Helpota vaihdevuosioireita ilman hormoneja - aloita näistä
Hyvinvointi
Helpota vaihdevuosioireita ilman hormoneja - aloita näistä
Kaikki eivät voi tai halua käyttää vaihdevuosioireisiin hormonikorvaushoitoa. Selvitimme, mitkä vaihtoehtoiset hoidot voivat auttaa. Kannattaako kokeilla rohdoksia?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 8.9.2020
Kauneus ja Terveys

Vaikeisiin vaihdevuosioireisiin tarjotaan usein hormonikorvaushoitoa, mutta kaikille se ei sovi. Hoitoa ei voi käyttää, jos on sairastanut rintasyövän, sydän- tai aivoinfarktin tai kärsii vaikeasta maksasairaudesta.

Kaikki eivät myöskään halua hormonihoitoa. Vuonna 2002 ilmestyi laaja amerikkalainen tutkimus, joka korosti sen haittoja. Sen jälkeen suosio romahti esimerkiksi Ruotsissa.

Kuuntele podcastia

Suomessa on 1,5 miljoonaa naista, joita vaihdevuodet koskettavat. Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi olevansa yksi heistä ja päätti selvittää, mitä kaikkea se tarkoittaa. Kuuntele Menologeja-podcastia ja ällisty.

– Meillä lasku ei ollut niin dramaattinen. On silti selvää, että hoitoja käytettiin tuolloin liikaa, kertoo synnytys- ja naistentautiopin professori Päivi Polo Turun yliopistosta.

Vaihdevuosioireista kärsii yli 75 prosenttia naisista, keskimäärin seitsemän vuotta. 10–20 prosentilla oireet ovat vaikeat. Jotkut tarvitsevat apua jo ennen kuukautisten loppumista, osa 70-vuotiaaksi asti. Oireet ovat yksilöllisiä.

– Osalla on sydämentykytystä, joka on sukua kuumille aalloille ja hikoilulle, osa kärsii enemmän mielialaoireista tai unihäiriöistä.

Oireisiin voi aina ensin kokeilla luonnonmukaisia keinoja. Näitä keinoja asiantuntijat suosittavat.

Hoida limakalvoja paikallisesti

Menopaussissa limakalvot ohenevat ja saattavat haavautua. Voi tulla kuivuutta, kirvelyä ja kellertävää vuotoa. Tavallisia ovat myös virtsausongelmat, kuten pidätyskyvyn vaikeudet ja tulehdukset, sekä yhdyntäkivut.

Emättimessä, virtsarakossa ja virtsaputkessa on paljon estrogeenin päätepisteitä. Limakalvojen oireita helpottavat tehokkaasti paikalliset estrogeenivalmisteet: tabletit, geelit, salvat, puikot ja emätinrenkaat. Ne vähentävät emättimen happamuutta ja tulehdusalttiutta.

– Harva pärjää ilman paikallisestrogeenia. Se on eri asia kuin koko kehoon vaikuttava korvaushoito. Paikallishoitoa voi käyttää, vaikka korvaushoito ei sopisikaan, painottaa gynekologi ja seksuaalineuvoja Katja Kero.

Myös rasvat ja intiimiöljyt kosteuttavat synnytinelimiä. Niitä voi käyttää niin usein kuin siltä tuntuu. Alapesuun kannatta ottaa mukaan perusvoide, sillä pelkkä vesi kuivattaa.

– Voit myös kokeilla hyaluronihappoa sisältäviä emätinpuikkoja tai -voiteita. Hyaluronihappo kosteuttaa ihoa ja limakalvoja.

Helpota vaihdevuosihikoilua akupunktiolla

Hikipuuska tulee puskista, iho lehahtaa punaiseksi. Kuuma aalto kestää yleensä vain muutaman minuutin ja sen jälkeen viluttaa.

Sekä kuumia aaltoja että sydämentykytyksiä voi pehmentää joogalla ja tietoisuusharjoituksilla. Jooga lievittää stressiä, tasoittaa mielialaa ja syventää unta. Jo sekin voi auttaa, että pysähtyy päivittäin hetkeksi hengähtämään.

Vaikka joogan vaikutuksista hikoiluun on ristiriitaista näyttöä, se ei ole koko totuus.

Kun kuumat aallot lyövät päälle, rentoutusharjoituksia tehnyt pystyy ehkä hallitsemaan oireita paremmin tai ei koe silloin yhtä voimakasta turhautumista.

