Psykopaatti vei kirjailija Thomas Eriksonilta puolison - nyt hän kertoo, mistä psykopaatin tunnistaa
Ihmiset
Psykopaatti vei kirjailija Thomas Eriksonilta puolison - nyt hän kertoo, mistä psykopaatin tunnistaa
Psykopaatit ympärilläni -kirjan kirjoittaja Thomas Erikson joutui muutama vuosi sitten vainoamisen uhriksi. Mistä psykopaatin tunnistaa?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 11.4.2018
Kauneus ja Terveys

Viestejä oli kahdenlaisia: toisissa sanottiin, että olet elämäni rakkaus. Toiset olivat täynnä vihaa. Sähköposteja tuli kymmenistä eri osoitteista.

Ruotsalainen kirjailija ja konsultti Thomas Erikson alkoi pelätä viimeistään siinä vaiheessa, kun nainen veti mukaan hänen kollegansa. Nainen sepitti heille tarinaa rakkaudesta ja yhteisestä elämästä, jota ei ollut olemassakaan.

– Se oli todella stressaavaa. Laihduin kymmenen kiloa enkä voinut nukkua. Pelkäsin maineeni puolesta. Hän otti yhteyttä avopuolisooni, heitti yöllä neuloja uima-altaaseemme ja lähetti itsestään kuvia, joita en halunnut nähdä.

Oli vuosi 2012. Thomasista tuntui hirveältä. Hänellä oli kaksi lasta edellisestä avioliitosta. Vanhempi oli jo muuttanut omilleen, mutta nuorempi asui vielä vanhempiensa kanssa. Tekisikö nainen jotain hänen lapsilleen?

Vainoaja ehti aiheuttaa eron

Vaikutti siltä, ettei nainen tuntenut lainkaan empatiaa. Hän ei koskaan stressannnut eikä panikoinut.

– Otin heti yhteyttä poliisiin, mutta rikoksen selvittämisessä meni aikaa.

Sinä aikana vahinko ehti jo tapahtua. Thomasin avopuoliso alkoi epäillä, että hänen miehellään on suhde vainoajan kanssa.

– Me erosimme. Se oli kamalaa. Epäluuloja oli niin paljon.

Thomas ei syytä poliisia hitaasta toiminnasta. Hänestä on tärkeämpää, että he esimerkiksi ratkaisevat raiskauksia ja muita vakavampia rikoksia.

– Minulla on 21-vuotias tytär. Haluan, että poliisi tekee töitä naisten turvallisuuden eteen, ei kaltaiseni valkoisen heteromiehen.

Vähitellen silmukka kiristyi. Nainen oli lähettänyt viestejä viidestäkymmenestä sähköpostiosoitteesta, mutta viesteissä oli samanlaisia piirteitä. Poliisi tutki vyyhtiä perinpohjaisesti, ja lopulta todisteet olivat kasassa.

Kuulusteluissa nainen oli viileän rauhallinen ja vaikutti luotettavalta.

– Hän oli pelottavan hyvä näyttelijä. Hän toi mukanaan puhelimen, mutta poliisi tiesi, että puhelin oli väärä ja että nainen valehtelee. Sen jälkeen nainen vain katosi.

Naista ei tuomittu. Ahdistelu loppui kuin seinään. Kävi ilmi, että nainen oli aikaisemmin vainonnut toista kirjailijaa.

– Hän joutui eläkkeelle ennenaikaisesti. Nainen murskasi hänet.

Työnantaja pahoittelee vainoajan puolesta

Tapauksen paljastuttua naisen työnantaja otti yhteyttä Thomasiin. Hän pahoitteli, etteivät he voineet tehdä oikein mitään.

– Psykopaatin mieli toimii niin, että hän saa tehdä mitä vain eikä häntä rankaista.

Thomasia surettaa se, miten lähipiiri kärsi vainoamisesta. Hänen entinen avopuolisonsa oli itsekin uhri eikä päässyt yhtä nopeasti tapahtumien yli kuin Thomas.

– Näin psykopaatit rikkovat ihmisiä. Olin peloissani. Pelkäsin katsoa naisia silmiin ja rakensin muurin ympärilleni. En luottanut ihmisiin.

Thomas muutti eron jälkeen 50 neliön taloon. Jälkikäteen hän mietti, halusiko hän näin rankaista itseään.

Vuonna 2014 Thomas oli kirjamessuilla esittelemässä kirjaansa Idiootit ympärilläni. Teos jakaa ihmiset neljään eri värityyppiin käyttäytymisen perusteella. Kirjasta tuli nopeasti suosittu, mutta psykologit eivät siitä pitäneet, sillä kirjoittajalla ei ole psykologin taustaa vaan hän on käyttäytymistieteilijä.

Messuilla Thomas tapasi kirjailijanaisen. He alkoivat lähettää tekstejä toisilleen ja viestitellä muutenkin.

– Olemme samanlaisia. Meitä on tuupittu, ja olemme siitä avoimia. Välillämme vallitsee kunnioitus emmekä yritä muuttaa toisiamme. Jos kaipaa muutosta, pitää muuttaa itseään. Hän on myös kaunis, Thomas sanoo ja näyttää valokuvan kännykästä.

Nyt pariskunta on naimisissa ja kirjoittaa yhdessä.

Noin joka sadas ihminen on psykopaatti

Psykopaatit ympärilläni -kirjaansa varten Thomas perehtyi psykopaateista tehtyihin tutkimuksiin. Niiden mukaan noin yksi prosentti ihmisistä on psykopaatteja, joidenkin arvioiden mukaan jopa neljä tai viisi prosenttia.

– He eivät tule sanomaan sinulle, että aion ahdistella sinua. He liikkuvat juuri tutkan alapuolella.

