
Haluton kuulostaa terminä siltä kuin henkilö olisi vapaaehtoisesti haluamatta jotakin. Seksuaalisesti haluton ei kuitenkaan saa itseään haluamaan vaikka kuinka haluaisi. Eipä siis ihme, että haluton kokee suuria turhautumisen tunteita, syyllisyyttä ja pelkoa.
– Kun puhutaan haluttomuudesta, puhutaan useimmiten itse asiassa halujen kohtaamattomuudesta, mikä on eri asia kuin haluttomuus, gynekologi Riina Katainen täsmentää.
Jos toinen haluaa seksiä kerran viikossa ja toinen kerran kuukaudessa, voi vähemmän haluava osapuoli virheellisesti tulkita kärsivänsä haluttomuudesta.
Halu voi vaihdella elämänvaiheiden mukaan. Se voi herätä täysin spontaanisti, tai sen voivat herättää erilaiset seksuaaliset ärsykkeet tai seksuaalinen toiminta.
– Tarkasti ottaen haluttomuudesta voidaan puhua vain, kun seksuaalista halua ei koeta ollenkaan, eivätkä otolliset olosuhteet ja seksuaalinen stimulaatio saa aikaan kiihottumista. Voi tosin olla myös niin, ettei ihminen osaa tulkita omia tuntemuksiaan kiihottumiseksi.
Miksi enää ei tee mieli?
Haluttomuus mielletään usein esimerkiksi hankalien vaihdevuosioireiden ja unettomuuden seuraukseksi. Toki univelalla ja kuumilla aalloilla voi olla vaikutuksensa, mutta yhtä lailla nuoret kärsivät haluttomuudesta.
Halua voivat vähentää monet asiat: aiemmat huonot seksikokemukset, käsittelemättömät negatiiviset tunteet, masennus, kiire, väsymys, liiallinen alkoholinkäyttö, raskaat elämäntapahtumat tai kuormittava elämänvaihe. Joskus haluttomuuden taustalla voi olla fyysinen sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta.
– Kaikenlaiset sairaudet voivat aiheuttaa välillistä haluttomuutta väsymyksen, heikentyneen fyysisen kunnon, kivun tai minäkuvan muutoksen takia.
Minäkuvaan voivat vaikuttaa esimerkiksi ihosairaudet, kohdunpoisto, jonkin raajan leikkaus tai raskauden ja synnytyksen jättämät muutokset, kuten arvet. Myös lääkkeet voivat vaikuttaa seksuaaliseen haluun latistavasti.
– Mielialalääkkeistä haluttomuutta aiheuttavat erityisesti selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät eli SSRI-lääkkeet, joita käytetään esimerkiksi masennuksen ja ahdistuneisuuden hoidossa.
Myös yhdistelmäehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa joillekin haluttomuutta, mikäli ne laskevat testosteronitasoa.
Seksuaalisuuden suhteen suotuisia mielialalääkkeitä ovat agomelatiini, bupropioni, mianseriini, mirtatsapiini, moklobemidi ja vortioksetiini.
Vähättely satuttaa
Useimmiten haluttomuuden taustalla on kuitenkin muita tekijöitä kuin sairaus tai lääkitys.
Vastaanotollaan Katainen törmää usein esimerkiksi siihen, että taustalta löytyy tyytymättömyyttä omaan ulkomuotoon.
Joskus haluttomuutta voi aiheuttaa yksi ainoa seksikumppanin sanoma vähättelevä tai nolaava kommentti.
Tyydyttävää seksielämää ja halua voivat häiritä myös erilaiset seksuaalitoimintojen häiriöt, kuten yhdyntäkipu, erektiohäiriöt, nopea siemensyöksy tai kiihottumisvaikeudet.
Häiriöt voivat pitkittyessään vähentää myös toisen osapuolen kiinnostusta seksiin.
Nautinto vaikuttaa haluun
Myös seksin tyydyttävyydellä on vaikutusta halukkuuteen.
– Vaikka seksistä voi nauttia saamatta orgasmia, on riski haluttomuuteen suurempi heillä, joilla orgasmi jää toistuvasti saamatta.
