”Annoin alaisille potkut, nyt työ ei enää innosta” – katso psykologi Ilona Rauhalan neuvot, miten motivaation voi saada takaisin
Hyvinvointi
”Annoin alaisille potkut, nyt työ ei enää innosta” – katso psykologi Ilona Rauhalan neuvot, miten motivaation voi saada takaisin
Lukijalla on tyhjä olo organisaatiomuutoksen jälkeen. Voiko työmotivaation löytää uudelleen? Psykologi Ilona Rauhala kannustaa etsimään uutta roolia työyhteisön sisällä tai muualla.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 20.12.2021
Kauneus ja Terveys

Lukijan kysymys:

Rakensin töissä suurella sydämellä uutta palvelukonseptia, kunnes isompi yritys sulautti sen ja meidät omaansa. Jouduin irtisanomaan osan tiimistäni ja lopettamaan toimintoja. Se oli tietenkin raskasta. Yritän tehdä työni hyvin ja pitää huolta ihmisistä, mutta sisältä olen tyhjä. En pääse työn imuun. Onko ainoa vaihtoehto etsiä uusi työ? En jaksaisi sitäkään.”

Ilona Rauhala vastaa:

Törmään ongelmaasi usein. Olen valmentanut työpaikkojen avainhenkilöitä parikymmentä vuotta ja tiedän, että organisaatiomuutokset herättävät kaikilla kysymyksen siitä, miten minun käy.

Olet tehnyt ison työn ja onnistunut rakentamaan luottamusta, koska olet saanut luvan jatkaa. Vaikuttaa siltä, että arvostat itsekin saamaasi mahdollisuutta.

On ymmärrettävää, että sinun on vaikea päästä työn imuun kaiken kokemasi jälkeen. Kollegoiden irtisanominen ja toimintojen lakkauttaminen on traumaattinen kokemus. Voi tuntua siltä kuin olisit sahannut itseltäsi käden irti tai hyvästellyt lapsesi.

Työpaikan vaihtaminen ei ole silti ainoa vaihtoehtosi. Voit kysellä, olisiko nykyisessä organisaatiossasi toista roolia, jossa saisit etäisyyttä tapahtuneeseen.

Voit myös kaikessa rauhassa alkaa rakentaa uutta tehtävääsi.

Joskus on viisautta lähteä ja joskus jäädä. Olisi sääli, jos viisautta olisikin jäädä ja olisit jo lähtenyt. Käy siksi ensin läpi, mitä tapahtui. Pohdi, miltä tuntui rakentaa ja sitten purkaa rakentamasi. Mihin petyit eniten, mitä suret? Mistä olet ylpeä ja missä onnistuit? Kun ajattelet näitä asioita, hengitä syvään ja tunne myötätuntoa itseäsi kohtaan.

Muista, että sinun ei vielä tarvitse olla erityisen innostunut. Yritä myös olla anteeksiantava ja lempeä työnantajaasi kohtaan.

Nykyisessä työssäsi voit edistää kehittymistäsi sillä, että alat tutustua uusiin kollegoihisi ja heidän kulttuuriinsa. Mitä voisit oppia heiltä ja mitä heidän olisi hyvä oppia teiltä? Miten voisitte yhdessä kehittää toimintaanne?

Katsele vasta sen jälkeen rauhassa, onko sinun tapauksessasi viisautta lähteä vai jäädä. Varmaa on ainakin se, että sinulla riittää vaihtoehtoja.

Kommentoi +