Näillä fysioterapeutin vinkeillä kävelet oikein
Hyvinvointi
Näillä fysioterapeutin vinkeillä kävelet oikein
Kävelytekniikka kannattaa korjata, jotta vältyt lonkan, polven ja nilkan nivelvaivoilta ja selkäkivuilta.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 30.7.2019
Kauneus ja Terveys

Kävely tapahtuu automaattisesti ja se opitaan jo varhaislapsuudessa. Kävelyn tulisi olla vaivatonta ja kivutonta. Vartalon tai jalan virheasentojen, kipujen tai ylipainon vuoksi kävely voi muuttua virheelliseksi.

Oikea kävelytekniikka tehostaa hengityksen kulkua, verenkiertoa, askellusta ja auttaa jaksamaan kävelylenkillä. Virheellistä kävelytekniikkaa kannattaa korjata, jotta välttyy lonkan, polven ja nilkan nivelvaivoilta ja selkäkivuilta.

Jos jaloissa tuntuu kipua kävelyn aikana, kannattaa käydä alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin tai jalkaterapeutin vastaanotolla askelanalyysissä.

OMT fysioterapeutti Tapio Tienhaara Terveystalosta tarjoilee vinkit oikeaoppiseen kävelyyn:

1. Suorista lantio

Lihasten, jänteiden, luiden ja nivelien saumaton yhteistoiminta auttaa kannattelemaan kehoa oikein kävelyn aikana. Lantio toimii asennon ja liikkeen keskuksena. Lantion on oltava vaakasuorassa. Se ei saa kallistua liikaa eteen, taakse eikä sivulle.

Vinkki: Seiso peilin edessä ja vie kädet lantiokaaren päälle. Suorista lantio vaakatasossa. Tarkista, että pää asettuu vartalon keskilinjaan ja hartiat, polvet ja jalkaterät ovat samassa linjassa. Pidä hartiat suorana ja rentona. Nosta katse ylös.

2. Jousta polvista

Polven tulee joustaa kävellessä joka askeleella. Polven liiallinen jousto tai yliojentuminen voivat aiheuttaa kipuja polveen. Jos polvet ovat koukussa, kävelystä tulee etupainotteista ja etureiden lihaksia kuormittavaa. Mikäli polvi yliojentuuu liikaa, takareiden lihakset kuormittuvat ja niihin syntyy lihaskireyksiä.

3. Askella rullaavasti

Askeleessa kanta iskee maahan ensimmäisenä ja liike rullaa jalkaterää pitkin kohti varpaita. Isovarvas tekee lopussa varvastyönnön, ja nostaa kantapään ja jalkaterän maasta kohti seuraava askelta. Jos varvastyöntöä ei tapahdu, askelmitta lyhenee ja kävelystä tulee töksähtelevää tai laahaavaa.

Vinkki: Harjoittele rullaavaa askelta. Koukista polvet ja varmista, että varpaat näkyvät. Siirrä paino kantapäille siten, että varpaat nousevat ylös. Rullaa paino päkiälle ja nouse varpaille. Kantapää nousee ylös. Toista yhden sekunnin rytmissä minuutin verran.

4. Lisää vauhtia

Riittävän reipas kävelyvauhti vie kehoa eteenpäin ja askelmitasta tulee pidempi. Pakaroiden ja alaselän lihakset aktivoituvat viemään askelta tehokkaasti eteenpäin. Käsien liike lisääntyy automaattisesti ja keho nojautuu eteenpäin.

Vinkki: Tehosta kävelyä sauvoilla. Sauvakävelyssä keho kääntyy lievään etukenoon ja vauhti nopeutuu. Kävelyasennosta tulee automaattisesti oikea.

5. Rytmitä kävelyä käsillä

Lievä koukku ja käsivarsien pito lähellä vartaloa rytmittävät ja vauhdittavat kävelyä. Jos kädet sojottavat vartalon vieressä jäykkinä tai heiluvat holtittomasti, ne eivät edistä käsien ja jalkojen kävelyyn tarvittavaa vuoroliikettä ja kävelystä tulee tehotonta.

Vinkki: Pyydä ystävää kuvamaan kännykkäkameralla kävelyäsi ja tee tarvittavat korjaukset kävelyasentoosi.

Valitse kävelyyn sopivat kengät

Lenkkikengät ovat hyvät kengät kävelyyn. Kenkäkaupassa kannattaa luottaa omaan tuntemukseen: kenkä istuu hyvin jalkaan, kun mikään ei paina ja kengän etuosassa on riittävästi tilaa. Kengän mittaan tulisi lisätä 1- 1,5 cm askellusvara, jotta se ei purista varpaita.

Vinkki: Mikäli isovarpaan tyvinivelessä on kipuja, kannattaa valita jäykkäpohjaisempi kenkä. Retkeilyliikkeistä löytyy keveitä, lyhytvartisia vaelluskenkiä, joissa on tavallista jäykempi pohja.

Kommentoi +