Oletko allerginen viinille?
Hyvinvointi
Oletko allerginen viinille?
Jos viini, äyriäiset tai marjat saavat sydämen tykyttämään ja kasvot helahtamaan punaisiksi, kyse voi olla histamiini-intoleranssista.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 5.6.2018
Kauneus ja Terveys

Yksi lasillinen viiniä ­illalla ja jo yöllä alkaa kaamea olo: sydän hakkaa, uni ei tule ja henkeä ahdistaa. Parin päivän päästä ihottuma ryöpsähtää valloilleen.

Ihmetyttää. Siedänkö todella näin huonosti alkoholia? Vai joinko vaan ihan liikaa?

Seuraavalla kerralla useampikaan lasillinen ei kuitenkaan aiheuta samoja oireita.

Kyse ei ole yleensä alkoholin määrästä, vaan syynä kurjiin ja kummiin oireisiin voi olla ­histamiini-intoleranssi.

Se on monimuotoinen oirerypäs, jonka syitä tunnetaan vielä huonosti.

Oireita aiheuttavat usein viinit, äyriäiset ja raaka kala. Myös suklaan, marjojen ja kovien juustojen syönti saa aikaan samoja vaivoja.

Kyse ei ole allergiasta

Potilas tulee usein vastaanotolle, koska hän epäilee ruoka-aineallergiaa, kertoo keuhko- ja allergiasairauksien erikoislääkäri Hilkka ­Viitanen Hyksin Iho- ja allergiasairaalasta.

Kasvot saattavat lehahtaa punaisiksi aina mansikoiden syönnin jälkeen, mutta testeissä ei kuitenkaan näy mitään.

Lääketieteellisestä näkökulmasta histamiini-­intoleranssi ei olekaan allergia. Siitä kärsivien ei tarvitse pelätä, että oireet muuttuisivat vakavaksi allergiareaktioksi, anafylaktiseksi sokiksi.

Sen sijaan potilaalla saattaa olla ­vatsaoireita ja päänsärkyä. Monet kertovat, että kärsivät myös unettomuudesta, sydämentykytyksistä ja hengenahdistuksesta.

Histamiini-intoleranssin toteamiseen ei ole olemassa testiä. Usein lääkärit päätyvät siihen silloin, kun muut mahdolliset sairaudet on suljettu pois.

Histamiini on välittäjäaine

Histamiinia on elimistössä luonnostaan. Se toimii muun muassa aivojen välittäjäaineena.

Se vaikuttaa myös elimistön vireystilaan, unen ja valveen rytmiin, vastustuskykyyn ja ruokahaluun.

Monet ruoat sisältävät histamiinia tai vapauttavat sitä elimistössä. Kun niitä syö, ­elimistön histamiinipitoisuus saattaa nousta. Tämä taas voi lisätä vatsahapon eritystä ja kiihdyttää sydämen sykettä.

Lääketieteellisestä näkökulmasta histamiini-­intoleranssi ei ole allergia. Siitä kärsivien ei tarvitse pelätä, että oireet muuttuisivat anafylaktiseksi sokiksi.

Hilkka Viitasen mukaan vaikuttaa siltä, että osa ihmisistä sietää histamiinipitoisuuden nousua poikkeuksellisen huonosti. Siksi tiettyjen ruokien tai juomien nauttiminen saattaa aiheuttaa heille kiusalliset oireet.

Kovin yleinen vaiva intoleranssi ei kuitenkaan ole.

Vegaaniviini voi sopia

Voi olla hankala tunnistaa, mitkä ruoat aiheuttavat ikävät oireet. Ne eivät aina tule systemaattisesti. Sama ruoka saattaa aiheuttaa oireita kerran, mutta seuraavalla kerralla ei.

Yhdet sairaudesta kärsivät kertovat kestävänsä luomuviinejä, toisille taas sopii valkoinen mutta ei punainen. Kolmannet saavat oireita kaikesta, mikä kuplii.

Jotkut viinistä vaivoja saavat ovat huomanneet, että vegaanisamppanjat sopivat. Syyksi on arvailtu sitä, että niiden kirkastamiseen ei käytetä äyriäispohjaisia aineita.

– Kannattaa tarkkailla omia oireitaan ja tarvittaessa kirjata, milloin niitä tulee. Sillä tavalla pääsee sen jäljille, mikä aiheuttaa pahimmat vaivat, Hilkka Viitanen neuvoo.

Myös ruokien valmistusprosesseihin kannattaa perehtyä, jos sama raaka-aine aiheuttaa välillä oireita ja välillä ei. Esimerkiksi ruokien pitkä säilytys tai uudelleenlämmitys saattaa nostaa niiden histamiinipitoisuutta.

Vältä ja valmistaudu

Intoleranssioireiden hoitoon on olemassa valmiste, jota myydään nimellä Camucin. Se on sian munuaisesta eristettyä entsyymiä, joka pilkkoo histamiinia.

– Se toimii samalla periaatteella kuin laktoosi-intoleranssin hoitoon käytettävät tabletit, kertoo farmaseutti Terhi ­Grönroos Yliopiston Apteekista.

Tutkimukset eivät ole osoittaneet lääkkeen tehoa, mutta jos siitä kokee saavansa apua, sitä voi käyttää, vahvistaa Hilkka Viitanen.

Antihistamiineista ei sen sijaan ole apua, koska kyseessä ei ole allergia.

Tunnista histamiini-intoleranssi

Näin selvität oireiden aiheuttajat turvallisesti.

Netti on pullollaan listoja ruoista, jotka sisältävät runsaasti histamiinia. Pitääkö niistä kaikista luopua, jos arvelee, että kärsii histamiini-intoleranssista?

Keuhko- ja allergiasairauksien erikoislääkäri ­Hilkka Viitanen ei suosittele jättämään kaikkia näitä pois ruokavaliosta kerralla.

– Jos karsii hyvin laajasti, ruokavaliota ei välttämättä jaksa noudattaa pitkään.

Vaarana voi myös olla, ettei saa riittävästi kaikkia tärkeitä ravintoaineita.

Jätä sen sijaan syömättä ne raaka-aineet, joista koet saavasi oireita. Vältä niitä kaksi viikkoa.

Kokeile sitten ruokia yksi kerrallaan. Pidä välissä 2–3 päivän tauko. Silloin huomaat, jos vaivoja tulee.

Oireita aiheuttavia ruokia kannattaa kokeilla ­uudelleen silloin tällöin. Tauon jälkeen elimistö saattaa taas sietää niitä pieniä määriä.

Kommentoi +