Lastentarhanopettaja Meerillä, 50, ei ole koskaan ollut normaalia parisuhdetta: ”Mietin, enkö uskalla olla onnellinen” – lue lyhytterapeutin lempeät vinkit, osa 2/2
Hyvinvointi
Lastentarhanopettaja Meerillä, 50, ei ole koskaan ollut normaalia parisuhdetta: ”Mietin, enkö uskalla olla onnellinen” – lue lyhytterapeutin lempeät vinkit, osa 2/2
Meerin lapset muuttavat kohta omilleen. Hän murehtii tulevaa yksinäisyyttä ja sitä, ajautuuko elämä väärille raiteille. Miten lyhytterapeutti Taina Risto neuvoo Meeriä?
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 3.6.2022
Kauneus ja Terveys

Lastentarhanopettaja Meeri, 50, aloitti lyhytterapian saadakseen parisuhdeneuvoja. Ensimmäisellä käynnillä Meeri tajusi, että eniten häntä turhauttaa jumittuminen kotiin somen ääreen.

Lasten muutto pois kotoa pelottaa, ja mieleen on noussut myös vuosia sitten tapahtunut lasten isän itsemurha. Uudet työt ovat tuoneet onneksi lisää energiaa.

Kaikki alkaa tiedostamisesta

Meerille tylsyys on vaikeaa. Taina kysyy, vältteleekö Meeri somen avulla vaikeita tunteita.

Taina: Kiitos päiväkirjamerkinnöistä. Arvostan, että sain lukea ne. Mitä itse havaitsit?

Meeri: Näin, etten kestä tylsyyttä. Oli masentavaa tajuta se somessa roikkumisen määrä.

Taina: Sen tosiaan huomasi. Olit kuitenkin lisännyt myös hyviä asioita eli alkanut liikkua.

Meeri: Kyllä, koska teatteritreenit alkoivat taas, ja pitäisi pudottaa painoa roolia varten.

Taina: Millaista liikuntaa olet harrastanut?

Meeri: Uintitekniikkakurssi kaverin kanssa oli hauska. En silti halua, että liikunta menee överiksi, kuten monet asiat minulla. Lenkki voi riittää, kunhan teen päivittäin jotain.

Taina: Vain sellaisia elämäntapamuutoksia kannattaakin tehdä, joita voi noudattaa vaikka loppuelämän. Miten liikunnan lisääminen on vaikuttanut somen käyttöösi?

Meeri: Ei vielä isommin, sillä olin juuri lomalla, ja aikaa oli. Silti huomasin, että someajan vähentäminen on pyörinyt mielessä.

Taina: Oletko miettinyt, voiko somen kulutuksesi olla jonkin ikävän tunteen välttelyä? Vähän samaan tapaan kuin joskus suklaapatukkaan tarttuminen voikin johtua negatiivisesta tunteesta, jota ei haluaisi kohdata.

Meeri: Taidan olla tunnesyöjä, mutta somen tai sarjojen ahmiminen on enemmän tylsyyden, vain harvoin ahdistuksen karkottamista.

Taina: Olet tosiaan miettinyt näitä asioita paljon. Olemme siis etsineet ratkaisua oikeaan kysymykseen, kun olemme hakeneet arkeesi uusia toimintamalleja.

”On hyvä, että olet tiedostanut pelkosi, koska silloin on helpompi toimia.”
Taina Risto

Rauhoita mieli rutiineilla

Meeri pohtii, alkaako hän yksin jäätyään viettää huuruisia iltoja lähibaarissa.

Taina: Olet jo testannut uusia keinoja somen vähentämiseksi, vai mitä?

Meeri: Olen vähentänyt puhelimeen tarttumista. En enää tuijota sitä neuroottisesti vain tarkistaakseni, onko pojilta tullut viestejä.

Taina: Eli opettelet tälläkin tavalla irtaantumaan lapsistasi?

