Psykoterapeutti Maaret Kallio auttaa muita, koska se tekee elämästä hyvää: "Nöyryys katoaa, jos miettii vain omia mielihaluja"
Ihmiset
Psykoterapeutti Maaret Kallio auttaa muita, koska se tekee elämästä hyvää: "Nöyryys katoaa, jos miettii vain omia mielihaluja"
Maaret Kallio on unelmatyössään psykoterapeuttina ja kirjailijana. Hän toivoo, että jokainen meistä auttaisi ja tulisi autetuksi.
Teksti

Kuvat

11.6.2020
 |
Trendi

Kun Suomi sulkeutui koronapandemian puhjetessa, Suomen tunnetuin psykoterapeutti Maaret Kallio alkoi miettiä, miten voisi auttaa ihmisiä.

”Kaikki muu ei saa jäädä koronan alle, vaan ihmisillä on oltava oikeus hoitoon myös vaikeassa tilanteessa, ja etenkin silloin”, Kallio kertoo.

Kallio piti Helsingin Sanomien Facebook-sivuilla livelähetyksiä, joissa käsiteltiin rauhoittumista epävarmassa tilanteessa. Asetelma oli kuin etäterapiaa kuulijoille, ja Kalliosta on tullut toivon äänitorvi.

Samaa viestiä välittää hänen uusin teoksensa Voimana toivo. Se ilmestyi tilanteeseen, jossa toivolla on korvaamattoman iso rooli.

Auttaminen ja toivon välittäminen on ollut antoisaa.

”Olen saanut siitä ihan hirveästi, että jotkut ovat kokeneet lähetykseni lohdulliseksi. Olen iloinen, että voin vaikuttaa muiden elämään. Minulla on ammattitaitoa käsitellä vaikeita tilanteita. Ei minua koulutettu ilon coachiksi.”

Kallio tekee unelmatyötään. Hän suhtautuu kuitenkin skeptisesti siihen, pitääkö kaikkien löytää oma juttunsa.

”Tietty nöyryys katoaa, jos fokus keskittyy liikaa minuun, minun mielihaluihini ja minun tahtooni. Me olemme laumaeläimiä, ja yksilön merkitys laumaan tai perheeseen katoaa, jos jää liikaa pyörimään mielihalujensa ympärille."

"Tiedetään, että mielelle tekisi hyvää auttaa muita, ja mahdollisuus vaikuttaa toisten elämään lisää kokemusta hyvästä elämästä. Epäitsekkyys on monella tapaa hyvästä.”

”Ihmettelen sitä, että nykyään mietitään minäkeskeisesti, tykkäänkö minä tästä työstä ja ajatellaan, että minä en tee tämmöisiä hantti­hommia. Jos ajattelee, että voi valita tässä elämässä kaiken, voi ahdistua. Kaikki ei ole itsestä kiinni, se on kova ja elitistinenkin ajatus. Unelmia voi saavuttaa vain kiipeämällä ja putoamalla.”

Hän muistuttaa, että unelmien tavoittelussa seuralaisena kulkee aina epävarmuus.

”Monella länsimaalaisella on aika elitistinenkin ajatus siitä, että kun asenne on oikea, se riittää. Jos jotain huonoa tapahtuu, ihminen usein kysyy, miksi minä. Ei elämä kuitenkaan menee niin, että sitä saa, mitä ansaitsee”, Kallio sanoo.

Kommentoi +