Oletko koukussa sokeriin? Asiantuntijat antavat 6 fiksua neuvoa – eikä mikään niistä ole sokerilakko
Hyvinvointi
Oletko koukussa sokeriin? Asiantuntijat antavat 6 fiksua neuvoa – eikä mikään niistä ole sokerilakko
Sokerin kanssa voi tulla sinuiksi niin, että se ei hallitse sinua vaan sinä sitä. Katso tästä kuusi toimivaa neuvoa sokerisuhteen normalisointiin!
Teksti

Kuvat

13.9.2022
 |
Kauneus ja Terveys

1. Vähennä henkistä kuormaa

Sokerikoukku ja vääristynyt ruokasuhde aiheuttavat helposti pettymyksen ja epäonnistumisen tunteita, harmia ja stressiä, kun ei ehkä aina onnistukaan pitäytymään itselleen luomissa säännöissä tai rajoituksissa. Sokerikoukulla voi olla ikäviä vaikutuksia mieleen, mikä on hyvä ymmärtää.

Henkistä kuormitusta helpottaa se, että opettelet suhtautumaan sokeriin sallivasti, etkä aseta itsellesi turhia kieltoja makean suhteen. Vaikka joskus söisitkin vähän enemmän jotain hyvältä maistuvaa ruokaa, se on ihan ok.

Itsekuri on yleensä melko rajallinen ja tiukkaa lakkoa seuraa melko varmasti repsahdus. Jos vääristyneen suhteen oikominen ei onnistu omin voimin, kannattaa hakea apua ammattilaiselta.

2. Säätele tunteita toisin

Hyväksy myös vaikeat tunteet. Älä yritä turruttaa tai siirtää niitä syömällä sokeria.

Makea voi auttaa hetkeksi, mutta se ei hävitä kurjia tunteita. Tunteita voi opetella käsittelemään esimerkiksi puhumalla, kirjoittamalla, maalaamalla tai piirtämällä. Hengitysharjoitukset rauhoittavat kehoa ja mieltä.

3. Neutralisoi makeanhimo

Vältä liittämästä makeisiin ruokiin kieltoja tai palkintoja ja opettele ajattelemaan, että ruoka on vain ruokaa. Sen syöminen tai syömättä jättäminen ei muuta sinua ihmisenä miksikään, ja ruoasta saa nauttia.

Kahvin kanssa voi syödä pari palaa suklaata joka päivä, eikä siitä ole mitään haittaa. Sokerin pitäisi olla luonnollinen osa ruokailua. Sitä voi syödä, kun tekee mieli, ja olla syömättä, kun ei tee.

4. Syö vatsa täyteen

Sokerinhimon taustalla on usein nälkä. Syö kunnon aterioita aamupäiväpainotteisesti niin, että vatsasi tulee oikeasti täyteen.

Se tarkoittaa, että aamiaista ei pidä jättää väliin ja pelkkä broilerisalaatti ei useinkaan riitä lounaaksi.

Huolehdi, että saat ravinnostasi tarpeeksi ravintokuitua, hyvää ­rasvaa, kasviksia ja proteiinia.

5. Nautiskele ruoastasi

Italiassa syödään aamiaiseksi usein suklaavoisarvi, ja silti kansa pysyy hoikkana. Yksi selitys voi olla se, että maassa syödään muuten suhteellisen ­terveellisesti.

Kun syö pääosin hyvin, herkku päivässä mahtuu kyllä elämään. Italiassa ruoan ääreen pysähdytään myös nauttimaan. Kun ruokaan keskittyy, sitä syö usein vähemmän.

6. Pienennä makean määrää

Jos suklaata tuppaa menemään kerralla puoli levyä, puolita ensin annos ja keskity nauttimaan siitä, mitä syöt. Kuulostele kehoasi. Voisitko lopettaa syömisen, kun tunnet, että olosi on kylläinen?

Kokeile myös syödä makeat herkut jälkiruokina. Näin olet jo syönyt vatsasi täyteen kunnon ruokaa. Silloin herkkuannos voi luonnostaan ­pienentyä.

Kommentoi +