
1. Pidä luomia silmällä
Tarkista luomet puolen vuoden välein tai käy luomitarkistuksessa. Tarkkailu on tärkeää etenkin, jos ihosi on herkkä, sinulla on paljon luomia, ihosi on palanut lapsena, sinulla on punapigmenttiä tai oljenvaalea tukka. Jos luomi punoittaa, kutisee, vuotaa tai kasvaa nopeasti, mene lääkäriin.
2. Selvitä lepopulssi
Normaali leposyke on 60–100 ja aktiiviliikkujalla jopa alle 60 minuutissa. Tee pulssin tunnustelusta päivittäinen tapa. Mene lääkäriin, jos pulssi muuttuu epäsäännölliseksi. Huomaa myös, jos se selvästi nopeutuu tai jää alle 50 lyönnin tai on niin tiheä, ettet saa siitä selvää. Muutokset voivat kertoa eteisvärinästä, jossa sydän lyö usein epätavallisen tiheään. Tilaan liittyy aivohalvausriski.
3. Tarkista rinnat joka kuussa
Suomen Syöpäjärjestöt suosittavat, että tutkit rintasi kerran kuussa, mieluiten kuukautisten jälkeen. Tee se näin: Tarkista rinnat edestä, alta ja sivuilta. Nosta kädet ylös ja laske alas. Tunnustele rintarauhanen: painele koko rinta suorat sormet yhteen liitettyinä. Tutki kainalot. Varaa lääkäriaika, jos huomaat kyhmyn, muutoksen rinnan muodossa, ihon tai nännin sisäänvetäytymän, ihottumaa tai rikkouman nännipihassa. Myös nännistä tuleva erite, punoitus tai turvotus kannattaa tutkituttaa.
4. Tarkkaile oloa liikkuessa
Jos hengästyt pienestäkin ponnistuksesta tai kärsit hengenahdistuksesta, mene lääkäriin. kyse voi olla vain huonosta kunnosta, mutta joskus keuhko- tai sydänsairaudesta.
5. Käy lääkärissä, kun juhlit pyöreitä vuosia
Kun täytät seuraavan kerran pyöreitä, selvitä juhlan kunniaksi terveystilanteesi. Työterveydessä se tapahtuu usein automaattisesti, mutta jos et kuulu sen piiriin, varaa terveyskeskuksesta aika tarkastukseen. On hyvä mittauttaa ainakin verenpaine ja veren sokeri- ja rasva-arvot. Korkea kolesteroli on valtimotautien suurimpia vaaratekijöitä. Kohoneet sokeriarvot liittyvät puolestaan diabetekseen ja korkea verenpaine nostaa merkittävästi sydän- ja verisuonitautien sekä aivoverenkiertohäiriöiden riskiä.
Tarvittaessa lääkäri määrää muita tutkimuksia, kuten verikokeen kilpirauhasarvojen tutkimista varten. Kilpirauhasongelmat ilmaantuvat usein keski-iässä, mutta arvoja ei tarvitse mitata, jos ei ole oireita, kuten väsymystä, painon nousua tai laskua, palelua tai hikoilua.
Muista myös käydä hammaslääkärissä ja gynekologilla vähintään kolmen vuoden välein, vaikka sinulla ei olisi vaivoja. Silmälääkäriin olisi suositeltavaa mennä viimeistään 45-vuotiaana. Voit tarvita lukulaseja jo aiemminkin.
6. Muista seulonnat
Rintasyöpää tutkitaan 50-vuotiaasta alkaen kahden vuoden välein. Kohdunkaulan syöpäseula on joka viides vuosi ja suolistosyövän pilottiseula järjestetään 60-68-vuotiaille.
7. Mittaa vyötärösi
Mittaa vyötärönympärys navan yläpuolelta. Yli 90 cm:n mitta naisella viestii keskivartalolihavuudesta, joka lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Laihdutus ja liikunta vähentävät sitä.
8. Seuraa älykelloa
Seuraa älykellolla sydämen toimintaa, unta ja palautumista. Muutokset lukemissa voivat paljastaa alkavan sairauden. Jos luvut huolettavat, mene lääkäriin.
9. Laske paineita
Verenpaine voi olla lääkärissä koholla, jos käynti jännittää. Siksi paineita kannattaa seurata nelikymppisestä alkaen kotimittarilla. Myynnissä olevat verenpainemittarit ovat luotettavia hintaan katsomatta. Ihannepaine on alle 120/80 mmHg. Jos lukema on yli 135/85 mmHg, mittaa paineet viikon ajan aamuin illoin kahdesti peräkkäin 1–2 minuutin välein. Todellinen verenpainetaso on näiden mittausten keskiarvo. Ota yhteyttä lääkäriin, jos paine on yli 140/90 mmHg.
Vaikuta paineisiin elintavoillasi. Kun vähennät suolan käyttöä, arvot laskevat muutamassa viikossa. Myös lakritsin välttämisellä voi olla vaikutusta. Lakritsiuutteen sisältämä glykyrritsiini voi nostaa paineen korkeaksi.
10. Katso pönttöön
Jos kakassa on toistuvasti verta, mene lääkäriin. Vuoto voi olla suolistosyövän ensioire, ja sairauden riski kasvaa 50. ikävuoden jälkeen. Peräpukamat ovat vuodon todennäköisempi syy. Hoida ummetus ja lisää ruokavalioosi kuitua.
+1 Unohda tämä
Älä tuhlaa rahojasi laboratoriotutkimuksiin, ellei lääkäri suosittele niitä. Perimä on vain yksi riskitekijä. Hoida terveyttä elintavoilla.
Lähteet: työterveyshuollon erikoislääkäri Kaisu Norbäck, Terveystalo, aivoliitto.fi, terveyskirjasto.fi, sydan.fi ja kaikkisyovasta.fi