Mistä tunnistaa vaarallisen kivun? Entä uskaltaako särkylääkkeitä käyttää? Kipulääkäri vastaa kinkkisiin kysymyksiin
Hyvinvointi
Mistä tunnistaa vaarallisen kivun? Entä uskaltaako särkylääkkeitä käyttää? Kipulääkäri vastaa kinkkisiin kysymyksiin
Älä sitkistele kolotusten kanssa, sillä pitkittyneen kivun hoito voi olla vaikeaa. Lääkäri Katri Hamusen vinkeillä pääset alkuun.
Teksti

Kuvat
,

18.10.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Miten erottaa pikku kolotus hoitoa vaativasta kivusta?

Lievät, ajoittaiset itsestään tai kotikonstein rauhoittuvat kivut eivät yleensä vaadi lääkärin hoitoa. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön kivut, kuten selkäsäryt.

Tutkimusten mukaan iso osa ihmisistä pärjää kolotusten kanssa omahoidolla, johon löytyy ohjeita esimerkiksi osoitteesta terveyskyla.fi/kivunhallintatalo. Satunnaisesti voi ottaa parasetamolia tai ibuprofeenia.

Jos kipu vaikuttaa toimintakykyyn ja elämänlaatuun merkittävästi, kannattaa hakeutua lääkäriin ja pohtia jatkotutkimuksia.

Milloin kipu on vaarallista ja vaatii nopeasti apua?

Vakava hälytysoire on esimerkiksi selkäkipu, joka heijastuu jalkaan ja vie tunnon, lihasvoimat tai pidätyskyvyn. Samoin jos särkyyn liittyy kuume. Silloin on hakeuduttava nopeasti lääkäriin, koska taustalla voi olla sairaus.

Miten kipua kannattaa hoitaa?

Sitä tulisi hoitaa aina sekä lääkkeellisesti että lääkkeettömästi. Esimerkiksi nilkan nyrjähdyksen aiheuttamaan akuuttiin kipuun auttaa tietysti kipulääke, mutta pitkäaikaisessa säryssä lääkkeet harvoin yksinään riittävät. Lääkkeetön hoito on silloin ensisijainen hoito.

Lääkkeettömiä keinoja ovat fysioterapeuttiset menetelmät ja liikunta, kylmä- tai lämpöhoito ja esimerkiksi ihon kautta tapahtuva hermostimulaatio eli TNS-hoito. Joskus auttavat erilaiset tuet tai painetekstiilit.

Psykologiset menetelmät ovat myös olennainen osa kivunhallintaa.

Miten mieli on yhteydessä kipuun?

Kipuun liittyy aina tunnekokemus. Pitkittyneessä kivussa ihminen voi alkaa ennakoida särkyä ja jännittää liikkumista, esimerkiksi selän ­normaalia käyttämistä, mikä vain lisää kipua. Pelko voi ylläpitää tuntemusta. ­Puhutaan katastrofoinnista.

Joskus ihmisellä on ­liioitellun suuri huoli kivun vaikutuksesta ja oireen vakavuudesta. Silloin on koko ajan varuillaan ja valppaana ja kiinnittää tuntemuksiin enemmän huomiota.

Oikea tieto kivusta ja sen hoidosta on tärkeää. On tärkeää tulla kuulluksi. Kokemuksen vähättely on hoidon kannalta huono asia.

Voiko kipu pahentua, jos sitä ei hoida ajoissa?

Kipu on hyvä hoitaa tehokkaasti ja mahdollisimman varhain. On riski, että hoitamattomana se muuttuu pitkäaikaiseksi ja vaikeutuu. Jos on koko ajan kipeä, tulee herkästi myös ahdistusta, masennusta ja unihäiriöitä.

Tästä kaikesta voi muodostua monimutkainen vyyhti, joka aiheuttaa kivun pahentumista ja toimintakyvyn heikentymistä. Jatkuvan kivun vuoksi koko elämä usein kapeutuu.

Ovatko kipulääkkeet turvallisia?

Perusterveen on turvallista käyttää käsikauppalääkkeitä pakkauksen ohjeiden rajoissa.

Jos kipulääkkeitä alkaa kulua useita annoksia päivässä pitkiä aikoja, olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa. Esimerkiksi päänsäryssä 10 päivää kuukaudessa on raja, jonka jälkeen lääkkeiden käyttöön liittyy särkylääkepäänsäryn riski.

Muista kipulääkkeistä

1. Ikä lisää riskejä. Tulehduskipulääkkeillä on yhteisvaikutuksia monien reseptilääkkeiden, kuten verenpaine-, sydän- ja verenohennuslääkkeiden kanssa. Tulehduskipulääkkeet ärsyttävät maha-suolikanavaa ja voivat aiheuttaa munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa. Tulehduskipulääkkeitä ei suositella itsehoitoon yli 65-vuotiaille, sillä he saavat haittoja muita todennäköisemmin.

2. Varjele maksaa. Kipulääkkeistä parasetamoli ei ärsytä vatsaa ja on turvallinen kaikenikäisille, mutta yksikin liian iso kerta- annos voi vaurioittaa maksaa. Terveelle ihmiselle suositus on enintään kolme grammaa vuorokaudessa. Parasetamolia ei pidä napsia krapulaan, sillä yhdessä alkoholin kanssa se on vaaraksi maksalle.

3. Hyvä kombo. Parasetamolin ja ibuprofeenin voi yhdistää tehon lisäämiseksi. Sen sijaan kahta eri tulehduskipulääkettä ei saa käyttää yhtä aikaa.

Miten kroonisen kivun hoito eroaa akuutin kivun hoidosta?

Akuutissa kivun hoidossa reseptillä määrättävät opioidit ovat tehokkaita ja turvallisia. Pitkäaikaisessa käytössä ne voivat aiheuttaa esimerkiksi riippuvuutta, mielialan laskua, herkistymistä kivulle ja hormonaalisia muutoksia.

Jos kipu jatkuu pitkään kudosvaurion parantumisen jälkeen, kivun mekanismit ovat erilaisia kuin akuutissa vaiheessa. Hermostossa tapahtuu muutoksia, jotka alkavat osaltaan ylläpitää kipua. Silloin opioidit eivät enää ole turvallisia eivätkä hyödyllisiä, vaan apua voidaan etsiä esimerkiksi epilepsia- tai masennuslääkkeistä ja lääkkeettömistä keinoista.

Jos kipu toistuu, jatkuu pitkään tai on voimakasta, sen syy pitää aina selvittää.

Jutussa asiantuntija oli ylilääkäri, dosentti Katri Hamunen, HUS Kipuklinikka.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 12/2023.

Kommentoi +