Onko kosmetologilla pakko käydä - ja muut yllättävät kysymykset kosmetologille
Ihonhoito
Onko kosmetologilla pakko käydä - ja muut yllättävät kysymykset kosmetologille
Voiko finnin parantamista nopeuttaa? Onko mustapäistä haittaa iholle? Esitimme nämä ja muut tärkeät kysymykset kosmetologille.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 12.4.2023
Trendi

Entä jos ei käy koskaan kosmetologilla ihonpuhdistuksessa – onko mustapäistä haittaa iholle?

Sairaanhoitaja-kosmetologi Anne Tuovinen Skinmed­- hoitolasta:

”Jos ei käy kasvohoidossa, se voi vaatia kotihoidolta enemmän, etenkin jos on jokin iho-ongelma. Kasvohoidossa saa myös neuvoja ihon hoitoon ja vinkkejä tuotteista, jotka helpottavat arkea.

Mustapäät ovat sekoitus ihohuokosissa olevia kuolleita ihosoluja ja ihotalia. Kun tämä sekoitus altistuu ilmalle, se hapettuu ja sen väri muuttuu mustaksi. Joillekin ihmisille kehittyy niitä enemmän kuin toisille.

Mustapäät ovat kosmeettinen haitta, mutta rasvaisella ihotyypillä ja epäpuhtauksiin taipuvaisella iholla ne voivat myös edistää aknen syntymistä.”

Voiko finnin paranemista nopeuttaa esimerkiksi finnilaastarilla?

”Yleensä kotikonstein ei voi nopeuttaa finnin paranemista mutta pitkittää voi. Finnin syntyminen kestää noin 4–5 päivää, ja usein menee toiset 5 päivää, kunnes se on kokonaan kadonnut. Joskus finnit voivat pysyä pidempään, koska niiden ei anneta olla rauhassa. Otetaan ohjat omiin käsiin ja puhkotaan näppyä neulalla tai puristellaan sormin.

On tärkeää, ettei koskettele finniä sormin, puhdistaa kasvot lämpimällä vedellä kahdesti päivässä ja välttää ihon kuorimista, jos siinä on tulehtuneita ja ärtyneitä kohtia.

Finnilaastareita en suosittele, sillä ne voivat repiä ihoa. BHA-happo salisyyli on sen sijaan toimiva raaka-aine. Sitä sisältävä kasvojen puhdistusaine, iholle puhdistuksen jälkeen jätettävä hoitoneste tai finneihin siveltävä paikallishoito on hyvä tuote finniherkälle iholle.

Salisyylihapolla on kyky huuhdella ihohuokosia ja nostaa niistä ihotalia. Siten se voi ehkäistä finnejä ja nopeuttaa niiden paranemista.

Paikallisesti finneihin voi kokeilla myös bentsoyyliperoksidigeeliä (Basiron AC 5 %), jota saa ilman reseptiä apteekista. Se ehkäisee aknebakteerin kasvua, hillitsee tulehdusta ja voi siten edistää finnin kuivumista.”

Jos ihoa ei puhdista tai kuori säännöllisesti, iho altistuu tukkeutumille. Myös tyypillisesti komedogeeniset tuotteet, kuten meikit ja aurinkosuojat, saattavat tukkia ihoa.

Hyvin puhdistettu iho ei mene tukkoon. Totta vai tarua?

”Tarua. Yön aikana ihon pinnalle kertyy bakteereita, jotka voivat edistää ihohuokosten tukkeutumista, vaikka ihon puhdistaisi illalla kuinka hyvin. Siksi helposti tukkeutuva iho kannattaa puhdistaa aamullakin edes kevyesti.

Myös ihotyyppi vaikuttaa. Rasvainen iho on alttiimpi tukkeutumisille, koska sillä on usein enemmän huokosia kuin normaalilla tai kuivalla iholla. Rasvaisen ihon huokoset ovat laajentuneita ja tuottavat enemmän talia.

Myös ikääntyminen muuttaa ihohuokosia: kun ihon kimmoisuus vähenee, huokoset suurenevat. Laajentuneet huokoset saattavat tukkeutua nopeammin.

Toki puhdistamisellakin on iso rooli. Ihohuokosten kautta poistuu talia ja hikeä. Kun kuolleet ihosolut kohtaavat öljyn ja hien, ne alkavat kerääntyä ihon pinnalle.

Jos ihoa ei puhdista tai kuori säännöllisesti, iho altistuu tukkeutumille. Myös tyypillisesti komedogeeniset tuotteet, kuten meikit ja aurinkosuojat, saattavat tukkia ihoa.”

Juttu on julkaistu Trendissä 3/22.

Kommentoi +