Katie Holmes: ”Halusin seikkailun ja sen sain" – Kuinka ero Tom Cruisesta mullisti Hollywood-tähden elämän
Ihmiset
Katie Holmes: ”Halusin seikkailun ja sen sain" – Kuinka ero Tom Cruisesta mullisti Hollywood-tähden elämän
Näyttelijät Katie Holmes ja Tom Cruise olivat tähtikarismaa huokuva aviopari, joiden onnea ihailtiin ympäri maailmaa. Kulisseissa Katie kuitenkin kärsi miehensä ja tämän uskonnollisen liikkeen kontrollista. Hänen oli vapautettava itsensä ja tyttärensä.
Teksti

Kuvat
,,

Julkaistu 10.1.2021
Eeva

On marraskuinen lauantai vuonna 2006. Keski­aikaiseen italialaiseen Orsini-­Odescalchin linnaan on saapunut 150 hää­vierasta. Tulevan avioparin tapaan monet heistä ovat tuttuja viihdemaailman huipulta, kuten näyttelijät Jennifer Lopez, Will Smith ja Jim Carrey sekä muoti­suunnittelijat Giorgio Armani ja Victoria Beckham.

Sulhanen, näyttelijä Tom Cruise seisoo linnan kappelissa vierellään bestman, ­skientologiakirkon johtaja David ­Miscavige.

David oli Tomin tukena alttarilla myös kuusitoista vuotta aikaisemmin, kun tämä meni naimisiin silloisen kumppaninsa, näyttelijä Nicole Kidmanin kanssa.

Ennen televisiouraansa Katie teki mallintöitä.

Miesten odotus päättyy, kun säteilevä morsian Katie Holmes astelee kappeliin Armanin valkoisessa pitsiunelmassa.

Pari vihitään skientologiakirkon kaavan mukaan, sillä Tom on ollut uskonnollisen liikkeen jäsen 1980-luvun lopulta alkaen ja Katiekin on ollut sen piirissä heidän seurustelunsa alusta asti.

”Olen onnekas nainen”, ­Dawson’s Creek -televisiosarjan näyttelijänä tunnetuksi tullut Katie hehkutti tunteitaan Tomia kohtaan suhteen alkumetreillä.

Kuvateksti: Katie Holmes ja Tom Cruise vihittiin Italiassa Rooman lähellä sijaitsevassa Braccianossa 18. marraskuuta 2006. Giorgio Armanin suunnittelemaan hääpukuun pukeutunut Katie oli silloin 27-vuotias, Tom 44.

Katie halusi olla täydellinen vaimo

Satumaisista puitteista huolimatta moni suhtautui avioliittoon epäilevästi, sillä huhujen mukaan sen taustalla oli Davidin junailema sopimus, joka hyödyttäisi kaikkia: liitto pönkittäisi Tomin imagoa unelmamiehenä, tekisi Katiesta yhden maailman kuuluisimmista naisista ja toisi kirkolle lisää julkisuutta.

Ympärillä vellovista epäilyistä huolimatta Katie oli aidosti rakastunut. Avioliitto oli hänelle unelmien täyttymys, sillä hän oli vannonut jo teini-iässä haluavansa naimisiin idolinsa Tom Cruisen kanssa.

Katolisen kasvatuksen saanut Katie yritti jopa omaksua miehensä hengellisen vakaumuksen ollakseen täydellinen vaimo.

”Tunnen, että skientologia todella auttaa minua”, Katie kertoi W-lehden haastattelussa ennen häitään.

Katien uusi elämä ei kuitenkaan ollut ristiriidatonta. Vihkiseremonia oli Katien katolisille vanhemmille pettymys, ja hänen lakimiesisänsä suhtautui alusta asti epäilevästi sulhaseen, joka oli hänen mielestään liian kontrolloiva.

Aviopari vei tyttärensä Suri Cruisen Berliinissä eläintarhaan elokuussa 2007. Tom kuvasi kaupungissa elokuvaa.

Voimakastahtoinen tytär

Joulukuussa 1978 Ohiossa Yhdysvalloissa syntynyt Katie on viisilapsisen perheen kuopus. Hänen äitinsä Kathleen oli lasten kanssa kotona ja isänsä Martin loi uran avio­erojen hoitamiseen erikoistuneena juristina. Isän ammattitaidosta on ollut Katielle paljon hyötyä myöhemmin elämässä.

Vanhemmat ovat kertoneet, että Katie oli lapsesta saakka hyvin ­voimakastahtoinen. Teini-ikäisenä hän työskenteli mallina, mutta koki sen nopeasti liian pinnalliseksi. Häntä kiinnostivat näytteleminen ja roolit koulunäytelmissä.

