Mitä jos et olekaan uneton vaan kevytuninen? Nämä seitsemän rauhoittavaa ajatusta vähentävät unettomuuteen liittyvää stressiä ja ovat tukenasi huonoina yönä
Unettomuus
Mitä jos et olekaan uneton vaan kevytuninen? Nämä seitsemän rauhoittavaa ajatusta vähentävät unettomuuteen liittyvää stressiä ja ovat tukenasi huonoina yönä
Kun uni ei tule silloin kuin pitäisi, stressi, ärtymys ja pelko seuraavan päivän jaksamisesta valtaavat mielen. Voit kuitenkin helpottaa oloasi ja ajatella itsesi levollisemmaksi. Siinä sinua auttavat seitsemän tyynnyttävää ajatusta.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 19.2.2023
Kauneus ja Terveys

1. Olen kevytuninen

Vaikka nukkuisit huonosti usein, vältä silti määrittelemästä itseäsi huonouniseksi. Siinä piilee nimittäin riskinsä. Jos huonoa nukkumistaan alkaa pitää kiveen hakattuna totuutena, saattaa ajatella, ettei tilanne ole korjattavissa. Silloin taas unen eteen ei välttämättä jaksa tehdä niin paljon. Ajattele sen sijaan, että nukut kevyesti ja että voit parantaa untasi.

2. Uni kyllä tulee

Kuinka monta yötä olet valvonut nukkumatta silmäystäkään? Uni tuleekin yleensä aina jossain vaiheessa. Sitä edesauttaa, ettet ahdistu unettomuudesta ja pysyt rentona ja luottavaisena. Yöt eivät ole aina täydellisiä. Joskus lyhyt unikin on ok.

3. Kiitos keho viestistä

Suurin osa nukkuu välillä huonosti. Se kuuluu ihmisyyteen. Emme ole koneita, jotka nukkuvat aina loistavasti. Ajoittainen unettomuus ei siis kerro, että jotain olisi pahasti pielessä. Sen sijaan, että stressaisit asiasta, kiitä elimistöäsi. Unettomuus on sen tapa kertoa, että jokin elämässäsi tai edellisessä päivässä oli ehkä epätavallista. Kaikki jännittävä ja kiihdyttävä voi heikentää unta, ja se on aivan normaalia.

4. Osaat levätä

Jos uni ei tule, voit lohduttautua sillä, että kuitenkin lepäät. Levossa syke laskee ja rentoudut. Se on merkityksellistä, sillä se auttaa sinua saamaan paremmin unta ja parantaa jaksamistasi, vaikket nukkuisikaan. Voit myös päättää olla hereillä, sytyttää hämärän valaistuksen ja lueskella kirjaa, kuunnella musiikkia tai matalaääniaaltoja, jotka rentouttavat. Jos sitten alkaa nukuttaa, mene nukkumaan. Usein uni tulee, kun lakkaat yrittämästä liikaa.

5. Tämä ei ole katastrofi

Kun pyörit unettomana sängyssä, mieli maalaa helposti kauhukuvia. Miten selviän työpäivästä nukkumatta, mitä jos en nuku seuraavanakaan yönä, entä jos sairastun unettomuuden tähden? Todellisuudessa huonosti nukutusta yöstä ei kuitenkaan luultavasti seuraa muuta haittaa kuin se, että olet tavallista väsyneempi, ja se harmittaa. Useimmista töistä selviytyy yllättävän hyvin myös univajeisena. Kun univaje kasvaa, seuraava yö on melko varmasti edellistä parempi. Jos se ei ole, niin viimeistään sitä seuraava on. Terveyshaitat eivät synny yhdessä yössä vaan pitkän ajan kuluessa. Ota siis rennosti. Katastrofiajatukset karkottavat unen kauemmas, eivätkä ole totta.

6. Välillä on kiva valvoa

On lohdullinen ajatus, että hyvää unta voi tukea elämäntapavalinnoilla, säännöllisellä rytmillä ja suhtautumisellaan. Jos unettomuus johtuu vaikkapa siitä, että luit koukuttavaa kirjaa kauan sängyssä tai olit huolissasi, ettet saa unta, seuraavana päivänä voit toimia toisin. Muista kuitenkin, että elämä ei ole pelkkää nukkumista varten. Silloin tällöin voi ihan hyvin valvoa. Ei siis kannata laittaa unta aina kaiken edelle. Silloin elämä alkaa kaventua ja ihminen karsii kalenterista helposti kaikki myöhäiset menot, jottei uni vain kärsisi.

7. Yöt ovat erilaisia

Muista, että ihminen tarvitsee eri öinä eri verran unta. Uni myös muuttuu elämäntilanteiden ja iän mukaan. Unen ei tarvitse olla aina täydellistä ja samanlaista, vaan monenlainen nukkuminen on riittävää ja pitää terveenä. Siksi ei kannata ottaa stressiä älysormuksen unianalyyseistä tai laskea nukuttuja tunteja. Jos heräät aamulla suhteellisen pirteänä, etkä kärsi päivällä väsymyksestä, saat luultavasti tarpeeksi unta.

Asiantuntijana työterveyspsykologi Sari Valtavuori, Mehiläinen

Kommentoi +