Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia heräsi ikäviin lihas- ja nivelkipuihin: "Kiire altistaa tulehdukselle"
Ihmiset
Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia heräsi ikäviin lihas- ja nivelkipuihin: "Kiire altistaa tulehdukselle"
Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia on tulehdusherkkä, kuten moni suomalainen. Se tarkoittaa sitä, että ruokailuun kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota – etenkin silloin, kun aikaa ei olisi.
Teksti

Kuvat

15.2.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Pirjo Saarnia, 50, on laillistettu ravitsemusterapeutti, jonka kirja Suuri ravintohuijaus (WSOY) ilmestyi syyskuussa 2020:

"Heräsin kymmenen vuotta sitten siihen, että olen tulehdusherkkä. Sorminiveleni tulehtuivat. Huomasin, että minulle tulee helposti nivel- ja lihaskipuja. Lähisuvussani on nivelrikkoa, fibromyalgiaa ja reumasairauksia. Kuten monilla suomalaisilla meillä on tulehdukselle altis kudostyyppi.

Kaikilla on jonkin verran kroonista matala-asteista tulehdusta. Sille altistavat geeniperimä ja piilevät tulehdukset, mutta ruokavaliollakin on merkitystä.

Moni ei tiedosta, kuinka vakava asia matala-asteinen tulehdus on. Se lisää diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja monen muun sairauden riskiä. Voimakas tulehdustila myös pahentaa kipuja sekä astman ja reuman kaltaisten kroonisten sairauksien oireita.

Tulehdustilaa ei välttämättä huomaa itse. Herkkä crp -verikoe on yksi tulehdusmittari, mutta siitä kielivät myös keskivartalolihavuus, korkea kolesteroli ja verensokeri.

Moni luulee syövänsä terveellisesti. Tämän olen huomannut työssäni ravitsemusterapeuttina. Silti etenkin kiireessä moni tekee ruokaa, joka aktivoi tulehdussoluja.

Tulehdusruoka ei ole vain pikaruokaa. Kiireessä hellan laittaa täysille ja paistaa ruoan nopeasti. Öljyt kärsivät, kun niitä kuumennetaan paljon. Kiireinen unohtaa värikkäät kasvikset ja syö liikaa. Kaikki tämä aktivoi tulehdussoluja. Stressi itsessään voimistaa tulehdusta suolistomikrobiston muutosten takia.

Kun tiedostin tulehdusherkkyyteni, muutin ruokailutottumuksiani entistä terveellisemmiksi.

Aloin suosia enemmän höyryttämistä, keittämistä ja uunikuumennusta. Kun paistan, teen senkin pienemmällä lämmöllä.

Lisäsin hyviä rasvoja. Käytän saksanpähkinöitä ja pellavarouhetta tuoreina sekä otan ajoittain kalaöljyä.

Marjoja syön ainakin desin päivässä. Kun nauttii marjoja ruoan kanssa, aterian jälkeinen tulehdustila on matalampi kuin ilman niitä. Marjat myös tasaavat verensokeria, mikä vähentää tulehdusta ja parantaa jaksamista.

Näistä muutoksista on muutakin iloa. Vatsa ja suolisto voivat paremmin. Oloni on pirteämpi.

Muutoksen vireystilassa voit huomata jo viikoissa.

Pieni suunnittelu kannattaa. Yritä käydä kaupassa rauhassa. Näin voit varmistaa, että usein käyttämäsi tuotteeet ovat oikeasti terveellisiä.

Valmista ruokaa useaksi päiväksi kerralla, jotta et tee kiireessä vahingossa tulehdusruokaa. Mieti myös päivän ruokailut etukäteen. Kun syöt tasaisesti, verensokeri ei heittele ja annoskoko pysyy maltillisena.

Ravitsemukseen pätee sama kuin elämään: keskitie on paras. Pääset pitkälle, kun suuret linjat ovat kunnossa."

Kommentoi +