Kuntokeskukset, kuopatkaa jo peppu-vatsajumpat – viattomilta kuulostavat treenien nimet vievät liikkumisen ilon
Kolumni
Kuntokeskukset, kuopatkaa jo peppu-vatsajumpat – viattomilta kuulostavat treenien nimet vievät liikkumisen ilon
Voisivatko naiset saada ryhmäliikuntatunneilta riittämättömyyden tunteen sijaan hyvää oloa, voimaa ja kestävyyttä? kysyy Iiris von Knorring kolumnissaan.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 14.4.2023
Eeva

Tiistaina kello 17.15 Peppu 30 minuuttia, kello 17.50 ABS 30 minuuttia. Perjantai-iltana tarjolla on Yläkroppa 30 minuuuttia. Sunnuntaina heti aamulla kello 10 tärähtää käyntiin 55 minuutin Vatsa-peppu.

Katson kuntosalini ryhmäliikuntakalenteria ja ahdistun vähän. Miksi se on edelleen täynnä jumppia, jotka keskittyvät vartalon muokkaamiseen kuluneen kauneusihanteen mukaiseksi?

Ymmärrän, että vatsan, pepun ja käsivarsien treenaaminen on tärkeää, mutta en halua treenata yhden lihasryhmän lihaksia puolta tuntia. Mielestäni se ei ole järkevääkään, sillä ainakin minun peppuni väsyy. Jossain vartin kohdalla jokin muu lihasryhmä (usein selkä) on jo hommissa, kun peppuni ei yksinkertaisesti enää kykene.

Katson kuntosalini ryhmäliikuntakalenteria ja ahdistun vähän.

Harrastan ryhmäliikuntaa, koska haluan pitää sekä fyysisestä että psyykkisestä kunnostani huolta. Ohjattu jumppa on minusta hauska ja helppo tapa liikkua. Tärkeä syy liikunnan harrastamiseen on sekin, että vartaloni pysyisi jotakuinkin kuosissa ja vaatteet mahtuisivat päälle. Minulla on myös mukavampi olo, jos ei tarvitse jatkuvasti kantaa kilokaupalla ylimääräistä kuormaa. Liikunta on myös yksi tapani hallita painoa.

Olen sitä mieltä, että saan parhaan hyödyn sekä painonhallintaan että terveyteen, kun harrastan mahdollisimman kokonaisvaltaista liikuntaa. Samalla vältyn mahdollisilta lihasepätasapainoilta ja turhilta kireyksiltä.

Kokonaisvaltaiset liikkeet ovat myös tehokkaita painonhallinnassa. Millaiselta sitä paitsi näyttäisi vartalo, josta olisi treenattu vain takapuolta ja vatsalihaksia? Tragikoomiselta, luulen.

Millaiselta näyttäisi vartalo, josta olisi treenattu vain takapuolta ja vatsalihaksia? Tragikoomiselta, luulen.

Olen käynyt Peppu30-jumpissa, ja siellä kyllä tehtiin muutakin kuin pelkkää lonkanojennusta. Ehkä jumpan nimessä onkin vähintään puolet markkinointia. Ja se jos mikä huolestuttaa: vieläkö vuonna 2023 naiset (miehiä en ole nähnyt peppu-tunnilla) haluavat liikunnan tuloksena tiukat pakarat, litteän vatsan ja kiinteät käsivarret? Sellaisen vartalon, jota olemme oppineet pitämään kauniina ja hyväksyttävänä?

On tietenkin ihan ok treenata pakaransa tai vaikka pohkeensa sellaisiksi kuin haluaa, mutta pelkään, että näiden jumppien taustalla jyllää edelleen ajatus siitä, että vasta sitten, kun peppu ei hölly, vatsa ei pömpötä ja allit eivät roiku, olemme hyväksyttäviä, kauniita ja arvokkaita. Se ajatus joutaa jo romukoppaan.

Pelkään, että jumppien taustalla jyllää vielä ajatus siitä, että vasta sitten, kun peppu ei hölly, vatsa ei pömpötä ja allit eivät roiku, olemme hyväksyttäviä, kauniita ja arvokkaita. Se ajatus joutaa jo romukoppaan.

Siitä, että liikunta nähdään ensisijaisesti ulkonäön muokkaajana eikä hyvänolon ja terveyden tuojana, kertoo ehkä sekin, että ryhmäliikuntasalit täyttyvät aina tammikuussa. Moni tekee lupauksen pudottaa painoa ja muokata vartaloa rantakuntoon kesäksi. Kunnes helmikuu koittaa ja he huomaavat, että haaveiden rantakroppa on edelleen kaukana, vaikka trikoot paukkuvat kyykätessä.

Toivotan alkuvuoden innostujat tervetulleiksi takaisin body combatiin hyppimään hien pintaan ja nyrkkeilemään hartiajumit pois, body pumpiin lisäämään kaikkien lihasten kestävyysvoimaa, kehonhuoltoon venyttelemään sekä monipuolisesti muille tehokkaille tunneille, joilla käydään koko kroppa läpi.

Lupaan erinomaisen rantakunnon ensi kesäksi: jaksat takuulla pulikoida, heitellä rantapalloa ja makoilla viltillä lukemassa kirjaa!

Kommentoi +