
Milloin on syytä huolestua?
Jos päätät, ettet juo, mutta juot silti – vaikka vain yhden saunaoluen. Vielä isompi vaaran merkki on se, jos olet ajatellut, että teet kotitöitä tai käyt salilla, mutta päädytkin juomaan. Jos läheiset ottavat juomisen puheeksi, on myös syytä havahtua.
Kuinka paljon voi ottaa?
Naisilla korkea riskitaso on 16 annosta viikossa ja miehillä 24. Yksi annos tarkoittaa pientä pulloa olutta tai 12 cl viiniä. Ikä ja lääkitykset heikentävät elimistön ja aivojen kykyä käsitellä alkoholia. Siksi yli 65-vuotiailla riskiraja on seitsemän annosta viikossa ja enintään kaksi kerralla.
Kuusi viikkoannosta on määrä, josta ei todennäköisesti tule ongelmia perusterveelle, mutta välissä pitää olla alkoholittomia päiviä. Lääketieteellisesti ainoa turvallinen määrä on nolla annosta.
Lue myös: Mitä alkoholi tekee naisen kehossa?
Mitä haittaa alkoholista on?
Alkoholi on hermomyrkky. Se siirtyy verenkierrosta suoraan aivosoluihin. Nuorilla alkoholi vaikuttaa psyykkiseen ja fyysiseen kehitykseen. Se haittaa hormonitoimintaa ja keskittymiskykyä ja lisää riskikäytöstä. Juova nuori putoaa nopeasti kelkasta nyky-yhteiskunnassa. Juominen voi lisätä suojaamattomia yhdyntöjä ja seksuaalisen hyväksikäytön riskiä.
Alkoholi nostaa painoa ja heikentää unta. Se voi vaurioittaa sydäntä ja aiheuttaa maksasairauksia. Alkoholissa on syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä. Alkoholi aiheuttaa yli 40:ää syöpää, kuten maksa-, suolisto- ja rintasyöpää. Kun juominen jatkuu pitkään, aivosoluja kuolee. Se heikentää muistia ja kykyä käsitellä tietoa. Alkoholiriippuvaiset kärsivät muita useammin mielenterveysongelmista.
Lue myös: "Join melkein itseni hengiltä"
Mikä on muuttunut?
Naisten alkoholinkäyttö muistuttaa yhä enemmän miehiä. Täysi-ikäistyvät naiset juovat enemmän kuin mikään muu naissukupolvi. Alaikäisten juominen on kuitenkin vähentynyt, koska valvonta on tiukentunut. Nuoret ovat myös entistä kunnollisempia. Yli kuusikymppisten alkoholikuolleisuus on yli tuplaantunut 2000-luvun aikana.
Kuinka alkoholismi syntyy?
Alkoholi saa aivot erittämään endorfiinia ja dopamiinia, mikä antaa mielihyvää. Jos alkoholia juo toistuvasti, sietokyky kasvaa. Ennen pitkää sitä tarvitsee enemmän, jotta saa saman vaikutuksen. Jokainen, joka juo säännöllisesti, tulee riippuvaiseksi jossakin vaiheessa.
Alkoholismille geneettisesti alttiita ihmisiä on vain muutama prosentti suomalaisista. Pääosin alkoholismin aiheuttaa sosiaalinen ympäristö: syrjäytyminen tai lähellä olevien ihmisten juominen. Fyysinen riippuvuus syntyy useimmiten yli 30-vuotiaille. On yksilöllistä, kuinka kauan tässä menee. Psyykkisesti alkoholiin voi ripustautua jo viikoissa tai kuukausissa, erityisesti, jos juo hallitakseen stressiä, ahdistusta tai tunteita.
Mistä saa apua?
Yksi löytää avun AA-kerhosta, toinen kognitiivisesta terapiasta. Apua voi hakea omalta terveysasemalta, A-klinikalta, päihdeneuvonnasta numerosta 0800 900 45 sekä sivustoilta paihdelinkki.fi, mielenterveystalo.fi ja hoitoaverkossa.fi. Keskushermoston korjautuminen kestää kuukausia. Lisäksi on opittava hoitamaan tunteita muuten kuin juomalla.
Asiantuntija: Johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki / A-klinikka. Lähde: Terveyskirjasto.
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 8-9/2019.