Olli Jalonen & 20 kysymystä: ”Haluaisin osata lentää ilman konevoimaa”
Eevan kirjaklubi
Olli Jalonen & 20 kysymystä: ”Haluaisin osata lentää ilman konevoimaa”
Kirjailija Olli Jalonen haaveilee vapaalaskusta, rakastaa meren ääntä eikä enää pidä Suomen talvesta. Eevan kirjaklubissa hän vastasi 20 kysymykseen.
Teksti

Kuvat

22.3.2023
 |
Eeva

Eevan kirjaklubin vieraat vastaavat kysymyksiin, joihin on vain oikeita vastauksia. Kysymyssarja on kunnianosoitus Marcel Proustin tunnetuksi tekemälle seurapelille.

Olli Jalonen on suomalaisen kirjallisuuden suuria nimiä. Hän on voittanut melkein kaikki kuviteltavissa olevat palkinnon, Finlandiankin kahdesti. Jalosen uusin romaani Stalker-vuodet on hypnoottinen kertomus miehestä, joka muita vakoillessaan hukkaa totuuden ja valheen rajan ja vähän itsensäkin. Samalla se on kuvaus suomettumisen vuosista.

Mikä kirja kaikkien pitäisi lukea? Antti Hyryn novellikokoelman nimi­novelli Maantieltä hän lähti on kaksi sivua pitkä. Vaikka olisi addiktoitunut äänikirjoihin, kahden sivun verran voi innostua perinteisestäkin lukemisesta.

Minkä taidon haluaisit osata? Lentämisen ilman konevoimaa.

Mitä pelkäät? Että naapurimaan hulluus vain leviää. Olen sen takia nukkunut huonosti.

Mihin tuhlaat? Matkustamisessa helppouteen. Enää en nuku junissa tai bussiaseman lattialla.

Mikä on lempiäänesi? Meren rauhallinen jauhanta tai järven liplatus. Asuin Irlannissa meren lähellä, ja siinä jatkuvassa pauhussa oli hienoutta.

Millaisessa tilanteessa valehtelet? Liioitteluni lähtee helposti laukalle. Sitten vielä oletan aina, että vastapuoli ymmärtää, että sanani eivät ole ihan totta.

Kuka on muuttanut elämäsi? Puolisoni Riitta. Tapasimme 50 vuotta sitten, kun olimme 19-vuotiaita.

Mitä sanaa tai lausetta käytät liikaa? Varmaan ”joo joo”.

Jos voisit muuttaa yhden asian itsessäsi, mikä se olisi? Haluaisin lisää rentoutta. Otan asiat aika tosissani, ja fyysisesti olen rentoudessa Kanki-Kaikkosen luokkaa.

Mitä pidät suurimpana saavutuksenasi? Minulla on ollut vuosia ja vuosikymmeniä päässäni mielikuvitusmaailmoja, joista monta olen saanut kirjaksi asti. Se on tuntunut hyvältä. Kirjoittaminen on ajattelun tapa ja muoto, jota varmaan jatkan aina.

Mikä on arvokkain omaisuutesi? Varmaan ne mielikuvitusolennot, jotka ovat sisällä ajatuksissani. Niitä varjelen.

Jos saisit olla joku muu yhden päivän ajan, kenet valitsisit? Olisin vapaalaskija, joka tekisi rauhallisia puolen tunnin kaarteluja koskemattomassa lumessa jostain korkealta ihan täydellisesti. Itse en ole koskaan lasketellut. Olen murtomaahiihtäjä.

Mistä toivot, että sinut muistetaan kuolemasi jälkeen? Löytyisipä kirjojani kirjastosta vielä vuosi­kymmeniä kuolemani jälkeen.

Mikä on paras tekemäsi päätös? Nuorena olen aika kovalla työllä päättänyt, ettei minun tarvitse olla hyvä sellaisessa, mikä ei tunnu luontaiselta. Tajusin, etten pysty tekemään tutkimusta, journalismia ja fiktiota yhtä aikaa. Keskityin sitten pitkään hiljaiseen kirjoittamiseen.

Mikä on lempipaikkasi maailmassa? Rajaharjun auringonpuoleinen rinne alkukesällä.

Mikä on hyödyllisin rutiinisi? Herääminen aikaisin aamulla.

Minkä neuvon antaisit nuoremmalle itsellesi? Älä turhaan jännitä, kaikki kuitenkin lutviutuu.

Mitä olet oppinut rakkaudesta? Että sitä on monenlaista.

Minkä suhteen muutit viimeksi mieltäsi? En enää pidä Suomen talvesta. Olen pitänyt rauhallisista ja valoisista talvipäivistä, mutta nyt joutuu pelkäämään yhtä aikaa kastumista ja kaatumista.

Mikä herättää sinussa toivoa? Rohkeat ihmiset, jotka sanovat, että jokin on nyt stop. Oli sitten kyse luontokohteen tuhoamisesta tai pienestä harmittavasta asiasta.

Kommentoi +