Kouluttaja Taina Laane: "Onni on niissä väleissä, kun ei ole pyrkimässä mihinkään"
Hyvinvointi
Kouluttaja Taina Laane: "Onni on niissä väleissä, kun ei ole pyrkimässä mihinkään"
Kun suostuu hyväksymään arjen yllätykset, säästyy voimia, sanoo positiivisen psykologian, ratkaisukeskeisyyden ja mindfulnessin kouluttaja Taina Laane.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 7.1.2020
Trendi

”Elämä ei ole siistiä, oikeidenmukaista, ristiriidatonta eikä aina edes kauhean mukavaa. On kipuja, ja autonrenkaat pamahtavat kesken matkan.

Moni arjen tuska johtuu kuitenkin siitä, että on jokin odotus, miten asioiden pitäisi mennä. Mitä enemmän on pyhiä aiheita, asioita, joiden pitää mennä tietyllä tavalla, sitä enemmän harmittaa, kun tilanne ei menekään niin.

Jos elää yksin tai on vaikka hyvin varakas, pystyy helpommin välttelemään arjen hankaluuksia. Mitä enemmän on luonnon, lasten tai lemmikkien armoilla, sitä vaikeampaa se on. Lapsilla on oma tahto. Tulee härdelliä, kengät ovat märät, housuun tulee kakka. Asiat eivät mene oman mielen rytmillä.

Juuri siksi kannattaa opetella hengittämään sisään ja rauhallisesti ulos, suostumaan. Sanomaan itselleen: Nyt on näin. Tämän lomamatkan piti olla täydellinen ja minun piti saada nukkua pitkään, mutta nyt on näin.

Ajattelemme usein, että kun yrittää enemmän, saavuttaa enemmän. Mutta se on päinvastoin, hellittäminen voi auttaa. Onni on niissä väleissä, kun ei ole pyrkimässä mihinkään. Jokaisen on hyvä miettiä, millaisia odotuksia on elämältä. Jos suostuisi pienempään, olisiko iloisempi?

Moni ei ole tietoinen, kuinka paljon mieleen voi vaikuttaa. Et ole yhtä kuin ajatuksesi, eikä sinun tarvitse tehdä, niin kuin ne sanovat.

Suostumistakin voi opetella. Tyypillinen tilanne: istut autossa, sinulla on kiire ja liikenne matelee. Vaikka kuinka tuskailisit, liikenteeseen et voi vaikuttaa. Ärtyessä vain verenpaine ja stressihormonitasot nousevat.

Jos suostuu tilanteelle eikä pinnistele vastaan, säästyy voimia. Kun vihdoin pääsee perille, on energiaa keskittyä itse tekemiseen.

Elämänilot ovat odottamattomia. Kerran istuin junassa matkalla työtapaamiseen. Pakkasen vuoksi juna pysähteli, ja olin todella myöhässä. Aloin jutella samassa hytissä istuvan kanssa, ja selvisi, että olemme molemmat folk-faneja. Nykyään tykkäilemme Facebookissa toistemme musiikkivinkeistä.

Kun päästin irti odotuksesta, miten asioiden olisi pitänyt mennä, tilalle tuli jotain rikastuttavampaa.”

Juttu on julkaistu aikaisemmin Trendissä.

Kommentoi +