Mikä teos nappaa tänä vuonna kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon? Kysyimme vaikuttajilta, ja nämä teokset nousivat veikkausten kärkeen
kristallipallon äärellä
Mikä teos nappaa tänä vuonna kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon? Kysyimme vaikuttajilta, ja nämä teokset nousivat veikkausten kärkeen
Omakohtainen romaani vaikeasta äitisuhteesta, edesmenneen tyylitaiturin viimeinen teos, katoavien eläinlajien puolustuspuhe ja uusia näkökulmia tarjoava luokkaromaani. Näitä teoksia kirja-alan vaikuttajat ennustavat Finlandia-palkinnon saajiksi.
Teksti

Kuvat

26.10.2023

Eeva.fi järjesti tänä syksynä kirja-alan vaikuttajille suuren kirjakyselyn ja pyysi kirjavinkkejä. Samalla pyysimme alansa asiantuntijoita ennustamaan, mikä kirja nappaa tänä syksynä kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Finlandia-palkinto on yksi Suomen kirjavuoden merkittävimmistä tunnustuksista, jonka jakaa Suomen Kirjasäätiö. Palkinto annetaan ansiokkaasta suomalaisesta romaanista, se on suuruudeltaan 30 000 euroa, ja sitä on jaettu vuodesta 1984 alkaen.

Osa vastaajista jääväsi itsensä vedoten esimerkiksi siihen, että on mukana Finlandia-lautakunnassa eli valitsemassa finalisteja ja käsittelemässä tietoja ehdokkaista. Vastaukset on käsitelty eeva.fin toimituksessa anonyymeinä, joten niitä ei voi yhdistää vastaajien henkilöllisyyteen.

Selvästi eniten ääniä sai Sirpa Kähkösen omakohtainen romaani 36 uurnaa, joka käsittelee vaikeaa äitisuhdetta. 20 prosenttia kyselyyn vastanneista veikkasi Kähköstä joko voittajaksi tai ainakin palkinnon finalistiksi.

”Kähkönen on kirjoittanut kenties parhaimman ja kypsimmän romaaninsa”, eräs kyselyyn vastannut kehuu.

Eevan kirja-arviossa Mari Paalosalo-Jussinmäki kuvasi Sirpa Kähkösen teosta näin:

”Kähkösen teksti on liikkeessä koko ajan, se pyörteilee menneestä nykyiseen vaivatta ja kauniisti kuin tanssija valokeilassa. Kirja on paljas ja häpeämätön. Se ei pyydä mukaansa vaan pakottaa katsomaan: tämä tapahtui.”

Muut äänet hajautuivat useamman teoksen kesken. Tänä syksynä kuolleen Miki Liukkosen Vierastila-kirjalle annettiin äänistä 12 prosenttia, samoin Iida Turpeisen Elolliset-romaanille. Kahdeksan prosenttia äänistä sai Niko Hallikaisen teos Suuri märkä salaisuus.

Miki Liukkosen teosta kuvailtiin vastauksissa esimerkiksi näin:

”On jo korkea aika ja viimeinen tilaisuus noteerata viimeisen vuosikymmenen suurin tyylitaituri suomalaisessa kirjallisuudessa.”

Liukkosen vuonna 2017 ilmestynyt toinen romaani O oli aikanaan Finlandia-palkintoehdokkaana.

Iida Turpeisen teosta kuvailtiin vastauksissa näin: ”Puhutteleva, ajatteluttava, loistokas esikoisromaani, joka ansaitsee kaikki mahdolliset kehut ja palkinnot.”

Elolliset on Turpeisen esikoisromaani.

Niko Hallikaisen romaanin voittamisen puolesta perusteltiin tällä tavalla: ”Kulttimainetta kerännyt queer-näkökulmainen luokkaromaani. Sopii tässä ajassa palkittavaksi paremmin kuin hyvin.”

Hallikainen valittiin aiemmin tänä vuonna vuoden helsinkiläiskirjailijaksi.

Myös nämä teokset saivat mainintoja kyselyssä

Teokset ovat aakkosjärjestyksessä kirjailijan sukunimen mukaan.

  • Rasmus Arikka: Homoromaani
  • Juhani Brander: Amerikka
  • Joel Haahtela: Yö Whistlerin maalauksessa
  • Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia
  • Katja Kettu: Erään kissan tutkimuksia
  • Maritta Lintunen: Sata auringonkiertoa
  • Tommi Melender: Aurum
  • Eino Nurmisto: Vuoden nuori taiteilija
  • Kjell Westö: Molly & Henry
1 kommentti