Alapää kuin hiekkapaperia? Hoida kuivat limakalvot oikein – äläkä unohda seksiä
Hyvinvointi
Alapää kuin hiekkapaperia? Hoida kuivat limakalvot oikein – äläkä unohda seksiä
Kuivat limakalvot kiusaavat lähes jokaista naista viimeistään vaihdevuosi-iässä. Lue asiantuntijan ohjeet oikeaan hoitoon. Katso myös hormonittomat vaihtoehdot!
Teksti
,

Kuvat

6.2.2020
 | Päivitetty 9.11.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Mistä kuivat limakalvot johtuvat?

Useimmiten alapään kuivuus johtuu siitä, että naisella on estrogeenivaje. Emättimen limakalvo koostuu kolmesta osasta: epiteeli- eli pintakerroksesta, sidekudoskerroksesta ja lihaskerroksesta. Kun estrogeenia on vähän, epiteelikerros menettää joustavuuttaan ja voi repeillä kipeästi.

Kuuntele podcastia

Suomessa on 1,5 miljoonaa naista, joita vaihdevuodet koskettavat. Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi olevansa yksi heistä ja päätti selvittää, mitä kaikkea se tarkoittaa. Kuuntele Menologeja-podcastia ja ällisty.

Epiteelikerroksen päällä on nestettä, jonka tarkoituksena on liukastaa emätintä ja helpottaa siittiöiden kulkua kohtuun. Estrogeenivaje vähentää nesteen määrää. Se myös haurastuttaa emättimen seinämän alimpia kerroksia, joissa nestettä tuottavat rauhaset sijaitsevat.

Tuleeko kuiva kausi väistämättä?

Iän myötä limakalvot kuivuvat aina. Kuivat limakalvot alkaa vaivata naista tyypillisesti vaihde­vuosissa, jolloin estrogeenin tuotanto hiipuu. Kuukautiset loppuvat keskimäärin 51-vuotiaana. Monilla limakalvot ovat ajoittain kuivat jo noin 4–8 vuotta ennen kuukautisten loppumista.

Nuoremmilla naisilla matala estrogeenitaso ennen kuukautisia ja niiden aikana saattaa tehdä limakalvot kuiviksi ja aroiksi. Myös imetys ja matalahormoniset ehkäisypillerit laskevat elimistön estrogeenipitoisuuksia. Lisäksi jotkin mielialalääkkeet ja reumatauti Sjögrenin oire­yhtymä kuivattavat.

Liika peseminen ja voimakkaat pesuaineet pilaavat limakalvot. Alapesu kahdesti päivässä pelkällä vedellä riittää, eikä vettä pidä suihkauttaa sisälle emättimeen. Se voi huuhtoa pois normaalia, hyvää bakteeristoa. Pikku­housunsuojat ja virtsankarkailusuojat kuivattavat ja hautovat alapäätä. Niitä ei kannata käyttää jatkuvasti.

Mitä haittaa kuivista limakalvoista on?

Terveessä emättimessä on paljon maitohappobakteereita, jotka pitävät sen happamana. Happamuus estää haitallisten mikrobien lisääntymistä. Jos kärsii kuivuudesta, alttius saada tulehdus kasvaa.

Kuivia limakalvoja polttelee, kirvelee ja kutittaa. Aika usein nainen erehtyy pitämään oireita hiivatulehduksena ja yrittää hoitaa niitä ilman reseptiä saatavalla hiiva­lääkkeellä. Vaiva ei sillä hoidu. Mikrobeja tappavan lääkkeen turha käyttö altistaa antibioottiresistenssille eli antibiooteille vastuskykyisille mikrobeille.

Seksi sattuu, ja kiihottuminen ja orgasmin saaminen voivat vaikeutua. Ohuessa limakalvossa verenkierto ja hermotus heikkenevät, jolloin tuntoherkkyys huononee.

Estrogeenivaje ohentaa myös alempien virtsateiden limakalvoja. Pissaaminen voi kirvellä, virtsa karata ja nainen voi joutua juoksemaan vessassa.

Miten kuivat limakalvot hoidetaan?

Emättimeen laitettava paikallisestrogeeni vahvistaa limakalvoja. Sitä saa apteekista ilman reseptiä voiteina, puikkoina ja tablettina. Geeli vaatii reseptin. Niitä kannattaa kokeilla, jos on kuivuuteen liittyviä oireita.

Jos nuorella naisella kuivat limakalvot haittaavat seksiä, paikallisvalmisteen käyttö kerran parissa viikossa riittää. Vaihdevuosi-ikäinen aloittaa viikon tehokuurilla ja harventaa sitten pariin kertaan viikossa.

Ikääntyessä kannattaa myös ottaa viikon paikallis­hoitokuuri ennen gynekologikäyntiä. Jos limakalvot ovat tosi kuivat, sisätutkimus voi sattua, jolloin se voi olla pakko siirtää.

