Paneudu asiaan kahdeksi minuutiksi ja muut hyvät neuvot, miten pääset eroon vitkuttelusta
Hyvät neuvot
Paneudu asiaan kahdeksi minuutiksi ja muut hyvät neuvot, miten pääset eroon vitkuttelusta
Lääkäri, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja yrittäjä kertovat parhaat neuvonsa siihen, miten voi tarttua toimeen ja lakata vitkuttelemasta.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 23.4.2023
Kauneus ja Terveys

Lääkäri Kaija Hannula: Löydä sisäinen motivaatio

Kaija Hannula on lääkäri HUSissa.

"Opiskeluaikana siivoaminen oli hirveän kivaa, kun olisi pitänyt lukea tenttiin. Elämä opetti, että mikään ei valmistu itsestään.

Vitkuttelusta pääsee eroon, kun pystyy selittämään itselleen, miksi teen hankalalta tuntuvaa asiaa. Minua motivoivat ihmisten kohtaaminen ja auttaminen.

Työskentelen sairaalan päivystyksessä, ja siellä on yleensä kiire. Töistä ei tulisi mitään, ellei niillä olisi tärkeysjärjestystä. Riskinar­vioinnin apukeinoilla tunnistamme kipeimmin hoitoa tarvitsevat.

On tärkeä huomata, mistä itse on vastuussa. Ilman sitä en tiedä, mihin pitäisi tarttua ensin. Aina potilaita ei voi parantaa, mutta yleensä voimme helpottaa oloa ja viime kädessä ainakin lohduttaa."

Kääntäjä Sini Linteri: Ajattele viikko etukäteen

Kääntäjä Sini Linteri on Itsensätyöllistäjän oppaan toinen kirjoittaja.

"Olen yritykseni ainoa työntekijä, joten minulla on paljon kokemusta oman työn organisoinnista.

Perjantaisin teen tehtävälistan, johon jaan tulevan viikon työt eri päiville. En kasaa samalle päivälle liikaa vaikeita tehtäviä ja koetan olla realisti arvioidessani tehokkuuttani, jottei tulisi tunnetta, että tavoitteet jäävät toistuvasti saavuttamatta. Myös deadline saa paremmin tarttumaan töihin.

Työn imu syntyy hyvästä yhteistyöstä ja vitkuttelua taas siitä, jos jonkun yhteistyökumppanin kanssa on vaikea tulla toimeen. Hankalaan asiaan ryhtymistä helpottaa, kun varaat sille ajan. Jälkikäteen olo on helpottunut ja ihmetyttää: mikä tässä oli olevinaan niin vaikeaa?"

Vaikuttaja Leo Stranius: Sitoudu kahdeksi minuutiksi

Leo Stranius on yhteiskunnallinen vaikuttaja ja Tehokkuuden taika -kirjan kirjoittaja.

"Vitkuttelusta pääsee, kun aikatauluttaa tehtävän ja laskee aloituskynnystä tarpeeksi. Päätä, että hoidat asian huomenna kello 10. Jotta et siirrä sitä taas, paneudu asiaan 2 minuutiksi. Jos haluat aloittaa liikunnan, kävele talon ympäri. Sen jälkeen haluat ehkä kiertää koko kaupunginosan.

Pilko isot tavoitteet pieniksi. Tuhat juoksukilometriä voi kuulostaa mahdottomalta toisin kuin se, että juokset tiistaisin ja torstaisin 5 kilometriä ja sunnuntaisin 10.

Vitkuttelu voi johtua rutiineista. Asensin ruutuaikasovelluksen, kun selasin liikaa uutisvirtaa. Lopetin torkuttamisen, kun siirsin herätyskellon kauemmaksi sängystä. Hallitsemalla aika ei lisäänny, mutta käytät sen arvojesi mukaisesti."

Juttu on ilmestynyt aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 04/23.

Kommentoi +