Maaret Kallio: Onneksi alkuhuuma loppuu
Ihmiset
Maaret Kallio: Onneksi alkuhuuma loppuu
Niin ihanaa kuin monen parisuhteen alkuhuuma onkin, on kuitenkin hyväksi, että se määräaikaisesti päättyy, sanoo psykoterapeutti Maaret Kallio.
Teksti

Kuvat
,

24.9.2015
 |
Kauneus ja Terveys

Rakastuneen hullaantunut olotila on suloisuudessaan myös epärealistinen. Epärealistisuudelle on syynsä, sillä se sinällään auttaa liittymään toiseen ihmiseen. Jos koko totuus paljastuisi kertaheitolla, voisi suhteiden alkaminen olla monin tavoin vaikeampaa.

Suhteen alkuvaihetta leimaavat erilaiset illuusiot ja fantasiat toisen täydellisyydestä, jotka puolin ja toisin tuppaavat kariutumaan kokonaiskuvan astuessa kehiin. Toisaalta, juuri sitä sitten on syvä rakkaus: tulla hyväksytyksi, pidetyksi ja halutuksi kaikkine puutteineen ja vahvuuksineen.

Tutkimukset osoittavat alkuhuuman kestävän maksimissaan kahden vuoden ajan. Suhteen alussa parin valtaa usein seksuaalinen kiihko, jossa toisen uutuudenviehätys ja jatkuvasti yhdessä löydettävät uudet asiat sekä toisen vielä vieras keho ja oma aktiivinen ote pitävät seksuaalielämän hekumallisena. Joillekin alku voi olla samasta syystä myös takkuista. Silloin syvempi tutustuminen toiseen ja turvallisuuden tunteen lisääntyminen tuovat mahdollisuuden seksuaaliseen nautintoon, eikä suinkaan upouudet tilanteet ja uusi ihminen.

Vähitellen suhteen alkuhuuma rauhoittuu, onneksi. Muutoinhan jäisivät työt tekemättä, ystävät tapaamatta, lapset hoitamatta ja unet nukkumatta.

Suhteen tasaantuessa ja vakiintuessa arki asettuu paikoilleen ja pari alkaa nähdä toisiaan realistisemmin, mikä voi herättää jopa pienoista pettymystä. Tässäkö tämä olikin? Näinkö tavallista meillä onkin? Aletaanko seksistä todella neuvotella? Eikö hän tai minä haluakaan aina?

Arkinen rakkaus on kuitenkin rakkauden syvempi mutta samalla vaativampi laji. Hyvinvoivan ja aktiivisen seksuaalielämän kannalta lisääntyvä tuttuus ja turvallisuus tuovat etuja, mutta myös haasteita uutuudenviehätyksen ja vaihtelun vähetessä. Hyvissä suhteissa osataan kasvaa yhdessä, mutta erillisinä ihmisinä vastuu omasta hyvinvoinnista ymmärtäen.

Kun illuusion naamiot karisevat, alkaa rakkauden arkinen työ ja onni. Silloin pari alkaa kääntyä enemmän kohti yhteistä tunneyhteyttä ja rakentamaan tiimiä, joka parhaimmillaan kestää kovatkin myrskyt yhdessä.

Hei Sinulle! Olen Maaret Kallio, psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija. Työni koostuu moninaisesta ihmismielen ihmettelystä niin vastaanotolla, luennoilla kuin kirjoittaen. Tällä Rakkauden polku -palstalla vastaan kysymyksiisi liittyen aina ensitapaamisesta eri teille lähtemiseen. Lisää minusta voit lukea nettisivuiltani www.maaretkallio.com.

Kommentoi +