Aiheuttaako limakalvojen paikallishoito rintasyöpää?

Paikallisestrogeenit eivät lisää rintasyövän riskiä, joten niitä voi käyttää turvallisesti pitkiäkin aikoja. Moni käyttää tuotteita vuosikymmeniä.

Paikallisestrogeenia on kahdenlaista: matalahormonista estriolia ja estradiolia. Jos on sairastanut rintasyövän, kannattaa käyttää mieluummin miedompia estriolivalmisteita, etenkin jos on aromataasi-inhibiittorihoito.

Auttaako mikään muu?

Estrogeenin lisäksi testosteroni on emättimen hyvinvoinnille tärkeä hormoni. Sen esiastetta, nuoruushormoniksikin kutsuttua DHEA:ta eli dehydroepiandro­steronia on naisen elimistössä luonnostaan, mutta sen pitoisuus laskee iän myötä. Sitä voidaan annostella paikallisesti emättimeen, jossa se tekee limakalvoista paksummat, joustavammat ja kosteammat. Se voi jopa lisätä naisen halukkuutta ja parantaa kykyä saada orgasmi.

DHEA:sta on valmistettu uusi reseptilääke, prasteroni. Se on tarkoitettu hankalien limakalvo-oireiden hoitoon. Sitä on turvallista käyttää, sillä se ei imeydy verenkiertoon. Lääkettä käytetään päivittäin.

Säännöllinen seksi ylläpitää limakalvojen kuntoa, koska se parantaa alueen verenkiertoa.

Lisäksi on olemassa monia hormonittomia voiteita ja geelejä. Ne kosteuttavat limakalvoja hyvin mutta hetkellisesti. Ne eivät korjaa limakalvoa ja saa sitä kosteuttamaan itse itseään.

Koska tarvitaan lääkäriä?

Jos paikallisestrogeeni ei auta parissa viikossa, kannattaa varata aika gynekologille. Se on tärkeää myös, jos on verensekaista vuotoa, vuoto on pahanhajuista tai märkäistä tai sukuelimissä on ollut pidempään haavaumia tai rakkuloita. Alavatsakipu on aina hälyttävä merkki.

Runsaskaan valkovuoto ei ole vaarallista. Hajuton, koostumukseltaan tasainen erite on merkki emättimen hyvästä maitohappobakteerikannasta. Jos se sotkee pikku­housut, ne vaihdetaan toisiin, eikä tihennetä pesuja.

6 x hormoniton apu kuiville limakalvoille

1. Jojobaa sisältävä kotimainen intiimi­öljy kosteuttaa ja muodostaa limakalvoille suojaavan kalvon. Sitä voi käyttää myös raskaana ja imettäessä. Levitä öljy alapesun jälkeen.

Ceraderm Intime -hoitoöljy 9,10 e/100 ml.

2. Geeli sisältää emättimen pH-arvoa tasapainottavaa maitohappoa ja glykogeenia, joka lisää hyvien maitohappobakteerien kehittymistä.

Vagicare-emätingeeli 11,90 e/5x 5 g

3. Limakalvoja ja ihoa voi kosteuttaa sisältäpäin. Tutkituissa SBA24-tyrni­öljykapseleissa on hyviä omega-3-, -6-, -7- ja -9-rasvahappoja sekä E- ja A-vitamiineja. Ota aluksi 4 kapselia päivässä 3 viikon ajan. Sen jälkeen riittää kaksi päivässä. Vaikutuksen pitäisi tuntua 2–5 viikossa.

Membrasin Vitality Pearls 40 e/90 kpl.

4. Maustetta ja luistoa seksiin antaa inki­vääriä sisältävä liuku­voide, joka lämmittää ihoa. Voidetta voi hyödyntää myös suuseksissä ja koko kehon hieronnassa. Sopii kondomin kanssa tai ilman sitä.

RFSU Sense Me Turn Up The Heat 3 in 1 10 e/150 ml.

5. Jos kuivat limakalvot ruokkivat virtsatie­tulehduksia, apu saattaa löytyä karpalosta. Kapselit sisältävät kokonaisesta marjasta valmistettua Cran-Max-karpalouutetta, sikurijuuresta eristettyä inuliinikuitua ja kolmea maitohappobakteeria.

YA Karpalokapseli 19,50 e/60 kpl.

6. Emätinpuikko työnnetään emättimeen iltaisin ennen nukkumaan menoa. Se sulaa sinne hitaasti ja voitelee kuivia limakalvoja. Käytä tarpeen mukaan puikko päivittäin tai muutaman kerran viikossa.

Vagisan kosteuttavat emätinpuikot Cremolum 22 e/16 kpl.

Asiantuntija: naistentautien erikoislääkäri, LT Sari Ahonkallio/Mehiläinen

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 15-16/2019

Kommentoi +