Oletko tottunut saamaan kiitosta muiden miellyttämisestä? Terapeutti neuvoo, millä kolmella askeleella opit tervettä itsekkyyttä
Mielen hyvinvointi
Oletko tottunut saamaan kiitosta muiden miellyttämisestä? Terapeutti neuvoo, millä kolmella askeleella opit tervettä itsekkyyttä
Jos teet kaiken aina muiden toiveiden mukaan, on aika keskittyä välillä itseesi. Terapeutti Viivi Niinikangas kertoo, miten opit tervettä itsekkyyttä.
Teksti

Kuvat

15.11.2023
 |
Kauneus ja Terveys

”Parisuhteessa ja perheessä on hyvin tyypillistä, että tehdään asioita, jotka tuntuvat vähän pahalta. Tunnistatko tilanteen, jossa et uskalla puhua todellisista tunteistasi, koska pelkäät, että toinen pahoittaa mielensä?

Se on pelkoa siitä, että toinen suuttuu sinulle ja että sinussa on jotain vikaa. Mieti, mikä siinä pelottaa, että toimisit itsekkäämmin? Oletko tottunut saamaan kiitosta vain siitä, että miellytät muita?

Viivi Niinikangas

Viivi Niinikangas on ratkaisukeskeinen terapeutti ja ero- ja pari­suhdekouluttaja Väestöliiton Terapiapalveluissa.

Olin pitkään sitä mieltä, että vastenmielisin piirre ihmisessä on itsekkyys. Nyt ymmärrän, että se johtui siitä, etten sallinut itsekkyyttä itselleni. Tällainen ajattelu on hyvin tyypillistä.

Sen sijaan, että olet hiljaa, avaa suusi. Kokeile, miltä tuntuu sanoa ei. Huomaa omat halusi ja tarpeesi ja kerro niistä ääneen.

Vaikenemalla ja myötäilemällä saatat ajatella suojelevasi parisuhdetta, perhettä tai ystävyyttä, mutta saatatkin ajaa sitä huonompaan suuntaan. Tulkitset toisen käytöstä aina oman tunne- ja kokemusmaailmasi mukaan.

Sen sijaan, että olet hiljaa, avaa suusi. Kokeile, miltä tuntuu sanoa ei.

Joskus voi käydä niin, että suhteen molemmat osapuolet kuvittelevat miellyttävänsä toista ja molemmat päätyvät tekemään jotain, mitä kumpikaan ei halua tehdä.

Esimerkiksi et kerro toiselle, ettet jaksaisi lähteä elokuviin, koska oletat toisen haluavan mennä sinne. Toinen ajattelee samoin ja molemmat päätyvät viettämään illan tavalla, jota kumpikaan ei olisi halunnut. Tai et uskalla kertoa, että seksiä harrastaessasi jokin tuntuu pahalta, joten annat toisen jatkaa.

Kun totuus jossain kohtaa paljastuu, kumppani saattaa kokea häpeää, vihaa ja syyllisyyttäkin. Näiden pelossa jätät kertomatta.

Lopputuloksena voitte ajautua vaikka eroon, koska et saa toteuttaa omaa seksuaalisuuttasi.

Opettele olemaan rehellinen itsellesi. Mieti, oletko todella onnellinen siitä, että aina joustat ja huolehdit muiden hyvinvoinnista.

Pohdintaa saattaa vaikeuttaa se, että aluksi myötäilemisestä voi tulla hyvä olo. Se johtuu siitä, että sillä tavalla olet tottunut saamaan kiitosta. Hiljalleen sinussa voi kuitenkin kasvaa tunne epäreiluudesta.

Hyvän itsekkyyden merkit

  1. Minulla on rajat.
  2. Hemmottelen itseäni.
  3. Kunnioitan itseäni, enkä anna muiden käyttää minua hyväkseen.
  4. Omista ja muiden tarpeista huolehtiminen on tasapainossa.
  5. Puolustan omia tarpeitani.
  6. Teen itseni hyväksi asioita, jotka eivät vahingoita muita, esimerkiksi harrastan liikuntaa.
  7. Vaikka annan muille paljon, tiedän, milloin on aika ladata omia akkuja.
  8. Annan itselleni luvan nauttia, vaikka se ei välttämättä ole muille hyödyksi.
  9. Pidän hyvää huolta itsestäni.
  10. Priorisoin omat hankkeeni tai kiinnostuksen kohteeni muiden vaatimusten edelle.

Tiedän kokemuksesta, että muutos saattaa olla hankala. Se kuitenkin palkitsee ei vain sinua itseäsi vaan kaikkia lähelläsi.

Myötäilemällä kerrot ympäristöllesi tarinaa, jossa sinä olet se kaikista vähäpätöisin. Kun kerrot, miltä sinusta tuntuu ja mitä haluat, kerrot itsellesi ja muille, että arvostat itseäsi.

Lentokoneessa kehotetaan laittamaan happinaamari ensin itselle. Myös hyvän olon jakaminen muille alkaa siitä, että voi itse hyvin.

Kun haluat oppia tervettä itsekkyyttä, aloita tästä

1. Opettele tunnistamaan rajasi. Päätä, että kieltäydyt läheisen pyynnöstä, jos se on pois omasta hyvinvoinnistasi. ­Esimerkiksi, jos sinulla on aikainen herätys ja tärkeä päivä edessä, sinun ei tarvitse lähteä hakemaan perheenjäsentäsi keskikaupungilta keskellä yötä.

2. Jos sinua suututtaa, sano se. Jos tunnet, että sinua ei oteta perheessä, parisuhteessa tai työpaikalla vakavasti, ota asia puheeksi. Käytä minä-viestejä ja kerro tunteistasi ja tarpeistasi syyttelemättä muita. Näin muut voivat ymmärtää sinua ja vältytte riidalta.

3. Valmistaudu vastustukseen. Kun alat ilmaista avoimemmin ja selkeämmin omaa tahtoasi, muut saattavat ajatella, ettet ole oikein oma itsesi ja sinussa on jotain vialla. Älä lannistu vaan jatka. Muutkin oppivat ajan myötä huomaamaan, että uusi sinä on enemmän sinä kuin olit ennen.

Terve itsekkyys on sitä, että tunnistaa omat tarpeensa ja rajansa ja pitää yllä omia voimavarojaan.

Tehtävä terveen itsekkyyden lisäämiseksi

1. Tunnista tarpeesi

Tee lista tarpeistasi ja haaveistasi. Mieti, mitkä asiat estävät niitä toteutumasta.

2. Pyydä apua

Jos huomaat, että teet jatkuvasti enemmän yhteisiä asioita kuin muut, lakkaa odottamasta apukäsiä ja pyydä apua. Saatat kohdata vastustusta, koska toimit eri tavalla kuin mihin olet lähipiirisi totuttanut, mutta älä lannistu, vaan jatka pyytämistä.

3. Opettele tunnistamaan tunteesi

Tarkkaile arkeasi ja huomaa erilaiset tunteet. Kirjoita paperille, missä tilanteessa tunnet kyseistä tunnetta.

  • Viha
  • Kateus
  • Häpeä
  • Ilo
  • Rakkaus
  • Pelko
  • Inho
  • Hämmästys

4. Löydä tavat olla positiivisesti itsekäs

Mieti, miten terve itsekkyys voisi ilmetä omassa parisuhteessasi tai muussa läheisessä ihmissuhteessa.

Juttu on ilmestynyt aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 12/2023.

Kommentoi +