Viisikymppinen nainen etsii töitä tuloksetta, aina valitaan nuorempi – mitä asialle voi tehdä? Psykologi Ilona Rauhala vastaa
Hyvinvointi
Viisikymppinen nainen etsii töitä tuloksetta, aina valitaan nuorempi – mitä asialle voi tehdä? Psykologi Ilona Rauhala vastaa
Lukija on jumissa: Nykyinen työ turhauttaa, opiskeluista ei ole apua ja avoimiin tehtäviin palkataan yleensä nuorempi hakija. Psykologi Ilona Rauhala neuvoo, miten työnhaussa kannattaa edetä.
Teksti

Kuvat

5.3.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Lukijan kysymys:

Haluaisin vaihtaa työtä. Kiinnostavia paikkoja on vähän ja hakijoita on satoja. Yleensä valitaan joku minua nuorempi, olen viisikymppinen. Opiskelustakaan ei ole ollut apua. Nykyinen työ turhauttaa: ajatuksiani on mitätöity ja silti minusta on otettu kaikki irti. Vuorotteluvapaa ei tuonut ratkaisua, ja koronakin sotki suunnitelmia. Mitä minun kannattaisi tehdä?

Ilona Rauhala vastaa:

Iso asia ja pyrkimys, tuo työn vaihtaminen. Haluat ja toivot sitä kovasti. Puuttuu vain selkeys siitä, mitä työ realistisesti voisi olla ja miten pääsisit sitä kohti.

Japanilaisilla on käsite ikigai, joka tarkoittaa kutsumusta. Ikigaista löytyy netistä mainioita värikkäitä malleja, joilla voi tutkia, mitä haluaisi tehdä työkseen.

Ikigaissa on neljä isoa kysymystä: Mitä rakastat? Missä olet hyvä? Mistä sinulle voidaan maksaa? Mitä maailma tarvitsee?

Vastaa kysymyksiin rauhassa. Tutki, mitä kaikkea osaat tehdä. Sitten pohdi raa’an rehellisesti, mitä rakastat. Näistä muodostuu intohimosi, se, mitä haluat tehdä.

Seuraavaksi mieti, mistä on huutava pula. Mihin maailma tarvitsee ratkaisuja, osaamista ja tekijöitä? Eli millaisesta työstä voit saada korvausta ja palkkaa.

Piirrä ympyrät isolle paperille ja varaa aikaa asioiden tarkasteluun.Ota mietintäavuksi ystävä, joka kannustaa ja tahtoo sinulle hyvää.

Työn hakeminen käy työstä ja vaatii osaamista: tarvitaan kykyä herättää kiinnostus ja rakentaa luottamus niihin, jotka valitsevat tehtäviin.

Miten voisit vieläkin kiinnostavammin muotoilla hakemuksesi ja sen, kuka olet ja mitä osaat?

Onko sinulla Linkedin-profiili ja onko se kiinnostava ja luottamusta herättävä? Löytyykö sinulta suosittelijoita, jotka voisivat puhua puolestasi? Työnantajat katsovat näitä yhä enemmän.

Älä lannistu vaan terästäydy. Vahvista työnhakuosaamistasi kaikin tavoin.

Ole monipuolinen ja luova, käännä kaikki kivet ja kannot.

Tee visuaalinen kartta, johon liimaat kuvia ja sanoja toiveistasi. Laita se paikkaan, josta näet sen.

Ole aktiivinen ja määrätietoinen. Sinulla on paikka jossain, minne et ehkä vielä täysin osaa nähdä.

Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Kommentoi +