Vanhemmat Martin ja Kathleen ovat olleet tyttärensä tukena tämän uran alusta alkaen.

Kunnianhimoinen Katie haki pientä roolia elokuvasta Jäämyrsky, josta tuli hänen ­debyyttinsä valkokankaalla. Äiti matkusti tyttärensä kanssa Los Angelesiin ollakseen tämän tukena kuvausten ajan.

Seuraavana vuonna yhdeksäntoista- vuotias Katie ampaisi kuuluisuuteen, kun hän sai Joey Potterin roolin televisiosarjasta ­Dawson’s Creek. Siitä tuli hitti ympäri maailmaa. Sarjaa tehtiin kaikkiaan kuusi kautta.

Katie on sen jälkeen näytellyt myös monissa muissa televisiosarjoissa ja elokuvissa, mutta Dawson’s Creekin tapaista jättimenestystä hän ei ole kokenut uudestaan. Toistaiseksi hänen suurin elokuva- roolinsa on ollut vuonna 2005 elokuvassa Batman Begins.

Kuvateksti: Katie ponnahti kansainväliseksi tähdeksi 1990-luvun lopulla televisiosarja Dawson’s Creekistä.

Rakkautta ikäerosta huolimatta

Katien ja Tomin parisuhteen alku oli vauhdikas. Hollywood ­Reporter -lehden mukaan he tapasivat toisensa ensimmäisen kerran huhtikuussa 2005, kun Tom havitteli Katieta mukaan elokuvaansa ­Vaarallinen tehtävä III. Tämä oli silloin juuri eronnut poikaystävästään, näyttelijä Chris ­Kleinista.

Puoli vuotta aiemmin Katie oli ­paljastanut Seventeen-lehden haastattelussa haaveilleensa Tomista nuorena.

Julkisuudessa on epäilty, että Tomin uskonnollinen lähipiiri olisi kommentin innoittamana ryhtynyt järjestelemään parin tapaamista.

Näyttelijä Chris Klein oli tähden nuoruuden-rakkaus.

Tomia kuusitoista vuotta nuorempi Katie vaikutti varmasti täydelliseltä vaimo­kandidaatilta. Miehen tulevan puolison piti olla kaunis ja myötämielinen hänen vakaumukselleen sekä sille, että kirkko johtajineen olisi vahvasti läsnä parin arjessa.

Tom kaipasi rinnalleen uutta vakaata parisuhdetta. Hän oli eronnut ensimmäisestä aviovaimostaan, näyttelijä Mimi Rogersista vuonna 1990. Toisesta avioliitosta Nicole Kidmanin kanssa oli myös kulunut jo vuosia.

Lyhyt seurustelu näyttelijä Penélope Cruzin kanssa oli päätynyt eroon. Julkisuudessa spekuloitiin, että Penélope ei ollut kiinnostunut Tomin uskonnollisesta vakaumuksesta eikä tullut toimeen kirkon johtajan kanssa.

Vain muutama viikko ensikohtaamisen jälkeen Tom ja Katie saapuivat käsi kädessä Roomaan suureen elokuva-alan gaalaan.

Kahden kuukauden seurustelun jälkeen pari meni kihloihin Pariisissa Eiffel-tornissa. Seuraavana vuonna syntyi heidän tyttärensä Suri ja häitä juhlittiin mahtipontisin menoin.

Skientologia-kirkon johtaja David Miscavige kuuluu Tomin lähipiiriin ja on ollut tämän bestman kaksi kertaa.

Tom Cruisen oudot opit

Lehdistön kiinnostus Katieta kohtaan räjähti, kun hänestä ja Tomista tuli pari. Outoja väitteitä parin elämästä tihkui julkisuuteen. Kun Katie tuli raskaaksi, Tomin kerrottiin hankkineen ultraäänilaitteen, jotta hän pystyisi seuraamaan sikiön kehitystä kotona.

Huhujen mukaan Tom vaati Katieta synnyttämään ääneti. Hänen uskontonsa oppien mukaan naisen tulee välttää synnytyksen aikana huutamista, voihkimista ja jopa puhumista, jottei vauvalle aiheudu traumoja.

Tyttärensä Surin syntymän jälkeen Katie omistautui muutaman vuoden ajan koti­elämälle. Tom sen sijaan jatkoi menestyksekästä näyttelijänuraansa.

Suri joutui tottumaan pienestä pitäen perhettä seuranneisiin paparazzeihin.

