Mitä tehdä, kun puoliso ei arvosta yhteistä aikaa?
Hyvinvointi
Mitä tehdä, kun puoliso ei arvosta yhteistä aikaa?
Mitä tehdä, jos puoliso viihtyy paremmin baarissa kuin kotona perheen kanssa? Puhuminen ei tehoa. Auttaako mikään? Lukija kysyi neuvoa pulmaansa Ilona Rauhalalta.
Teksti

6.2.2020
 |
Kauneus ja Terveys

Lukijan kysymys:

Olemme naimisissa, ja meillä on 5- ja 10-vuotiaat lapset. Mieheni käy vähintään kerran pari viikossa viihteellä ja tulee myöhään kotiin. Seuraavana päivänä hän makaa sängyssä eikä jaksa tehdä mitään. Mietin joskus, onko hänellä alkoholi­ongelma tai suhde. Haluaisin, että viettäisimme enemmän aikaa perheenä ja kahdestaan. Mies ei ole valmis tinkimään menoistaan, eikä hän näe asiaa ­ongelmana. Rakastan häntä, mutten tiedä, jaksanko tätä loputtomasti. Mitä minun pitäisi tehdä?

Ilona vastaa:

Teillä näyttää olevan eriäviä näkemyksiä ajankäytöstä. Uskaltaisin yleistää, että monilla nuorilla pareilla ja perheillä on samansuuntainen haaste: nainen haluaisi viettää enemmän aikaa kahdestaan tai perheenä. Mies on kiireinen eikä kaipaa lisää yhteistä aikaa.

Tarinassasi pistää silmään miehesi toimeton makoilu seuraavana päivänä. Se kuulostaa alavireiseltä ja vetäytyvältä, kun ottaa huomioon, että hän on kahden pienen lapsen isä.

Et ole onnistunut rajoittamaan hänen menojaan, joten asiasta jankkaaminen tuskin tuo tulosta.

Millainen sinä olet suhteessa? Kuvittele, miten miehesi kuvailisi sinua jollekulle toiselle. Sanoisiko hän, että olet ihana ja älykäs – mutta myös kontrolloiva ja vaativa? Kertoisiko hän, että teillä on hyvää läheisyyttä vai että hän kaipaisi enemmän hellyyttä? Pitääkö hän sinua hyvänä kasvattajana ja kodinpitäjänä vai kuvailisiko hän sinua pikemminkin impulsiiviseksi ja kaoottiseksi?

Tuntematta sinua ollenkaan, kannustan sinua keskittymään itseesi. Pohdi, miten voisit rakentaa nykyisestä elämästäsi sellaista, että voisit antaa miehesi olla hetkellisesti enemmän rauhassa. Miten voisit tehdä sinun ja lastesi yhteisestä ajasta mielekästä? Keiden kanssa voisitte viettää aikaa, jos miestä ei kiinnosta?

Voit miettiä vaihtoehtojasi. Ero ei muuta tilannetta siinä mielessä, että olet edelleen keskenään lastesi kanssa. Jos perustat uusperheen, uusi mies ei välttämättä halua viettää yhtä paljon aikaa perheenä kuin sinä.

Olen pahoillani tilanteestasi. Kun pohdit miehesi alkoholinkäyttöä, yritä arvioida realistisesti, kuinka paljon hän juo. Suuri kulutus harvoin vähenee itsestään, jos on tapana juoda paljon. Usein henkilön täytyy itse havahtua tarkkailemaan tapojaan uudella tavalla.

Myötätunto kannattaa aina. Katsele miestäsi empaatti­sesti ja kiinnostuneena. Mitäköhän hänelle oikeasti kuuluu ja mitä hän mahdollisesti käy läpi? Millaisia tunteita isyys ja perhe-elämä hänessä herättävät, millaisia muistoja hänellä on omasta lapsuudestaan ja isästään? Onko hän tyytyväinen itseensä ja siihen, mitä on saanut aikaiseksi? Mistä hän saa kokemuksen, että on rakastettu ja hyväksytty?

Ehkä voisitte keskustella tällaisista asioista? Kannustan sinua vielä katsomaan asioita pintaa syvemmältä. Kun ensin rakennat elämäsi omavaraiseksi ja keksit tekemistä ilman miestäsi, sinun on helpompi nähdä, onko teillä yhteinen tulevaisuus. Onko teillä yhä rakkautta?

Joskus pienten lasten perheissä molemmat aikuiset elävät omaa elämäänsä. Joskus se johtaa eroon, joskus aikuiset löytävät toisensa uudestaan myöhemmin.

Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 15-16/2019.

Kommentoi +