Näin onnistut talvilenkkeilyssä
Hyvinvointi
Näin onnistut talvilenkkeilyssä
Liian pimeää, kylmää ja liukasta? Mitä vielä! Juoksuvalmentaja Kirsi Valasti kertoo, miksi lenkkeily kannattaa aloittaa nyt ja miten se onnistuu.
Teksti

Kuvat

17.4.2015
 |
Kauneus ja Terveys

Miksi talvi on hyvää aikaa aloittaa juoksuharrastus?

Pikkupakkasella juoksu kulkee kevyesti. Kovalla pakkasella taas on pakko liikkua maltillisesti, mikä on vain hyväksi. Rauhallisesti aloittava onnistuu tekemään juoksusta itselleen elämäntavan varmemmin kuin ahnehtija.

Talvijuoksu piristää nopeasti. Ero tunkkaisen sisäilman ja raikkaan ulkoilman välillä on iso, joten juoksijan ei tarvitse odotella piristysruiskettaan kilometritolkulla.

Poluilla on tilaa lenkkeillä, kun kausikuntoilijat nukkuvat talviunta. Pelkästään kesällä juoksevalla kausi jää surullisen lyhyeksi!

Miten keli vaikuttaa juoksuun?

Liukkaus ja kylmyys voivat rajoittaa talvilenkkeilyä mutta harvoin estävät sen, kun varusteet valitsee oikein.

Kuivassa, kovassa pakkassäässä hengittäminen vaikeutuu. Viimassa juostessa nenän ja suun eteen on hyvä kietaista ohut huivi lämmittämään hengitysteihin menevää ilmaa.

Hengityssairaan kannattaa keskustella lääkärin kanssa siitä, miten kylmässä juokseminen vaikuttaa omaan sairauteen.

Millaiset lenkit sopivat aloittelijalle?

Liikkeelle kannattaa lähteä kävelemällä. Lomita kävelyyn muutaman minuutin mittaisia juoksuosuuksia, joiden pituutta kasvatat asteittain.

Vauhdista ei pidä ottaa paineita, eikä sitä kannata kovalla pakkasella ahnehtia. Parin viikon kuluttua osan juoksupätkistä voi jo vetäistä reippaalla vauhdilla.

Intervallit parantavat kestävyyttä ja tekevät hyvää rasva- ja sokeriaineenvaihdunnalle. Junnaava tahti tylsistyttää.

Miten usein kannattaa juosta?

Jotta elimistö ja jalat ehtisivät palautua, älä juokse peräkkäisinä päivinä. Välipäivinä voi harrastaa lempeämpää liikuntaa tai tehdä pitkän, peruskuntoa kohottavan kävelylenkin.

Helmikuussa lenkkeilyn aloittanut, säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa juokseva lenkkeilijä kirmaa toukokuussa 10 kilometriä – ja nauttii juoksun helppoudesta.

Pitääkö heti asettaa juoksutavoitteita?

Liian tiukka suunnitelma sammuttaa innon. Riittää, että päätät lähteä ulos ja ottaa juoksuaskelia. Lenkki pitenee huomaamatta, kun etenet tuntemustesi mukaan.Itselleen voi luvata, että lähtee ulos vartiksi.

Ellei meno maistu, voi kääntyä kotiin. Harva kääntyy.

Miten pukeutua lenkille, ettei palele tai läkähdy?

Kerrospukeudu: alimmaiseksi urheilukerrasto, päällimmäiseksi tuulenpitävä ja kosteutta hylkivä asu ja väliin tarvittaessa fleecekerrasto.

Liikaa kerroksia ei kannata kasata. Lihastyö tuottaa lämpöä, ja lenkin edetessä olosta voi tulla tukala. Vaatetta on sopivasti, kun aluksi on vähän vilu.

Täytyykö talvijuoksijan ostaa nastalenkkarit?

Nastoja kannattaa käyttää vain tarvittaessa eli jäisellä kelillä. Juoksu kuormittaa niveliä, ja kovaan alustaan osuessaan nastat lisäävät kuormitusta.

Liukkaalle kelille sopivat juoksutossut, joissa on pehmeä, joustava pohja kunnon uurteilla ja kuvioinnilla. Lipsuvilla tossuilla juoksusta tulee sipsuttelua. Silloin lantio laskeutuu alas ja juoksuryhti huononee, jolloin selkä, polvet sekä takareidet kipeytyvät. 

Varaudu ihanan kylmään kyytiin:

  1. Pakkasrajaa juoksulle ei ole. Pelkkä lämpö­tila ei kerro sään kylmyydestä, sillä tuuli voi tehdä pakkasesta purevan. Käy pihalla tai parvekkeella tunnustelemassa säätä ennen vaatevalintaa. Jos hengittäminen on vaikeaa kylmyyden takia, jätä lenkki seuraavaan kertaan.
  2. Pää, sormet ja varpaat jäähtyvät nopeasti, joten suojaa ne kunnolla – samoin kaula, niska, ranteet ja nilkat.
  3. Jos et halua hankkia jäiselle kelille nastalenkkareita, juokse niinä päivinä kuntosalin juoksumatolla tai vaihda tossut suksiin. Hiekkateillä kelpaa juosta talvellakin.
Kommentoi +