
"Olen nelikymppinen nainen, enkä elä parisuhteessa. Olen tullut kohdelluksi huonosti kaikissa parisuhteissani. Olen myös hakeutunut suhteeseen vääränlaisten miesten kanssa. Voisi sanoa, että miesmakuni on huono. Haluaisin hyvän suhteen mutten näe sitä mahdollisena. Pelkään, että jos luotan johonkuhun, hänkin paljastuu narsistiksi, joka elää kaksoiselämää. Miten voisin päästä yli huonoista kokemuksista ja luottaa itseeni ja muihin enemmän?"
PSYKOLOGI ILONA RAUHALA VASTAA:
Kysyt valtavan tärkeää asiaa. Luottamus omaan itseen, muihin ja siihen, että elämä kantaa, on kaiken perusta. Tämä luottamus määrittelee, uskallatko ottaa seuraavan askeleen. Otatko riskejä, uskallatko kokeilla, olla spontaani ja laittaa itsesi alttiiksi?
Juuri tästä luottamuksesta on kiinni, päästätkö toisen lähellesi ja osaatko olla hänen lähellänsä.
ELÄMÄ VOI OLLA KOVIN RAADOLLINEN. Kysy itseltäsi ja kirjoita vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Millainen oli ensimmäinen parisuhteesi? Miten tulit kohdelluksi perheessäsi? Kannustettiinko sinua, silitettiinkö päätäsi, kun olit surullinen? Millaisen parisuhdemallin olet saanut vanhemmiltasi?
Menneiden muistaminen on usein kipeää. Mieleen tulee muistoja laiminlyönneistä ja vaille jäämisistä.
Kun ihminen oppii olemaan hyvä itselleen, hän vetää puoleensa sitä, että toisetkin kohtelevat häntä hyvin.
Voit oppia puolustamaan itseäsi, tarjoamaan itsellesi lohtua ja tunnistamaan, missä rajasi kulkevat.
KUVITTELE ITSESI VAUVANA. Leiki hoitajaa, joka hoivaa sinua. Etsi kuva, lelu tai nukke ajalta, jolloin olit pieni. Voit myös käyttää nykyisestä kodistasi löytyvää pehmolelua tai tyynyä. Ota se syliin ja hoivaa.
Kuvittele myös, miten haluat tulla kohdelluksi kaikkina tulevina päivinäsi. Meditoi tätä mielikuvaa päivittäin. Aloita aamusi ja päätä päiväsi tuomalla se mieleesi.
Uskalla olla mielikuvan kanssa tarkka: Millaisen ihmisen kanssa haluat olla? Mitä tekisitte yhdessä, miten keskustelisitte? Miltä hänen kosketuksensa tuntuisi? Miten nauratte yhdessä tai miten hän suhtautuu sinuun silloin, kun sinulla on vaikeaa? Mitä et missään tapauksessa halua? Opettele tunnistamaan selvemmin, mille haluat sanoa kyllä ja mille ei.
ELÄMÄ ON TUONUT SINULLE MONIA KOLHUJA ja vain vähän korjaavia kokemuksia. Olisi tärkeää, että löytäisit terapiasuhteen, jonka varassa voisit tutkia, millaisessa ympäristössä ja millaisten ihmisten kanssa olet oppinut kohtelemaan itseäsi huonosti.
Tapamme olla vuorovaikutuksessa on tärkeimpiä hyvinvointiimme vaikuttavia asioita.
Uusien vuorovaikutusmallien löytäminen ei ole hokkuspokkustemppu, joka korjaa kaiken hetkessä. Siihen kannattaa keskittyä.
Monet osallistuvat vertaisryhmiin ja retriitteihin, joissa voi tutkia vuorovaikutustyylejä ja kokeilla jotain uutta – sellaista, mihin ei ole tottunut. Itse pyrin matkustamaan tuntemattomien kanssa. Siten pääsen rauhassa katselemaan itseäni ja opettelemaan uutta tapaa olla vuorovaikutuksessa.
Hienoa, että haluat tulla kohdelluksi hyvin. Sinulla on siihen kaikki oikeus.
Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti sähköpostitse: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi "Rauhala". Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisti.
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 6/2019.