Kun suu tuntuu kuivalta, kokeile helppoa öljykikkaa tai jauha purkkaa – näillä vinkeillä, pidät huolta limakalvoistasi
terveys
Kun suu tuntuu kuivalta, kokeile helppoa öljykikkaa tai jauha purkkaa – näillä vinkeillä, pidät huolta limakalvoistasi
Limakalvot torppaavat pöpöjä, ­joten pidä huolta suojamuureistasi. Ne ­kaipaavat tippoja, öljyä ja hierontaa.
Teksti

Kuvat

1.11.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Limakalvo ja iho ovat kehomme puolustusjoukkojen eturintamassa. Ne torppaavat ulkoisten tunkeilijoiden, kuten tauteja aiheuttavien mikrobien, pääsyä elimistöön. Limakalvoa on hengitysteissä, virtsateissä ja intiimialueella, mutta hieman yllättäen myös ruuansulatuskanavassa.

Limakalvo on ohutta solukerrosta, jonka päällä on sitkeää limaa. Tuo lima napsii taudinaiheuttajapöpöjä itseensä vähän kuin kärpäspaperi. Puolustuskaksikosta limakalvo on kuitenkin ihoa alttiimpi päästämään mikrobeja lävitseen – siksi limakalvoistaan kannattaa pitää huolta.

Mehiläisen yleislääkäri Kati Alakurtin mukaan limakalvot kuivuvat iän myötä. Hieman elimestä riippuen kuivuus voi aiheuttaa kirvelyä, polttelua, kipua tai aristusta. Niinpä aamuisin vessan peilistä saattaa tuijottaa punoittava ja ärtynyt silmäpari. Suu voi tuntua hiekkapaperilta ja limakalvot aristaa. Nenäkin tuntuu menevän tämän tästä tukkoon.

Limakalvot kuivuvat iän myötä.

Alakurtti lisää, että aina oireet eivät ole yksiselitteisiä. Esimerkiksi kuivat silmät saattavat oirehtia myös vetisyydellä ja valon arkuudella. Myös nenän tukkoisuus voi olla merkki kuivista limakalvoista, sillä nenä alkaa tuottaa limaa itse itseään kostuttaakseen. Metallin maku suussa, kielen kirvely ja pahanhajuinen hengitys voivat kertoa kuivasta suusta.

Kuivuus alapään limakalvoilla voi puolestaan aiheuttaa kirvelyä ja kutinaa. Toistuville virtsatietulehduksille vaihdevuosi-iässä voi löytyä syy ohentuneista limakalvoista.

Näin hoidat limakalvojasi:

1. Kosteuta

Iän myötä kyynel­nesteen eritys vähenee ja silmän­ pinta kuivuu. Se altistaa muun muassa tulehduksille. Hiero kevyesti kulmakarvan alta ja silmänurkasta. Puhdista ja laita kostutustippoja tai -geeliä useasti päivässä.

2. Purskuttele öljyä

Kun hörpit vettä, kostutat samalla limakalvojasi. Juo vähintään 1,5 litraa vettä päivittäin ja syö vesipitoisia kasviksia ja hedelmiä, kuten kurkkua ja vesimelonia.

Kuiva sisäilma kuivattaa hengitysteiden ja silmien limakalvoja ja estää liman poistumista hengitysteistä. Tämä voi lisätä limakalvojen tulehdusriskiä. Huoneilman kosteuden tulisi olla kesällä 50–70 ja talvella 20–40 prosenttia.

Tutkimusten mukaan tyrniöljykapselit saattavat lievittää kuivista silmistä kärsivien oireita, kuten polttelua, punoitusta ja kirvelyä.

Tyrniöljykapselit saattavat lievittää kuivista silmistä kärsivien oireita.

Suun kuivuuteen voi kokeilla ”oil pullingia” eli öljypurskuttelua. Ota teelusikallinen neitsytkookosöljyä ja purskuttele sillä 5–10 minuuttia. Öljy puhdistaa ja ravitsee limakalvoja. Lisäksi sen sanotaan vähentävän suun haitallisia bakteereja ja plakkia sekä kirkastavan hampaita. Muista sylkeä öljy biojätteeseen.

3. Puhdista nenä

Putsaa nenän limakalvot merisuolasuihkeella tai nenäkannulla. Käytä A- tai E-vitamiinisuihketta tai dexpanthenolia. Myös seesami­öljyä tai vaseliinia voi pyöräyttää sieraimiin. Nenää avaavat sumutteet kuivattavat limakalvoja, joten käytä niitä vain flunssassa.

4. Jauha purkkaa

Ikääntyessä syljen eritys vähenee ja suun limakalvot ohenevat. Se aiheuttaa kuivuutta, joka taas altistaa ­kariekselle ja tulehduksille. Pureskelu stimuloi syljen eritystä. Jauha ksylitolipurkkaa tai pureskele kasviksia ja hedelmiä.

5. Tutki lääkkeet

Jos kärsit kuivasta suusta, kurkista lääkekaappiisi. Esimerkiksi beetasalpaajat, antihistamiinit, useat psyykenlääkkeet sekä osa virtsankarkailuun käytetyistä lääkkeistä kuivattavat suuta.

Osa lääkkeistä kuivattaa suuta.

6. Vältä tupakointia

Tupakointi kuivattaa suun limakalvoja, heikentää niiden puolustuskykyä ja altistaa suun infektioille.

7. Ota estrogeenia paikallisesti

Vaihdevuosi-iässä estrogeenin tuotanto hiipuu, mikä ohentaa emättimen ja virtsateiden limakalvoja. Tämä aiheuttaa kuivuutta ja usein myös polttelua, kirvelyä ja yhdyntäkipua. Kuivat limakalvot herkistävät emätintulehduksille ja myös virtsatieinfektioiden riski kasvaa.

Emättimeen annosteltu paikallisestrogeeni vahvistaa ja hoitaa emättimen ja virtsaputken limakalvoja ja ehkäisee näin tulehduksia ja lievittää oireita.

Myös apteekista saatavia kosteuttavia voiteita, geelejä ja puikkoja voi käyttää ja ulkoisiin sukuelimiin voi sipaista perusvoidetta tai ihoöljyä. Saippuapesua sekä tiukkoja ja keinokuituisia alusvaatteita kannattaa välttää.

8. Lähde tarvittaessa lääkäriin

Sjögrenin syndrooma on autoimmuunisairaus, joka tuhoaa limakalvojen kostutuksesta huolehtivia rauhasia. Sen seurauksena silmiä kirvelee, niissä on jatkuvaa roskantunnetta, ääni käheytyy eikä sylkeä erity. Iho voi kuivua ja kutista, nivelissä olla kipua ja väsymys vaivata.

Parantavaa hoitoa ei ole, mutta oireita lievitetään suun kautta otettavalla kortisonilla sekä silmiä, suuta ja sukuelimiä kosteuttavilla valmisteilla.Tutkimusten mukaan syndroomaa esiintyy 3–4 prosentilla aikuisista, joista suurin osa on naisia. Sairaus voi liittyä reumasairauksiin tai olla itsenäinen.

Asiantuntija yleislääkäri Kati Alakurtti, Mehiläinen. Lähteenä myös Hengitysliitto.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 11/2023.

Kommentoi +