Thomasin mukaan psykopaatti voi vaikkapa sanoa, että pahus, unohdin lompakon kotiin. Voisitko sinä maksaa laskun, maksan sinulle takaisin.

– He testaavat rajojasi. Psykopaatti saattaa olla myös emotionaalinen hyväksikäyttäjä. Hän sanoo: ”Olet paras, olet ihanin.” Kun he ovat saaneet sinut kiikkiin, käytös muuttuu.

Psykopaatti manipuloi ihmisten tunteita ja tekee toisin kuin lupaa. Kun asian ottaa puheeksi, psykopaatti ei tunne katumusta eikä empatiaa. Hän vain sanoo, että olet väärässä, en minä luvannut niin, ja vaihtaa aihetta.

Psykopaatti saattaa myös harhauttaa keskustelua sanomalla kumppanilleen, että aina sinä valitat, sinä et rakasta minua.

– Ja vasta kaksi päivää myöhemmin tajuat, ettei hän vastannut alkuperäiseen kysymykseesi lainkaan.

Narsisti vai psykopaatti?

Miten psykopaatin sitten erottaa ihmisistä, jotka vain sattuvat olemaan inhottavia? Ja missä kulkee narsistin ja psykopaatin raja?

– Narsistit paljastavat itsensä herkästi, psykopaatit pysyvät älykkyytensä takia piilossa. Narsistille on tyypillistä kevytkenkäisyys. Jokainen narsisti ei ole psykopaatti, mutta jokainen psykopaatti on itsekeskeinen narsisti.

Thomasin mukaan ihminen valehtelee päivässä normaalisti noin kymmenen kertaa. Psykopaatit valehtelevat koko ajan.

– Psykopaatille valehtelu on yhtä helppoa kuin taksin tilaaminen. Hän pitää siitä.

Toinen psykopaatteja yhdistävä piirre on kyky manipuloida.  

– Jos äitisi sanoo, että sinä et ikinä käy kylässä, sekin on manipulointia. Mutta todennäköisesti hän ei ole psykopaatti.

Thomasin mukaan olennaista on tavan toistuvuus ja se, miten ihminen reagoi, kun hänelle puhuu asiasta. Tavallinen ihminen pahoittelee kuullessaan, että hänen käytöksensä tuntuu manipuloivalta.

– Jos psykopaattia kritisoi, hän ärsyyntyy eikä koe tehneensä mitään väärää. Tai sitten hän tekee vähän aikaa niin kuin haluat mutta palaa pian vanhoihin tapoihinsa.

Thomas listaa kirjassaan 20 psykopaatin piirrettä. Mitä useampi niistä sopii ihmiseen, sitä todennäköisemmin hän on psykopaatti.

Psykopaatilla on charmia ja suojelijoita

Yksi psykopaatteja yhdistävä piirre on kyky saada ihminen tuntemaan itsensä viehättäväksi.

– Psykopaatti on fiksu, hän yrittää hurmata. Uhri tuntee, että hän on ainut ihminen maailmassa.

Mitä sitten kannattaa tehdä, jos ystävä, esimies tai kumppani vaikuttaa psykopaatilta?

– Kävele pois. Et voi muuttaa etkä voittaa psykopaattia puolellesi. Ongelma on psykopaatin aivojen tunnekeskuksessa. Jos itket, hän ei tunne mitään. Psykopaatin mielestä vain idiootti on empaattinen.

Thomasin mukaan ei kannata edes yrittää päihittää psykopaattia vaikkapa puhumalla muille ihmiselle tai valittamalla hänen esimiehelleen. Psykopaatti voittaa lopulta aina.

– Psykopaatit hankkivat liittolaisia ja saavat suojelijoita. Ihmisiä, jotka on helppo korvata. Psykopaatti ei tule yhtiöön ja ala heti manipuloida ihmisiä. Hän on aluksi täydellinen työntekijä.

Thomas siteeraa Mark Twainia: ”Älä paini sian kanssa. Tulette molemmat likaisiksi, ja sika pitää siitä”.

Psykopaatti kääntää uhattuna tilanteen syyttäjäänsä vastaan ja kiistää kaiken.

– Jos siis kumppanisi tai työkaverisi on psykopaatti, eroa tai irtisanoudu.

Terapian avulla uuteen suuntaan

Vuonna 2017 Thomasilta ilmestyi teos Psykopaatit ympärilläni. Kirjan julkaisemisen jälkeen ihmiset lähettivät hänelle sähköposteja, joissa häntä kiitettiin. Toisissa pyydettiin apua.

Thomas kävi eronsa jälkeen vuoden terapiassa. Vaikka vainoaminen etäännytti hänet väliaikaisesti lapsistaan ja rikkoi hänen parisuhteensa, hän on silti iloinen tapahtuneesta.

– En muuten olisi tavannut nykyistä vaimoani.  

Nyt Thomas haluaa auttaa muita psykopaatin uhriksi joutuneita. Hän antaa psykopaatin kohdanneille vielä pari neuvoa:

– Dokumentoi kaikki, mitä hän sanoo, jotta voit verrata sitä siihen, mitä oikeasti tapahtuu. Kuuntele tunteitasi. Jos joku saa sinut voimaan pahoin, älä uhriudu. Soita ystävälle, mene terapiaan, tee jotain. Se, mikä tuntuu pahalta, on pahaa.

Samoin suhde, joka tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, yleensä myös on sitä.

Thomas ei kehota ihmisiä pelkäämään ja rajoittamaan elämäänsä.

– Mutta älä silti anna kenellekään lompakkoasi. Jos joku pistää sinut jalustalle kolmen tunnin tuntemisen jälkeen, ole realisti. Tiedosta heikkoutesi, sillä psykopaatti käyttää niitä hyväkseen.

Kommentoi +