisyys alkaa laskea 30 ikävuoden jälkeen. Yli 43-vuotiaan on todella vaikeaa tulla raskaaksi spontaanisti. Vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä ja hedelmällisyys hiipuu noin kymmenen vuotta sitä ennen.

– Poikkeuksiakin on. Jollakin hedelmällisyys on heikko jo 30-vuotiaana, kun toinen tulee tuosta vain raskaaksi yli 40-vuotiaa­na. Itse on vaikea tietää, kumpaan ryhmään kuuluu.

Hedelmöityshoitojen yläikäraja on julkisessa terveydenhuollossa 40 vuotta ja suomalaisilla yksityisklinikoilla yleensä 45–46 vuotta.

Savolainen-Peltosen mukaan Suomessa ei tehdä koeputki­hedelmöityshoitoja yli viisikymppisille naisille luovutetuilla munasoluilla, koska naisen ikä lisää riskejä.

– Hedelmöityshoitolaissa sanotaan, että hoitoa ei saa antaa, jos raskaus aiheuttaa naisen iän tai terveydentilan vuoksi huomattavan vaaran naiselle tai lapselle, tai jos on ilmeistä, että lapselle ei voi turvata tasapainoista kehitystä.

Tasapainoisen kehityksen arviointi on lääkäreille haastavaa. Korkea ikä voi kuitenkin vaikuttaa vanhemman mahdollisuuteen tukea lasta tämän koko kasvuikänsä aikana.

Synnyttäjien keski-ikä nousee

Mullistavaa edistystä ei ole tapahtunut, vaikka koeputki­hoidot kehittyvät koko ajan. Jos munasarjat ovat jo ikääntyneet, munasoluilla ei voida tehdä ihmeitä.

– Omia munasoluja ei pystytä millään lääketieteellisillä keinoilla parantamaan.

Tällöin käytetään usein luovutettuja, alle 35-vuotiaan terveen naisen munasoluja.

– Hoitotulokset ovat erittäin hyviä, mutta raskaus ei aina onnistu luovutussoluillakaan. Muutkin asiat, kuten kohdun rakenne, sairaudet ja miehen hedelmällisyys, vaikuttavat.

Suomessa yli 40-vuotiaiden synnyttäjien määrä on pieni, vaikka julkisuudesta voi joskus saada toisen kuvan. Vuonna 2019 alle viisi prosenttia synnyttäjistä oli yli nelikymppisiä, joista alle kolme prosenttia oli ensisynnyttäjiä.

Määrä on kuitenkin kasvussa, sillä synnyttäjien keski-ikä nousee. Nykyinen keski-ikä on 31 vuotta ja ensisynnyttäjillä 29,5 vuotta.

– Raskauteen liittyvät riskit kasvavat selkeästi jo 35 ikävuoden jälkeen. Toisaalta tupakoimattomalla ja normaalipainoisella terveellä naisella riskit ovat pieniä, vaikka hän olisi iäkkäämpi.

Riskejä raskaudessa

Luovutettujen munasolujen käyttöön liittyvät omat riskinsä. Jos yli nelikymppisen naisen raskaus on käynnistynyt luovutetuilla soluilla, raskausmyrkytyksen riski on kolminkertainen verrattuna omilla muna­soluilla alkaneeseen raskauteen.

– Kaikilla yli nelikymppisillä naisilla synnytyksen käynnistäminen on yleisempää ja sektioita tehdään enemmän.

Äidin ikä vaikuttaa myös geneettisten poikkeavuuksien riskiin. 20–24-vuotiaille äideille Down-lapsia syntyy tuhatta raskautta kohti vain 0,7, sen sijaan 40–43-vuo­tiailla määrä on 15 ja yli 45-vuotiailla 30. Myös synnynnäisten sydän­vikojen riski on kaksin- tai jopa kolminkertainen nuorten äitien lapsiin verrattuna.

Raskausajan riskit voivat altistaa äidin myöhemmille terveysongelmille.

– Raskausdiabeteksen sairastaneilla on kohonnut kakkostyypin diabeteksen riski. Raskausmyrkytys taas altistaa verenpainetaudille.

Pääsääntöisesti yli nelikymppisten raskaudet sujuvat kuitenkin hyvin.

– Vaihdevuosien lähestyminen ei vaikuta raskauteen, sillä raskausaikana istukka ylläpitää hormonitasapainoa.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hanna Savolainen-Peltonen

Keinot, joilla voi helpottaa raskaaksi tuloa

1. Tupakoimattomuus

Tupakointi vanhentaa munasarjoja ja lyhentää hedelmällistä aikaa. Tupakoijan vaihdevuodet alkavat kaksi vuotta keskimääräistä aiemmin. Tupakointi lisää myös keskenmenoriskiä.

2. Normaalipaino

Sekä yli- että alipaino häiritsevät raskaaksi tulemista. Kumpaankin liittyy usein ovulaatiohäiriöitä ja lisääntynyt raskauskomplikaatioiden riski.

3. Sopivasti liikuntaa

Treeni tukee painonhallintaa, mutta munasarjojen ikääntymistä ei voi hidastaa liikkumalla. Liian raskas liikunta voi häiritä kuukautiskiertoa. Jos rasvaprosentti putoaa liikaa, kuukautiset saattavat jäädä pois.

4. Sairauksien hoito

Perussairaudet kannattaa yrittää saada mahdollisimman hyvään tasapainoon. Sairaudet itsessään ja niiden lääkitykset voivat heikentää hedelmällisyyttä.

Hae apua

Jos raskaus ei ala vuoden yrittämisen jälkeen, voit hakeutua lapsettomuustutkimuksiin oman terveysaseman kautta. Siellä tehdään perustutkimukset ja erikoissairaanhoidossa jatkotutkimukset. Samat tutkimukset ja hoidot voidaan tehdä myös yksityisessä terveydenhuollossa.

Kommentoi +