Parin seitsemän yhteisen vuoden aikana Tom teki yhdeksän elokuvaa, joita kuvattiin ympäri maailmaa.

Julkisesti Katie vakuutti onneaan. Vielä pari vuotta ennen avioeroa Katie hehkutti Marie Claire -lehden haastattelussa, kuinka liitto Tomin kanssa on ”todella hauskaa”.

”Elämämme on upeaa, ja muistutamme itseämme koko ajan siitä, kuinka uskomattoman onnekkaita olemme.”

Samassa haastattelussa Katie arveli, että pari voisi hankkia lisää lapsia parin vuoden päästä.

Kesällä 2005 vastarakastuneet Katie ja Tom poseerasivat Kiinalaisen teatterin edessä Hollywoodissa.

Halusiko Katie eroon skientologikirkosta?

Parin vuoden päästä, kesällä 2012, Katie kuitenkin haki avioeroa. Tomille se tuli yllätyksenä. Vain muutamia kuukausia aikaisemmin hän oli julkisesti ylistänyt vaimoaan ja onnellisuuttaan tämän aviomiehenä.

Viimeisenä yhteisenä vuotena Katie nähtiin miehensä rinnalla vain harvoin. Silloinkin hän esiintyi usein hymyttömänä ja etäisenä.

Katie nähtiin kolme vuotta sitten Jackie Kennedyn roolissa. Alexander Siddig näytteli Aristoteles Onassista.

Kulissien takana Katie oli valmistellut eroa kuukausien ajan salassa. Hän oli palkannut kolme lakimiestä kolmesta eri osavaltiosta.

Onnekseen hänellä oli myös avioehto, jonka laatimista hänen lakimiesisänsä oli vaatinut ennen liiton solmimista. Avioehto oli hyvin yksityiskohtainen asiakirja eron varalle.

Hollywoodissa erot ovat yleensä pitkiä ja riitaisia, mutta parin lakimiehet saivat sopimuksen valmiiksi yhdessätoista päivässä. Monet pitivät tätä osoituksena myös Katien kyvykkyydestä ja sisäisestä vahvuudesta.

Naapurin-tyttömäinen tyyli vaihtuu gaaloissa Hollywood-glamouriin.

Pian eron jälkeen Tom kutsui elämäänsä tragikomediaksi julkisesti.

”Kun ihminen on viisikymmentävuotias ja hänellä on elämänkokemusta, on helppo ajatella, että asiat olisivat omassa hallinnassa. Sitten yhtäkkiä se iskee: elämä voi tehdä sinulle mitä vain”, hän sanoi saksalaisen tele­visio-ohjelman haastattelussa.

Eron syyksi on arvailtu yleisesti sitä, että Katie halusi vapauttaa itsensä ja tyttärensä skientologiakirkosta. Huhujen mukaan Tom vaati erosopimukseen pykälän, jonka mukaan Katie ei saanut näyttäytyä julkisuudessa viiteen vuoteen uuden miesystävän kanssa.

Katie sai kuusivuotiaan Surin ensisijaisen huoltajuuden, ja Tomille annettiin tapaamisoikeus. Isä ei ole silti tavannut tytärtään kuulemma vuosiin. Syyksi epäillään hänen kirkkoaan, jossa ei katsota suopeasti yhteyden­pitoa sen piiristä irtautuneiden ihmisten kanssa.

Huhujen mukaan Tom ei ole tavannut Suria enää vuosiin.

Vihje tulevasta?

Katie ja Suri muuttivat eron jälkeen Los Angelesista New Yorkiin, ja Katie sai puolelleen suuren yleisön sympatiat.

Avioliiton aikana Katieta oli pidetty Tomin nukkevaimona, passiivisena ja kainona tyttönä, joka oli aivopesty miehensä määräysvallan alle. Nyt hänestä tehtiin feministinen ikoni.

Eron jälkeen nähtiin, miten taitavasti Katie osasi käyttää julkisuutta hyväkseen. Hän oli antanut Elle-lehdelle haastattelun juuri ennen avioeroa tietäen, että haastattelu julkaistaisiin erouutisen jälkeen.

Näyttelijä uhkui uutta itsevarmuutta Elle-lehden kansikuvassa vuonna 2014.

Haastattelussa voi lukea vihjailuja tulevasta, sillä Katie mainitsee uuden ajanjakson alkavan elämässään. Kun häneltä kysyttiin, miltä tuntuu olla rouva Tom Cruise, Katie vastasi:

”Tiedän kuka olen ja minne haluan mennä. Haluan keskittyä siihen.”

