Miten pääsen eroon miellyttämisen halusta? Psykologi Ilona Rauhala vastaa: ”Saat olla juuri sellainen kun olet, saat haluta miellyttää muita”
Hyvinvointi
Miten pääsen eroon miellyttämisen halusta? Psykologi Ilona Rauhala vastaa: ”Saat olla juuri sellainen kun olet, saat haluta miellyttää muita”
Lukija on mielestään liian herkkä. Hän vatvoo muiden mielipiteitä ja murheita. Miten psykologi Ilona Rauhala vastaa lukijalle?
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 9.11.2021
Kauneus ja Terveys

Lukija kysyy:

Olen luonteeltani jopa yliherkkä. Miellyttämisen haluni on niin valtava, että jos joku ei pidä minusta, otan sen itseeni. Saatan joskus yöllä miettiä parikymmentä vuotta sitten tekemiäni tyhmyyksiä. Haluaisin oppia olemaan välittämättä muiden mielipiteistä niin vahvasti. Otan myös muiden murheet itselleni. Mielialani heittelevät melko vahvastikin välillä sen mukaan, miten muiden kanssa sujuu. Miten voisin helpottaa oloani?

Psykologi Ilona Rauhala vastaa:

Pohdiskelet itseäsi jotenkin ihanalla tavalla. Me ihmiset olemme erilaisia siinä, kuinka reagointiherkkiä ja mukautuvaisia olemme. Kuulostaa siltä, että sinä olet molempia. Siksi on ymmärrettävää, että haluat kokea, että suhteesi ovat tasapainossa eikä kukaan pahoita mieltään. Käytät siihen paljon aikaa ja energiaa ja stressaannut, jos aistit epätasapainoa.

On tärkeää, ettet yritä liikaa muuttaa itseäsi. Muutos lähtee siitä, että hyväksyt sen, millainen oikeasti olet.

Stressiä tulee siitä, kun suhtaudut itseesi toruvasti tai tuomitsevasti. Kun hyväksyt sen, millainen olet, osa stressistäsi laantuu. Sano siis itsellesi, että saat olla juuri sellainen kun olet. Saat tuntea. Saat haluta miellyttää muita.

Kun alat hyväksyä itseäsi, voit alkaa käydä itsesi kanssa kannustavaa keskustelua.

Voit sanoa itsellesi: minun ei aina tarvitse miellyttää muita. Mitään pahaa ei tapahdu, jos joku on eri mieltä tai pahastuu.

Annat siis itsellesi luvan olla miellyttämättä, mutta et aseta sitä vaatimukseksi. Ymmärrätkö?

Toivon, ettet leimaisi itseäsi yliherkäksi. Ajattele kukkaa. Miten se voisi olla liian herkkä? Tai upean aamuruskon kaunis usva?

Ajattele herkkyyttäsi sielun kauneutena, kuin heleänä raikkaana vetenä, johon syntyy renkaita, kun pinnalle putoaa kevyt lehti. Se heti reagoi ja ilmoittaa olostaan kauniilla tavalla.

On ihanaa, että reagoit ympäristöösi herkästi. Se kertoo siitä, että olet elossa.

Opettele näyttämään kaunis piirteesi itsellesi ja ympäristöllesi. Älä vajoa sen kanssa epätoivoon tai ankaruuteen. Herkkyys kukoistaa ja voi hyvin, kun sitä kohdellaan kauniisti.

Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Kommentoi +