Akupunktiokin voi tepsiä: joillakin se helpottaa vaikeitakin oireita. Kiinalaisen akupunktiolääketieteen mukaan vaihdevuosissa tulen vaikutus voimistuu ja veden heikkenee.

Akupisteisiin laitetaan ohuet kertakäyttöneulat 45 minuutiksi. Hoito kannattaa ottaa 5–6 kerran sarjana. Anu suosittaa ensimmäiselle kerralle 90 minuutin (noin 90 euroa) ja jatkossa tunnin hoitoa (noin 70 euroa).

– Ei tarkasti tiedetä, mihin akupunktion teho perustuu. Hoidon aikana keho rentoutuu kokonaisvaltaisesti. Moni huomaa, että esimerkiksi uni syvenee, sanoo kätilö ja akupunktiohoitaja Anu Lampinen Kätilötalosta.

Akupunktiokaan ei ole hokkuspokkus -keino. Ihminen on kokonaisuus ja elämäntavat vaikuttavat hoidon tehoon.

– Jos tekee liikaa töitä, ei ehdi liikkua tai juo seitsemän kuppia kahvia päivässä, oireet saattavat palata, Lampinen sanoo.

Kahvin lisäksi hikoilua voimistavat myös esimerkiksi tupakointi ja mausteiset ruoat. Myös ylipaino voi pahentaa hikoilupuuskia. Rasvakudoksessa syntyy välittäjäaineita, jotka sotkevat hormonitasapainoa. Lisäksi ylimääräinen rasvakudos sitoo lämpöä.

—Jos ylipainoa on, terveelliset elintavatkin voikin helpottaa oloa, Katja Kero sanoo. Joskus kuumat aallot ja sydämentykytykset voivat olla niin voimakkaita, että niihin tehoaa vain hormonihoito.

Paikallishoitoa voi käyttää, vaikka korvaushoito ei sopisikaan.

Selvitä rohdosten sopivuus

Kasvirohdosvalmisteet sisältävät kasviestrogeenejä, jotka ovat vaikutuksiltaan heikompia kuin korvaushoidossa käytetty estrogeeni. Lieviin vaivoihin, kuten mielialaoireisiin tai kuumiin aaltoihin, voi kokeilla rohdoksia, jotka sisältävät soijaa, puna-apilaa tai humalaa.

Rohdosvalmisteita ei saa käyttää, jos on sairastanut rintasyövän. Myös joillakin lääkkeillä, kuten verenohennuslääkkeillä tai osalla mielialalääkkeistä, voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia luontaistuotteiden kanssa.

– Rohdoksia on tutkittu vähemmän kuin lääkkeitä eikä niiden turvallisuudesta ole takeita. Niiden käytöstä on hyvä neuvotella lääkärin tai farmaseutin kanssa, Polo sanoo.

Hän kertoo, että esimerkiksi tähkäkimikkiä sisältävät valmisteet voivat vaurioittaa maksaa jo normaaleina annoksina.

Vaikka rohdosten estrogeenivaikutus on heikko, valmisteet saattavat silti paksuntaa kohdun limakalvoa ja altistaa kohdunrungon syövälle. On myös hämärän peitossa, miksi jokin valmiste tepsii toisella ja toisella ei.

– Jos oireiden kanssa on jo sinnitellyt hetken ja kokeillut erilaisia keinoja, on helpompi uskoa, että esimerkiksi jokin luontaistuote auttoi. Joskus olo helpottaa jo muutenkin, Polo sanoo.

Varmista, että jaksat

Mieliala voi heitellä alakulosta ärtymykseen. Keskittymiskykykään ei ole aina terässään: uni voi katketa jo hikoilun vuoksi. Jos elämäntilanne on haastava tai on taipuvainen masennukseen tai ahdistukseen, vaihdevuosioireet voivat tuntua entistä kurjemmilta.

Masennus ei automaattisesti pahene vaihdevuosissa, mutta jos palettiin lisätään kuumat aallot ja unettomuus, on luonnollista, että mielialaoireet vaikeutuvat.

Jos on kärsinyt PMS-oireista tai synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, mieliala saattaa laskea myös menopaussissa. Oma mieli saattaa olla herkkä estrogeenin vaihtelulle. Mielialaoireisiin ja unettomuuteen voi saada apua akupunktiosta tai joogasta.

