Moni tarvitsee kalliin hammasremontin neli-viisikymppisenä – miksi hampaat eivät kestä keski-ikää?
Hyvinvointi
Moni tarvitsee kalliin hammasremontin neli-viisikymppisenä – miksi hampaat eivät kestä keski-ikää?
Hampaat alkavat usein oireilla keski-iässä. Syynä voi olla stressi, tilkkutäkkipaikkaus tai nuoruuden juurihoito. Lue, miten voit parantaa hampaidesi kestoa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 9.10.2020
Kauneus ja Terveys

Ruuhkavuosien aiheuttama stressi näkyy hampaissa. Yleisin stressistä johtuva vaiva on narskuttelu eli bruksaus, josta voi tulla ajan mittaan isoja ongelmia.

– Jos nukkuessaan narskuttaa ja puree hampaita yhteen, hampaat ja vanhat paikat voivat haurastua ja lohjeta, yleishammaslääkäri Leena Palvas Oralista kertoo.

Narskuttamalla voi saada terveenkin hampaan kulumaan tai halkeamaan. Molemmissa tilanteissa hammas voidaan joutua poistamaan ja korvaamaan implantilla. Implanttihoito keinojuurineen ja kruunuineen maksaa 1 800–2 500 euroa. Narskutusta voi torjua purentakiskolla, joka maksaa 500–600 euroa.

Stressi vaikuttaa hampaiden kuntoon myös muilla tavoin, jos voimavaroja ei riitä terveyden hoitoon. Hammastarkastukset siirtyvät helposti tuonnemmaksi, jos arjessa on paljon muuta huolehdittavaa. Kun hampaita ei jaksa harjata kunnolla, reikiintyminen lisääntyy.

Suuri ongelma suomalaisessa hammashuollossa Palvaksen mukaan on se, ettei protetiikka ole yleensä Kela-­korvauksen piirissä. Kruunujen ja siltojen sijaan suositaan hampaiden paikkausta.

– Keski-ikäisellä voi olla yhdessä hampaassa oikea tilkkutäkki eli monta erilaista paikkaa. Hammaspaikat kestävät vain tietyn aikaa, ja joskus niitä hajoaa useita samoihin aikoihin, mikä aiheuttaa ison remontin.

Paikattuja hampaita pitäisi seurata röntgenkuvin.

– Tarkan bitewing-röntgenkuvauksen avulla nähdään paikkojen alle, väleihin ja saumoihin. Ilman röntgenkuvausta karies voi jäädä huomaamatta. Itsekseen se ei häviä vaan pysyy samana tai syvenee.

Monelle keski-ikäiselle ongelmia aiheuttavat myös nuoruudessa vanhalla tekniikalla tehdyt juurihoidot, joiden hoitotulokset kestävät 10–15 vuotta. Koska hermokudosta ei ole enää jäljellä, hammas ei oireile. Vuosien aikana juurikanaviin voi kehittyä tulehdusta, joka huomataan vasta koko leuan röntgenkuvauksen avulla. Pahimmillaan poskihampaita pitää poistaa tulehdusten takia.

Lue lisäksi juurihoidosta: Pelätty hampaan juurihoito - lue faktat

Implanttihoito on kallis, mutta se kannattaa tehdä, jos hammas on poistokunnossa. Jos hampaistoon jää aukko, aukon viereiset hampaat alkavat pikkuhiljaa kallistua vinoon ja vastapurijahammas kasvaa yhä pidemmäksi.

– Purentakuormituksen vuoksi hampaat voivat alkaa halkeilla, leukanivel kulua ja purenta­lihakset kipeytyä.

Implanttihoidolle kertyy hintaa, koska implantti suunnitellaan yksilöllisesti. Lisäksi kustannuksia nostavat muun muassa hammaskirurgin ja hammasteknikon työt.

– Muitakin lisätoimenpiteitä saatetaan tarvista, sillä hoitamattomaan suuhun implanttia ei voi laittaa. Ensin pitää hoitaa suu terveeksi.

Moni tähyilee edullisten hoitojen toivossa ulkomaisten palveluiden suuntaan. Tärkeää on, että hoidon suunnittelu tapahtuu yhteisymmärryksessä.

– Esimerkiksi Unkarissa hoidetaan nopeasti paljon kerralla. Se on riski, mutta hammaslääkäri saattaa sen ottaa, koska sama potilas ei todennäköisesti tule vastaanotolle enää uudestaan.

Suomalainen potilasvakuutus ei korvaa ulkomailla tehtyä hoitoa, ja jälkihoitoon lähteminen on kallista.

Kipu on yleisin syy hakeutua hammaslääkäriin. Mutta kun hampaissa on särkyä, niissä on myös paljon hoidettavaa.

Piilevät ongelmat eivät välttämättä lähetä hälytysmerkkejä. Tämän vuoksi tarkastuksessa on syytä käydä säännöllisesti. Silloinkin kannattaa vaatia laadukasta hoitoa.

– Silmämääräinen katsominen ei riitä. Tarkoituksenmukaiset röntgenkuvaukset ovat erittäin tärkeitä. Hampaan alla oleva karies ei näy paljaalla silmällä.

Paranna hampaidesi kestoa

  1. Käy ­säännöllisesti tarkastuksessa. Näin isoja yllätyksiä ei pääse syntymään. Jos tarvitset hoitoa, varaa aika, älä viivyttele.
  2. Satsaa kotihoitoon. Käytä fluoritahnaa aamuin illoin. Tarkkaile, ettet harjaa liian kovalla voimalla ja liian kovalla harjalla: se voi aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja hammaskaulojen vihlontaa. Muista puhdistaa myös hampaiden välit.
  3. Harkitse purenta­kiskoa. Jos narskuttelet hampaitasi, purentakisko estää hampaita kulumasta ja madaltumasta.
  4. Muista hammaskiven poisto. Toisilla esiintyy kariesta, toisilla hammaskiveä aiheuttavaa bakteeria. Hammaskivestä saattaa seurata ientulehdus, joka voi edetä krooniseksi. Ientulehdus voi saada aikaan parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudoksen sairauden.
  5. Uusi vanhoja paikkoja. Jos paikat ja niiden saumat ovat huonokuntoisia, tilalle olisi hyvä laittaa kestävä kruunu. Se maksaa 600–1 000 euroa mutta säästää hampaan.

Hae apua!

Jos epäilet tarvitsevasi hammasremonttia, paikkojen alla olevat alueet ja saumat kannattaa tutkituttaa hammaslääkärillä bitewing-röntgenkuvauksella. Koko leuan röntgenkuva taas kertoo, ovatko hampaiden juuret ja leukaluu terveet.

Yleishammaslääkäri Leena Palvas Oralista.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 12/2020.

Kommentoi +