Maaret Kallio: ”En usko Siihen Oikeaan, enkä ainakaan yhteen oikeaan”
Ihmiset
Maaret Kallio: ”En usko Siihen Oikeaan, enkä ainakaan yhteen oikeaan”
Jos suhteessa ei heti tunne kipinää, tuleeko se myöhemmin? Mistä tietää, onko tavannut sen oikean? Maaret Kallio vastaa.
Teksti

Kuvat

28.8.2015
 |
Kauneus ja Terveys

Tavallisimmat parisuhdekysymykset liittyvät usein Siihen Oikeaan: Mistä hänet tunnistaa? Mistä hänet löytää? Mitä jos oma ei olekaan se? Miltä Se Oikea tuntuu?

Se Oikea herättää lähes satumaisia mielikuvia täydellisestä kumppanista, jonka kanssa asiat loksahtaisivat kohdilleen kuin legopalikat. Sen jälkeen he eläisivät yhdessä onnellisina elämänsä loppuun saakka.

Itse en usko Siihen Oikeaan, enkä ainakaan yhteen oikeaan. Hyvä ja kestävä parisuhde voi alkaa monella tapaa. Joillakin se lämpenee ajan myötä pitkästä ystävyydestä rakkaudeksi, toisilla se starttaa intohimoisesta alkupyrähdyksestä ja kolmannet löytävät rakkauden luokse vaikeuksien kautta.

Ihminen on ihminen parisuhteessaankin, mikä tarkoittaa sitä, ettei täydellistä ihmistä ole, eikä sellaisen löytäminen olisi onni alkuunkaan. Täydellisyys on aina valetta, mutta inhimillisyys, epätäydellisyys ja rakkaus ovat täyttä totta.

Kipinä voi siis syttyä heti tai yhtä lailla lämmetä hitaasti ajan myötä. Tänä päivänä on tavallisempaa hylätä hyväkin kumppaniehdokas liian nopeasti kuin liian hitaasti. Odotukset parisuhteesta voivat olla korkeat, mutta täydellisen kumppanin etsiminen on tuhoon tuomittu toimintatapa, jos mielii rakastavaa kumppania rinnalleen.

Joskus kuulee sanottavan, että Siihen Oikeaan ei liittyisi epäilyksiä, hankaluuksia, ärsyyntymistä tai suruja. Se ei ole totta.

Hyvä parisuhde on myös monimutkaista, haasteellista ja vaikeuksienkin sävyttämää. Myös sen kaikkein parhaimman ja rakkaimmankin ihmisen kanssa. Kumppania etsiessä tai omaa kumppaninvalintaa pohtiessa ei niinkään kannata jäädä miettimään vain sitä toista, vaan ennen kaikkea meitä:

Mitä me osaamme yhdessä luoda, miten me korjaamme ongelmia, miten me sitoudumme suhteeseemme? Miten minä osaan olla me, miten hän osaa olla me? Myös kaipaus kertoo paljon: Kun olemme erossa, mitä kaipaan hänestä, mitä ikävöin vai olenko vain helpottunut?

Rakkauden täydellisiä prinssejä ja prinsessoja on vain saduissa.

Sen sijaan oikeassa elämässä saa olla epätäydellinen itsensä toiselle ja silti äärimmäisen rakas. Se on suurinta, mitä voi myös itse toiselle antaa. 

Maaret Kallio on psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija.

1 kommentti