Nyt on hyvä hetki tarkistaa elintavat. Vaikka liikunta ei ole varsinainen lääke vaihdevuosioireisiin, sekin rentouttaa.

Ruokavaliossa kannattaa suosia kasviksia, marjoja ja täysjyväviljoja sekä pehmeitä rasvoja, joita saa rasvaisesta kalasta, oliiviöljystä sekä pähkinöistä ja siemenistä.

Terveellinen ruoka ja liikunta pitävät yllä hyvää vireystilaa. Vaihdevuosi-ikäiseen kohdistuu paljon odotuksia: työkiireiden lisäksi osa hoitaa lastenlapsia, osa on vanhempiensa omaishoitaja. Moni kipuilee tyhjän pesän kanssa. Katja Keron mukaan tärkeää on, että saa puhua herkistä ja kipeistä asioista.

– Näen vastaanotolla paljon väsyneitä isoäitejä, jotka venyvät ja joustavat. Työssä jaksaminen, palautuminen ja omien arvojen selvittäminen on nyt tärkeää, hän sanoo.

– Vaikka erilaiset oireet koettelisivat, kyseessä on upea ikä. Vielä on paljon kiinnostavaa edessä. Lempeä itsekkyys helpottaa psyykkistä kuormaa: kenenkään ei aina tarvitse olla saatavilla.

Sittenkin hormonikorvaushoito?

Hoitoon on tärkeä uskoa, jotta se tehoaa.

Uskotko saavasi apua? Sillä on tutkimusten mukaan yllättävän suuri merkitys sille, kuinka hyvin hoito onnistuu. Jos potilas on tyytyväinen kohtaamiseensa lääkärin tai vaikka akupunktiohoitajan kanssa, potilas sitoutuu paremmin hoito-ohjeisiin ja tulokset ovat paremmat.

Plasebo- eli lumevaikutukseksi kutsutaan hoitoa tai lääkettä, jolla ei ole todettu lääketieteellistä vaikutusta. Uusien tutkimusten mukaan plasebolla on terapeuttinen vaikutus. Lumelääke vaikuttaa samoihin aivoalueisiin kuin vahvat kipulääkkeet.

– Kun ihminen uskoo saavansa lääkettä, sillä on vaikutusta. Siihen perustuu varmaan myös se, miksi jotkut saavat apua keinoista, joiden tehoa ei ole tieteellisesti todettu, Päivi Polo sanoo.

Kun hormonikorvaushoitoa verrattiin lumelääkkeeseen, huomattiin, että lumelääkkeenkin aikana oireet lievittyvät hoidon alussa noin kolmanneksen. Tosin apu oli vain lyhytaikaista.

Monet terveet naiset pelkäävät hormonikorvaushoitoa suotta, uskoo Katja Kero. Hormonikorvaushoito on tehokas mutta ei täysin riskitön apu vaihdevuosioireisiin. Yli kolme vuotta kestänyt hoito lisää jonkin verran rintasyövän riskiä, mutta ei rintasyöpäkuolleisuutta.

– Kun estrogeeni laitetaan iholle laastarina, geelinä tai suihkeena, se ei kuormita maksaa yhtä paljon ja aiheuttaa vähemmän laskimotukosriskiä kuin suun kautta otettuna, Kero sanoo.

Pitkään jatkunut estrogeenin puute voi altistaa luukadolle, sydän- ja verisuonisairauksille sekä muistiongelmille. Jos korvaushoito aloitetaan vaihdevuosien kynnyksellä, se näyttäisi jonkin verran suojaavan oireisia naisia sydän- ja verisuonitaudeilta.

Korvaushoitoa ei silti suositella vain lisäsairauksien estämiseksi. Hoito aloitetaan, jos vaihdevuosioireet nakertavat elämänlaatua.

Suositus on, että hoitoa käytetään vain tarvittava aika, kunnes oireet lievittyvät. Keskimäärin nainen saa sitä 3–4 vuotta.

Asiantuntijat: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero, TYKS ja Aura Klinikka, ja professori Päivi Polo, TYKS ja Turun yliopisto, sekä kätilö, akupunktiohoitaja Anu Lampinen, Kätilötalo.

Lähde: Varpu Tavi: Vaihdevuodet luonnollisesti (Docendo 2020)

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 10/2020.

Kommentoi +