Meeri: Niin. Olen myös yrittänyt olla neuvomatta. Ennen tyrkytin neuvoja pyytämättäkin.

Taina: Luulen, että äitinä tiedät, miten toimia, kunhan muistat, että sinulla on myös oma elämä elettävänä. Mietitäänkö vielä tavoitettasi tässä elämänvaiheessa. Mikä se olisi?

Meeri: En tiedä, vieläkään. Mieli karkailee isoihin asioihin. Pohdin asunnon ja ehkä työnkin vaihtoa. Oikeasti pelkään, että syön kotona yksin mikroaterioita tai istun lähibaarissa.

Taina: Pelkäätkö, että alat bilettää ja käyttää alkoholia runsaasti kuten ennen äidiksi tuloa?

Meeri: En enää. Korona on aiheuttanut sen, että ajatuskin baariin menemisestä ällöttää. En enää jaksaisikaan. Mutta riippuvuus saattaisi yhä löytyä. Olen aina ollut niin levoton.

Taina: On hyvä, että olet tiedostanut pelkosi, koska silloin on helpompi toimia. Mutta miten käy, jos keskität huomiosi isoihin tavoitteisiin ja unohdat uudet hyvät rutiinit? Voisiko tavoitteesi olla vaikka reipas itsenäinen elämä?

Meeri: Voisi. En halua jäädä aivottomana sohvalle odottamaan, millaista elämäni on muutaman vuoden kuluttua.

Taina: Missä olet nyt, jos itsenäinen elämä on nollasta kymppiin -asteikon päätepisteenä?

Meeri: Olen kuutosessa. Lisätyö on tuonut rahaa ja tehnyt minusta energisemmän.

Taina: Missä toivoisit olevasi seuraavaksi?

Meeri: Haluaisin päästä seiskaan ja lisätä liikuntaa. En pohtisi koko ajan poikien muuttoa ja yksinäisyyttä. Olen miettinyt paljon sitä, kun kysyit, enkö uskalla olla onnellinen eli viettää tasaista elämää. Siihen pitää totutella.

Meeri: Mutta ei minun tarvitse pelätä sitä, että aloitan taas levottoman seurustelusuhteen. Eikä minun pidä muistella lasten isän itsemurhaa. Olen käsitellyt sen jo vuosia sitten. Ehkä pelkään poikien muuttoakin turhaan: kaipa he silti käyvät vielä kotona syömässä. Olen saanut tästä paljon uutta ajateltavaa.

Meerin nimi on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

Keinot, joilla voit muuttaa ajatteluasi

1. Anna uusia merkityksiä

Kun ongelmaa tarkastelee hieman eri vinkkelistä, sen juurisyy saattaa muuttua. Esimerkiksi ihmissuhteissa epäonnistumisen pelko saattaakin olla yksin jäämisen pelkoa. Jälkimmäiseen on helpompi itse vaikuttaa.

2. Etsi vastaus tulevasta

Mitä tavoittelet ja millaisen tulevaisuuden haluaisit? Pyri niitä kohti niin pienin askelin, että ensimmäisen voit ottaa jo tänään.

3. Kunnioita mennyttä

Se, mitä on tapahtunut, selittää paljon nykyisyydestäsi muttei kaikkea. Joskus on vapauttavaa huomata, että menneet eivät kiinnostakaan niin paljon kuin niistä vaikenemalla on saattanut luulla.

Lue lisää: Ahola & Furman: Ongelmista ratkaisuihin. Lyhytterapian perusteet.

Taina Risto

on ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, FM. Lyhytterapia auttaa asiakasta löytämään vahvuutensa ja voimaan paremmin. Painopiste on nykyisyydessä ja tulevissa toiveissa, ei menneisyydessä. Terapia kestää yleensä 1–10 käyntiä.

Haluaisitko mukaan Terapiassa-sarjaan? Kerro tarinasi lyhyesti ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Kommentoi +