Kumppanin painostus ja tyytymättömyys voivat myös aiheuttaa haluttomuutta. Usein haluttomuuden taustalta löytyykin kommunikaatiovaikeuksia ja ongelmia läheisyydessä.
– Haluttomuus on normaali reaktio, jos suhde voi huonosti.
Sekin on mahdollista, että kumppani on yksinkertaisesti väärä.
Voi myös olla niin, että seksuaalinen halu ei kohdistu kumppanin sukupuoleen, vaikka häntä aidosti rakastaisikin.
Anna myös ajatuksiasi
Seksuaalinen halu vaatii tilaa ja huomiota, myös pään sisällä. Jos huomion keskipisteenä on vilkkuva kännykkä ja työpaineet, halulle on vähän tilaa.
– Jos ei ajattele seksiä, on epätodennäköistä, että halu viriää.
Jotta hyväily tai muu seksuaalinen stimulaatio voi saada halun syttymään, tilanteessa on oltava läsnä myös henkisesti. Se ei onnistu, jos ajatukset sinkoilevat sinne tänne ja päässä pyörii muiden asioiden ruletti.
– Monen on helpompi uskoa, että itsessä on jotain perustavanlaatuista vikaa, koska ulkoisten tekijöiden työstäminen vaatii rohkeutta ja paneutumista.
Puhu vaikka se olisi vaikeaa
Halun lisäämisessä Katainen neuvoo panostamaan kaikenlaiseen läheisyyteen. Ohi mennessä voi hipaista, halata tai huomioida lämpimällä katseella. Mieli kannattaa virittää seksiin jo pitkin päivää ajattelemalla seksuaalisia ajatuksia.
– Pitkässä parisuhteessa kannattaa kerrata, mihin toisessa ihastui ja mikä toisessa kiihottaa. Fantasioinnin avuksi on saatavilla eroottista materiaalia. Pari voi yhdessä sopia, että keskitytään koskettamiseen ilman seksiä. Näin halulle jää tilaa kasvaa.
Seksistä pitäisi pystyä puhumaan, vaikka se olisi vaikeaa. Ilman sanoja omia ja kumppanin toiveita on vaikea täyttää. Koko toivelistaa ei kuitenkaan kannata kaataa kerralla käsittelyyn, ettei kumppani uuvu heti alkuunsa. Yhden toiveen kertominen on ensimmäinen askel.
– Monen on vaikea puhua seksistä. Se, että kertoo toiveensa, ei tarkoita, ettei olisi tykännyt seksistä siihen asti. Pyyntö ei ole loukkaus.
Ja jos omat keinot eivät riitä, voi kääntyä ammattilaisen puoleen – yksin tai yhdessä.
Älä pelkää kuivia kausia
Useimmat kokevat seksuaalista haluttomuutta ajoittain. Se on normaali reaktio, jos elämäntilanne on kuormittava tai parisuhteessa on hankaluuksia.
Jos haluttomuus pitkittyy, hoitoon hakeutuminen on tärkeää myös siksi, että voidaan todeta, ettei syy ole jokin hoitamaton fyysinen tai henkinen sairaus.
Usein kummallakin puolisolla on mielessä toiveita, joita ei vain saada sanotuksi. Loukkaaminen ja loukatuksi tuleminen pelottavat. Mutta vaikeneminen vähentää nautinnon mahdollisuutta. Haluttomuuteen ei kannata suhtautua jonain pysyvänä ja totaalisena. Sen voi ottaa alkupisteenä seikkailuun.
Tiesitkö tämän?
Suunnilleen kolmasosa naisista kokee ajoittain haluttomuutta. Iän myötä haluttomuuden kokemukset lisääntyvät.
Yli viisikymppisistä naisista ajoittaista haluttomuutta kokee noin puolet. Aseksuaaleja, jotka tuntevat vain vähän tai eivät ollenkaan seksuaalista vetovoimaa toiseen ihmiseen, on noin yhdestä viiteen prosenttia väestöstä.
Lähde: seksuaaliterveysklinikka.fi