Kannattaako perustaa perhe tylsään suhteeseen? Tee itsellesi 6 tärkeää kysymystä
Hyvinvointi
Kannattaako perustaa perhe tylsään suhteeseen? Tee itsellesi 6 tärkeää kysymystä
Perustaako perhe vai lähteäkö tylsyydestä? Marjo Ehn sanoo, että tylsyys on oma myös syysi.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 7.12.2018
Kauneus ja Terveys

Kannattako, on huono kysymys, kun puhutaan ihmissuhteista. Kannattaako suhteesta lähteä vai suhteeseen jäädä? ”Kannattaako” ei ole se kysymys, joka itseltä pitää kysyä. Se on jokaisen itse mietittävä. Mikä on oikein, ei ole välttämättä kannattavaa.

Sen voi kuitenkin todeta, ettei kannata erota, jos vain näyttämö vaihtuu ja sama näytelmä jatkuu. Jos eroava ei muuta itseään, hän löytää itsensä vähintään yhtä huonosta tilanteesta seuraavassa suhteessaan.

Mistä hyvät parisuhteet saavat elinvoimansa?

Perheen perustaminen vakaassa ja vähän tylsässäkin tilanteessa voi olla kannattavaa. Jos arki sujuu, se lienee hyvä pohja perheen perustamiselle.

Parisuhteen innostava jännitys vähenee väistämättä, kun suhde vanhenee. Toisesta tulee tuttu ja osa omaa elämää.

Parisuhdetta kannattaa ajatella enemmän yhteisenä matkana, jossa on erilaisia vaiheita.

Lapsia hankitaan harvemmin rakastumisen huumassa, koska silloin ylimääräisille ei ole vielä tilaa.

Perheen perustaminen tapahtuu usein siinä vaiheessa, kun koetaan muutoksen ja eteenpäin menemisen tarvetta. Kaikenlaiset myönteiset muutokset tukevat parisuhdetta ja antavat suhteeseen sisältöä. Harva pari jaksaa ammentaa vain toisistaan loputtomasti.

Vastaus löytyy itsestä

Parisuhde on suhde, jossa on oltava sopivasti tilaa itsen toteuttamiselle ja yhdessä elämiselle. Se tarkoittaa sitä, että opettelee tuntemaan itsensä ja omat tarpeensa.

Samalla se on sitä, että ymmärtää, ettei voi toteuttaa pelkästään itsekkäästi itseään vaan suhteessa on otettava myös toinen huomioon. Itsestään selvää, mutta yllättävän vaikeaa monissa parisuhteissa.

Kun olo omassa parisuhteessa muuttuu tukalaksi, on viisasta kääntää kaikki kivet ja yrittää kaikkensa.

Jos heittää pyyhkeen kehään ennen kaikkensa yrittämistä, eropäätös voi olla väärä.

Suurin osa eroista tapahtuu siinä vaiheessa, kun olisi aika itsenäistyä. Itsenäistyminen on mahdollista parisuhteessa. Se on ikään kuin itsen päivittämistä. Siihen prosessiin kannattaa hakea ulkopuolista apua.

Asiat eivät tapahdu, vaan ihmiset tekevät ne

Kun suhde kumppaniin väljähtyy, etääntyy tai äityy jatkuvaksi riitelyksi, kannattaa alkaa prosessoida itseään ja tilannettaan, johon on itse itsensä vienyt. Mitään ei siis vain tapahdu, vaan kaiken me teemme tavalla tai toisella ihan itse.

Minkä on itse rakentanut, sen voi itse purkaa.

Oikea tapa alkaa purkaa parisuhteen tilaa, on alkaa käsitellä omaa osuutta parisuhteessa. Parisuhde on yksilölaji; parisuhteen eteen ei voi tehdä työtä, vain itsensä eteen voi tehdä työtä parisuhteessa.

Kuusi kysymystä sinulle, joka mietit lähteäkö vai jäädä?

1. Miten olen tehnyt parisuhteestani huonon?

2. Mikä pitää muuttua, että olisin onnellisempi?

3. Mitä minun pitää muuttaa itsessäni, että muutos parempaan tapahtuu?

4. Miten ero muuttaisi minua?

5. Mikä muuttuu, jos eroan?

6. Mitä minulle tapahtuu, jos jään?

Kirjoittaja Marjo Ehn on pari- ja seksuaaliterapeutti, teologi ja pappi. Hän kirjoittaa parisuhteesta ja eroon liittyvistä aiheista. “Työssäni pariterapeuttina autan ihmisiä selviämään ongelmistaan parisuhteissa ja eroissa. Vaikka työni on isosti parisuhteiden varjopuolissa, olen säilyttänyt vahvan uskoni parisuhteeseen. Monet selviävät parisuhteiden ongelmista”, Marjo Ehn kertoo.
Kommentoi +