Onko ihosi kuiva, kutiseva ja ärtynyt? Nämä neljä konstia auttavat atooppista ihoa voimaan paremmin
Ihonhoito
Onko ihosi kuiva, kutiseva ja ärtynyt? Nämä neljä konstia auttavat atooppista ihoa voimaan paremmin
Atooppisen ihon hoidossa on tärkeää luopua turhista rutiineista ja keskittyä olennaisiin. Yksi tärkeimmistä on kosteutus, mikä kannattaa huomioida myös meikkaamisessa.
Teksti

Kuvat

26.4.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Jos tuskailet atooppisen ihottuman kanssa, et totisesti ole yksin. Reilu neljäsosa suomalaisista aikuisista on kärsinyt siitä joskus.

Atooppisen ihon läpäisy­este eli suojamuuri ei toimi kuten terveen. Siksi se ei pysty suojautumaan ulkoisia ärsykkeitä vastaan kunnolla vaan haihduttaa liikaa kosteutta, kuivuu ja ärtyy helposti. Osalle tulee ihottumaa, joka voi kutista. Pahimmillaan iho tulehtuu toistuvasti.

”Atooppinen iho ja atooppinen ihottuma ovat eri asioita. Iho voi olla kuiva ja herkkä ilman ihottumaa ja kutinaa. Atooppinen iho vaatii kosteutusta, atooppisen ihottuman hoito taas usein myös lääkevoiteita”, ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski tiivistää. Hän on väitellyt tohtoriksi aikuisten atooppisesta ihottumasta ja työskentelee lääkärikeskus Aavassa ja Ihosairaalassa Helsingissä.

Ihon kuivuus ei vielä ole hälyttävää. Atooppisen kuivaan ihoon ja atooppiseen ihottumaan liittyy yleensä myös allerginen nuha, silmäoireet, ruoka-aineallergia tai astma tai ne kaikki. Siitepölykin voi pahentaa ihottumaa.

1. Kosteuta - se on atoopikon tärkein rutiini

Atooppisen ihon tärkein hoito on kosteutus. Kaikkea ylimääräistä kannattaa välttää.

”Atooppisen ihon ärsytyskynnys on matalampi kuin terveen. Voimakkaat puhdistus- ja kuorinta-aineet on hyvä jättää pois. Myös hajusteet voivat ärsyttää ja ovat kosmetiikan toimivuuden kannalta täysin turhia.”

Vesipesun vaikutuksesta atopiaan ei ole kattavaa tutkimusnäyttöä.

”Hiki on silti hyvä huuhtoa iholta mahdollisimman pian, koska se voi ärsyttää. Tässä ajassa suosittu energiatehokas suihku sopii myös atooppiselle iholle. Eli ei kovin pitkä eikä kovin kuuma.”

Kylpeminen lisää kosteuden haihtumista iholta. Atoopikon kannattaa välttää kylpytuotteissa kuivattavia sulfaatteja ja kosteuttaa iho jälkikäteen. Lyhyissä löylyissä voi käydä, jos ihottuma ei ole pahana.

2. Jos meikkaat atooppista ihoa, suosi kosteuttavia ainesosia

Atooppista ihoa voi meikata, jos se sietää sitä eikä ole rikki. Meikeissäkin on hyvä suosia kosteuttavia ainesosia. Kosteuttava meikkivoide suojaa ihoa kosteuden haihtumiselta. Voidemainen poskipuna tai luomiväri voi olla hyvä valinta, sillä voidekoostumus ei korosta ihon kuivuutta.

Jos silmäluomet eivät kestä meikkaamista, suosi huulimeikkiä. Jos huulet ovat ongelmakohta, kokeile herkille silmille sopivaa maskaraa ja korosta kulmia.

Meikkiä puhdistaessa ­kannattaa varoa ihon hankaamista ja suosia ­puhdistusöljyä. Se irrottaa meikin ja hoitaa kuivaa ihoa.

Varmimpia valintoja atoopikolle ovat hajusteettomat meikki- ja hiustuotteet, joita löytyy myös Allergia-, iho- ja astmaliiton tunnuksella. Myös herkälle hiuspohjalle on paljon sopivia tuotteita.

3. Lääkevoide voi olla tarpeen atooppisen ihon hoidossa

Ihon tulehtuessa on tärkeintä hoitaa tulehdus pois. Aikuisilla atooppinen ihottuma oireilee hyvin yleisesti kasvoilla, kaulalla ja niskassa. Reseptillä saatava lääkevoide voi olla tarpeen.

”Jos hoitoa tarvitsee usein, kasvojen ihottumaa voi hoitaa takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteella, joka käy silmäluomillekin. Voiteet voivat aluksi kuumotella iholla, mutta se vähenee käytön jatkuessa.”

Vaikeimpia ihottumia hoidetaan myös sisäisellä lääkityksellä, kuten tulehdusta laaja-alaisesti lievittävällä reumalääkkeellä ja biologisilla lääkkeillä.

Satunnaiseen tarpeeseen koko keholle sopii kortisonivoide, jota saa apteekista reseptittä. Sillä voi Kiiskin mukaan hoitaa myös silmäluomia lyhytaikaisesti. Jatkuvassa käytössä kortisoni voi kasvattaa silmänpainetaudin riskiä.

Yleisohje on käyttää lääkevoidetta ihottumaan ja kosteuttaa ihoa, kunnes tulehdus rauhoittuu. Sitten hoitoa voi jatkaa kosteutuksella.

4. Tartu valoon ja stressiin

Keskivaikeaan ja vaikeaan atooppiseen ihottumaan Kiiski määrää joskus myös valohoitoa. Jotta turvallisen aallonpituuden UVB-valohoidosta saa hyötyjä, siinä pitää käydä kolmesti viikossa yhteensä 15–25 kertaa. Hoito maksaa yksityisessä sairaanhoidossa noin 30 euroa kerta.

”Se voi auttaa atoopikon talven vaikeimman jakson yli. Keväällä palaava aurinko rauhoittaa ihottumaa noin 95 prosentilla.”

On hyvä muistaa, että atooppisen ihon kuntoon vaikuttaa myös stressi.

”Pitkä henkinen tai fyysinen kuormitus, kuten sairastelu, voi saada atooppisen ihon reagoimaan voimakkaasti.”

Kommentoi +