Kirsti Manninen & 20 kysymystä: "Tarvitsisin ADD-aivoihini ylikuumenemissuojan"
Eevan kirjaklubi
Kirsti Manninen & 20 kysymystä: "Tarvitsisin ADD-aivoihini ylikuumenemissuojan"
ADD:sta on hyötyä kirjailijan työssä, mutta välillä se tekee elämästä raskasta. Enni Mustosena ehkä paremmin tunnettu Kirsti Manninen vastasi Eevan kirjaklubin 20 kysymykseen ja paljasti muun muassa, missä kävi ensimmäisillä treffeillä nykyisen puolisonsa kanssa.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 12.5.2023

Kirsti Manninen on historiallisen viihteen jättiläinen. Hän on kirjoittanut yli sata teosta: romaaneja, tietokirjoja, lastenkirjoja ja tv-käsikirjoituksia. Hän on myös historian ja kirjallisuuden tutkija, filosofian tohtori ja kuuden lapsen äiti. Moni tuntee hänet kuitenkin paremmin nimellä Enni Mustonen.

Eevan kirjaklubissa vieraat vastaavat kysymyksiin, joihin on vain oikeita vastauksia. Kysymyssarja on kunnianosoitus Marcel Proustin tunnetuksi tekemälle seurapelille.

20 kysymystä

Mikä kirja kaikkien pitäisi lukea? Satukirja. Meidän on luettava satuja lapsille, jotta he saavat intohimon tarinoihin.

Minkä taidon haluaisit osata? Säestämisen. Nyt turvaudun pianistiveljeen.

Mitä pelkäät? Sotaa.

Mihin tuhlaat? Kirjoihin. Tilaan niitä verkkoantikvariaateista kasan kerralla.

Mikä on lempiäänesi? Lasten nauru.

Millaisessa tilanteessa valehtelet? Jos tiedän, että raaka totuus tekee haavan toiseen ihmiseen. Silloin kierrän tai jätän sanomatta.

Kuka on muuttanut elämäsi? Nykyinen mieheni. Ensimmäistä kertaa minusta pidetään todella hyvää huolta. Elämäni on helpompaa kuin ikinä, lapsuus mukana lukien. Tapasimme kaksi­toista vuotta sitten Suomi24:ssa ja kävimme ensimmäisillä treffeillä ABC:llä.

Mitä sanaa tai lausetta käytät liikaa? Höpsö.

Jos voisit muuttaa yhden asian itsessäsi, mikä se olisi? Haluaisin napin, josta tarkkaavaisuushäiriö ADD:n saisi välillä pois päältä. ADD:stä on hyötyä kirjailijan työssä, mutta on raskasta, kun herää kahdelta yöllä ja on ihan pakko alkaa googlata jotain asiaa. Tarvitsisin aivoihini ylikuumenemissuojan.

Mitä pidät suurimpana saavutuksenasi? Lapsia ja lastenlapsia, nahka­selkääsiäni. Sitä, millaisia ihmisiä ja kumppaneita heistä on kasvanut.

Mikä on arvokkain omaisuutesi? Mielikuvitus. Edesmennyt lasteni isä tapasi sanoa, että kun ihmiset aina sanovat, että jotain voi vain kuvitella, niin Kirsti todella voi. Hän ei sanonut sitä pelkästään hyvällä.

Jos saisit olla joku muu yhden päivän ajan, kenet valitsisit? Vladimir Putinin. Lopettaisin sodan ja ilmoittautuisin sotasyylliseksi.

Mistä toivot, että sinut muistetaan kuolemasi jälkeen? Rakkaudesta. Ja innostuksesta.

Mikä on paras tekemäsi päätös? Se, että muutimme maalle, kun olin 21-vuotias ja odotin esikoistani Katria.­ Se päätös mahdollisti kirjailijan uran ja ison perheen. Ostimme kokonaan velaksi mökin, jonka savupiippu oli sortunut ja jota emme päässeet edes katsomaan sisältä.

Mikä on lempipaikkasi maailmassa? Koti. Varpulan tupa. Rakastan tornia, jossa kirjoitan, mutta tupa on paikka, jossa olemme yhdessä.Mikä on hyödyllisin rutiinisi? Listojen teko. Jokaisen aamun ja kaikki projektit aloitan tekemällä listan.

Minkä neuvon antaisit nuoremmalle itsellesi? Pidä nyt pikkuisen huolta terveydestä. Se on aika lailla unohtunut, ja nyt sen huomaa kantapään, polven ja lonkan kautta.

Mitä olet oppinut rakkaudesta? Että se on elämää ylläpitävä voima.

Minkä suhteen muutit viimeksi mieltäsi? Naton.

Mikä herättää sinussa toivoa? Into ja ilo, jolla lapset ja nuoret tarttuvat asioihin. Niin kauan kuin meillä on lapsia ja nuoria, ei tässä hätää ole.

Artikkeli on julkaistu Eevassa 5/2023.

Kuuntele koko hauska kirjaklubi tästä

Kommentoi +