Tuntuuko kaikki vähän harmaalta ja tylsältä? 3 pientä tekoa, joilla arki muuttuu paremmaksi
Hyvät neuvot
Tuntuuko kaikki vähän harmaalta ja tylsältä? 3 pientä tekoa, joilla arki muuttuu paremmaksi
Tantraopettaja, mielenterveyden professori ja fysioterapeutti kertovat, miten voit tehdä hyvää itsellesi.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 14.9.2023
Kauneus ja Terveys

Tantraopettaja Kirsti Kuosmanen

Kosketa itseäsi

Meille on opetettu, että nautinto pitää ansaita. Uskon, että olemme saaneet nautinnollisen elämän synnyinlahjana.

Vaatii päättäväisyyttä etsiä nautintoa arjessa. Päästä irti ajatuksesta, että seksi olisi yhtä kuin yhdyntä. Etsi sensuaalista aistillisuutta. Kiinnitä huomiota kehosi tuntemuksiin. Miltä sisälläsi tuntuu, kun istut tai kävelet?

Ota rakkaudelliset hetket osaksi jokaista päivää. Kun käyt suihkussa, huomaa miltä vesi tuntuu ihollasi. Opeta kehosi vastaanottamaan nautintoa.

Muistuta itsellesi, että olet nautinnon arvoinen. Kun harrastat seksiä itsesi tai kumppanisi kanssa, antaudu nautinnolle ilman päämäärää orgasmista.

Kirsti Kuosmanen on psykoterapeutti ja tantraopettaja.

Fysioterapeutti Johannes Hesso

Liiku mielesi mukaan

Liikunnan harrastaminen tukee mielenterveyttä, mutta kaikki eivät tykkää urheilla. Liikunnasta voi kuitenkin oppia nauttimaan.

Aloita pohtimalla, missä ympäristössä liikkuisit mieluiten ja minkä lajin harrastajana voisit nähdä itsesi. Lähde sitten liikkeelle rauhallisesti. Anna kehosi tottua uuteen asiaan.

Noin kahdessa kuukaudessa kroppa on oppinut liikkeet ja keho alkaa erittää endorfiineja. Liikunta alkaa tuntua hyvältä. Saat nukuttua paremmin.

Kun innostus uhkaa lopahtaa, älä lopeta kokonaan, vaan pidä hyvä tapa yllä käymällä vaikka vain kävelyllä. Kun elämä stressaa, treenaa maltilla. Kun voit hyvin, voit kokeilla äärirajojasi.

Johannes Hesso on fysioterapeutti ja personal trainer.

Mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen

Lisää hyvää oloa arkeen

Kun elämässä tapahtuu vaikeita asioita tai arki on pitkään kuormittavaa, voi syntyä stressin ja pahan olon kierre. Silloin ihminen pahimmillaan masentuu.

Masennuksen tehokkaimpana hoitona pidetään sitä, että ohjataan ihmistä tarkastelemaan omaa käyttäytymistä ja ajatusmalleja ja työstämään niitä.

Samalla tavalla jokainen voi tehdä hyvää itselleen.

Ensimmäiseksi on tärkeää tunnistaa, mikä arjessa ja ajattelussa on sellaista, joka aiheuttaa tai lisää pahaa oloa. Sen jälkeen voi alkaa miettiä, miten sitä voisi vähentää ja tuoda hyvää oloa tuottavia asioita tilalle. Opettele puhumaan kauniisti itsellesi. Lähde ulos, liiku ja tapaa ihmisiä.

Anna Keski-Rahkonen on Helsingin yliopiston mielenterveyden professori.

Juttu on ilmestynyt aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 07/2023.

Kommentoi +