Unohda epämukavuusalue - myös mukavuusalueella voi kehittyä
Hyvinvointi
Unohda epämukavuusalue - myös mukavuusalueella voi kehittyä
Aina ei tarvitse mennä pelkoja päin. Usko tai älä, uutta oppii myös omalla mukavuusalueellaan.
Teksti

Kuvat

20.2.2019
 |
Trendi

"Pelot on tehty voitettaviksi!”

”Taika tapahtuu epämukavuusalueella!”

Suosittujen voimalauseiden mukaan pelot ovat mielen turhia mörköjä, jotka rajoittavat elämää ja joista pitäisi sen vuoksi päästä yli. Väärin, sanoo psykologi Satu Kaski psykologipalveluita tarjoavasta Clear Mind Oy:stä.

”Pelot voivat olla myös merkki hyvästä itsetuntemuksesta, eikä niitä kaikkia tarvitse pyrkiä voittamaan.”

Itseään ei tarvitse koko ajan ylittää

Elämässä ei pitäisi olla kyse siitä, että koko ajan joutuu ylittämään itsensä.

Siksi korkeanpaikankammosta kärsivä voi esimerkiksi mennä kiipeilytreenien sijaan hyvillä mielin salille, koska tuntee itsensä ja tietää, että nauttii painojen nostelusta enemmän kuin köyden varassa roikkumisesta.

Jos sen sijaan pelkää korkeita paikkoja niin, ettei pysty lentämään tai menemään kerrostaloasunnon parvekkeelle, vaikka haluaisi, pelko kaventaa elämää ja sitä kannattaa pyrkiä kesyttämään tavalla tai toisella. Pelkoa päin kannattaa mennä myös silloin, kun huomaa, että se leviää.

”Tanssikammoinen esimerkiksi saattaa jättää tavallisen jumppatunninkin väliin, jos ajattelee, ettei rytmitaju kuitenkaan riitä”, Satu Kaski havainnollistaa.

Tutki pelkojesi laatua

Pelkojensa laatua voi testata miettimällä, jättääkö jotain itselle tärkeää tekemättä pelon vuoksi. Tutkailu voi auttaa etsimään vaihtoehtoisia, itselle luontevia tapoja hoitaa asiat. Näin homma tulee hoidetuksi, mutta öitään ei tarvitse valvoa jännityksen takia. Jos vaikka ystävä pyytää esiintymiskammoista kaasoa pitämään hääpuheen, kaaso voi kysyä, saisiko esiintymisen videoida. Muisto yleisön aplodeista videonäytöksen jälkeen saattaa kannustaa puhumaan ensi kerralla livenä.

Ja vaikka esiintyminen elävän yleisön edessä ei vieläkään houkuttelisi, puhetta valmistellessa on takuulla oivaltanut yhtä ja toista kuvaamisesta ja leikkaamisesta.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi +