Kannattaako ateriankorvikkeilla laihduttaa?
Hyvinvointi
Kannattaako ateriankorvikkeilla laihduttaa?
Ateriankorvikkeet voivat olla tehokas startti laihdutukselle, mutta kaikille ne eivät sovi. Kokosimme hyödyt ja haitat.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 14.8.2019
Kauneus ja Terveys

KYLLÄ KANNATTAA:

Ateriankorvikkeet voivat olla hyvä tapa aloittaa laihduttaminen, jos ylipainoa on paljon. Painoindeksin pitää olla yli 30. Korvikkeita käytetään ennen lihavuusleikkausta.

Miten: Kun niillä korvaa kaikki ruoat, kyse on ENE-dieetistä eli erittäin niukkaenergiai­sesta dieetistä. Viidestä korvikkeesta saa alle 800 kaloria. Kroppa menee ketoosiin, mikä vähentää ruokahalua ja suojaa lihaksia. Suurin osa sulavista kiloista on rasvaa. Korvikkeiden ­lisäksi voi syödä puoli kiloa vesipitoisia kasviksia, kuten kurkkua ja tomaattia. Se ehkäisee ­ummetusta. 

Kesto: Dieetillä on tarkoitus olla ainakin 4–6 viikkoa. Sitä voi jatkaa jopa 16 viikkoa, jos ­tekee sen ammattilaisen ohjauksessa.

Ateriankorvikkeiden päivähinta on 5–7 euroa, mutta muita ruokakuluja ei välttämättä tule. 

Hyvää: Ohjeet ovat selkeät. Jos niitä noudattaa, laihtuu varmasti. Neljässä viikossa paino voi pudota 6–10 kiloa. Se parantaa toimintakykyä ja elämänlaatua ja vähentää usein lääkityksiä. Keho saa korvikkeista kaikki ­tarvitsemansa ­ravintoaineet. Kuurin aikana oppii syömään säännöllisesti ja lisäämään kasviksia ruoka­valioonsa, mistä on hyötyä myöhemminkin.

Muista: Jos käytät säännöllistä lääkitystä, älä aloita ENE-dieettiä käymättä lääkärissä. Lääkkeiden annostusta voi olla tarpeen muuttaa kuurin ajaksi.

HARKITSE VIELÄ:

ENE-dieetti ei sovi normaali­painoisille tai vain vähän ylipainoisille eikä syömishäiriöistä kärsiville. Se voi laukaista esimerkiksi vaikean ahmimisjakson.

Huonoa: Dieetti voi aiheuttaa pääkipua, vetämättömyyttä ja ­umme­­tusta. Sitä voi ­ehkäistä juomalla ja ­liikkumalla. Ohjeita pitää seurata tark­asti. Yksikin voileipä katkaisee ketoosin. Se voi aiheuttaa huonoa oloa ja estää laihtumista. 

Patu­koissa on usein enemmän energiaa kuin pussikeitoissa. Kaikki ateriankorvikkeet eivät ole vähäkalorisia. 

Jälkikäteen: Pussikeittodieetti on poikkeustila. Kun ketoosi lakkaa, ruokahalu voi iskeä voimakkaana. Dieetti ei myöskään opeta, miten syödä arjessa terveellisesti. Moni palaa vanhoihin ­tapoihin. Osa lähtevistä kiloista on nestettä. Kun kuurin lopettaa, paino nousee siksi muutaman kilon. Tätä voi olla vaikea hyväksyä.

Maku: Pussikeittojen maku on usein keinotekoinen. Niitä voi koittaa maustaa kuivamausteilla, kuten yrteillä. Älä kuitenkaan lisää suolaa.

Osakäyttö: Jotkut korvaavat patukoilla ja ­pirtelöillä osan päivän aterioista. Ne ­ovatkin ­käteviä, jos ruoan pitää kulkea mukana ja ­säilyä lämpimässä. Tällöin keho ei mene ketoosiin. Näläntunne voi olla kova. Tuotteisiin on myös lisätty kuituja, jotka voivat aiheuttaa vatsavaivoja etenkin herkkämahaisille ja ärtyvästä suolesta kärsiville.

Asiantuntija: laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Ildikó Piispanen/Servi Oy ja Aava

Lähde: Käypä hoito -suositus

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 10/2017.

Kommentoi +