Katie oli muutamaa vuotta aiemmin perustanut Holmes & Yang -vaatemerkin yhdessä stylisti Jeanne Yangin kanssa, ja hän poseerasi lehden kuvissa oman vaatemallistonsa asuissa.

Katie käytti malliston vaatteita myös vapaa-ajallaan, sillä paparazzit seurasivat häntä tiiviisti ja antoivat kuvillaan brändille ilmaista näkyvyyttä. Sittemmin näyttelijän yhteistyö Yangin kanssa päättyi erimielisyyksiin ja vaatemerkki lakkautettiin.

Avioeronsa jälkeen Katie alkoi seurustella näyttelijä Jamie Foxxin kanssa.

Nuorempi miesystävä on kokki ja näyttelijä

Viisi vuotta avioeron jälkeen Katie nähtiin julkisuudessa ensimmäisen kerran uuden miesystävänsä, näyttelijä Jamie Foxxin kanssa.

Heidän suhteensa oli silloin kestänyt jo monen vuoden ajan, mutta he pitivät tunteensa piilossa ilmeisesti Katien avioerosopimuksen takia.

Pari erosi viime vuonna. Syiksi arveltiin Jamien juhlimista ja toisia naisia. Miehellä oli pian uusi naisystävä rinnallaan, eikä Katiekaan kauan sinkkuelämää viettänyt. Hän on kuherrellut tänä syksynä uuden ihastuksensa kainalossa.

33-vuotias Emilio Vitolo työskentelee kokkina newyorkilaisessa Emilio’s Ballato -perheravintolassa. Lisäksi Emilio on tehnyt näyttelijän töitä televisiosarjoissa ja elokuvissa.

Tuore rakkaus kokki, ravintoloitsija Emilio Vitolon kanssa on roihunnut kuumana kesästä asti.

Äidin ja tyttären tiivis suhde

Suri on jo neljätoistavuotias. Äidin ja tyttären suhde on hitsautunut kahdestaan elettyjen vuosien aikana tiiviiksi. Jotkut jopa sanovat, että Katie ja Suri ovat pelastaneet toisensa.

”Tärkein tavoitteeni on ollut kasvattaa Surista itsenäinen. Haluan, että hän uskaltaa olla sataprosenttisesti oma itsensä, vahva, luottavainen ja osaava. Ja että hän itse tietää, mitä hän on”, Katie sanoi InStyle-lehden haastattelussa maaliskuussa 2020.

Surista on kasvanut neljätoistavuotias teinityttö.

Näyttelijän töitä Katie on tehnyt viime vuosina tasaiseen tahtiin, vaikka hänen roolinsa eivät ole saaneet paljon huomiota. Hänet on nähty tänä vuonna muun muassa kauhuelokuvassa Brahms: The Boy II ja draamaelokuvassa The Secret: Dare to Dream.

Katie on kiinnostunut myös ohjaamisesta. Vuonna 2016 hän ohjasi elokuvan All We Had, jonka pääosan hän näytteli itse. Alkoholisoituneesta yksinhuoltajasta ja tämän tyttärestä kertova elokuva sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton.

Suunnitelmissa on uusi ohjaustyö. Katie haluaa tuoda valkokankaalle amerikkalaisen kirjailijan Kathleen Tessaron romaanin Rare Objects tarinan, joka kertoo irlantilaisen maahanmuuttajaperheen tyttärestä lama-ajan Yhdysvalloissa.

”Suhtaudun kunnianhimoisesti omiin projekteihini. Haluan kertoa tarinoita, jotka kertovat aidosti naisten kokemuksista.”

Muodista kiinnostunut Katie ja suunnittelija Jeanne Yang perustivat yhteisen vaatemerkin.

Katie oppi arvostamaan tunteitaan

Katie nauttii elämästään 41-vuotiaana naisena. Hän uskoo, että ihminen alkaa tuntea itseään vasta täytettyään neljäkymmentä. Katie on oppinut arvostamaan omia tunteitaan ja näkemyksiään.

”Aion kuunnella itseäni sen sijaan, että kuuntelisin vain muiden mielipiteitä. Se on iso askel ja vie aikaa.”

Vaikka Katie on aina näyttänyt kiltiltä naapurintytöltä, hän ei ole koskaan kaivannut tasaista elämää. Hän on janonnut tunteiden koko kirjoa, iloa ja tuskaa, luopumista ja tyyneyttä.

”Halusin seikkailun ja sen sain.”

41-vuotiaasta näyttelijästä on tullut seurattu tyyli-ikoni. Kesällä hän hurmasi faninsa neuleen ja neule-rintsikoiden yhdistelmällä.
Kommentoi +