Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Ruoka

Heli Sutela syö 5 päivänä viikosta terveellisesti ja 2 päivänä miten huvittaa: ”Elämä on liian lyhyt, jotta kannattaisi syödä pahaa ruokaa”

Näyttelijä Heli Sutela on intohimoinen ruanlaittaja, joka oppi jo 6-vuotiaana tekemään wieninleikettä. Hänen rakkain reseptinsa on blinit, jotka hän on valmistanut samalla reseptillä kymmeniä vuosia.

9.2.2024 Eeva

”LÄMPIMÄT RASVAISET BLINIT ovat herkku, jota en syö ihan joka kuukausi. Ne kuuluvat perinteisesti helmikuun ruokiin, ja niitä onkin erityisen ihana nauttia silloin, kun ilma on kylmä ja mäti on parhaimmillaan.

En kuitenkaan ole uskollinen perinteille, vaan laitan blinejä silloin, kun huvittaa. Paistan niitä usein joulun aikaan ja olen valmistanut blinejä kerran kesälläkin.

Olimme Krisse Salmisen ja Matleena Kuusniemen kanssa mökillä, ja oli kylmä ja sateinen sää. Tein blinien kaveriksi kylmän sienisalaatin, ja ruoka sopi tunnelmaan mahtavasti.

Olen reseptiuskollinen. Mielestäni on typerää alkaa soveltaa reseptiä, jos hyvä kokki on sen laatinut ja sitä testannut.

En muista, mistä olen alun perin löytänyt blinieni reseptin, siitä on niin kauan. Olen paistanut blinejä saman ohjeen mukaan jo kymmeniä vuosia.

Reseptin salaisuus on kaksoispaistaminen kirkastetussa voissa. Se tekee blinien pinnasta ihanan rapean, mutta sisus säilyy pehmeänä. Kirkastetusta voista on poistettu hera, joten käryä syntyy paistaessa tavallista vähemmän.

Tarjoan blinit yleensä mädin, smetanan ja sipulihakkeen kera. Sipulia kannattaa ennen silppuamista liottaa vedessä kymmenen minuuttia. Niin siitä tulee vähemmän ärhäkän makuista.

Kylmäsavulohi sopii myös blinien kanssa, samoin venäläiset hapatetut suolakurkut.

Alkuperäisessä reseptissä ei ollut kaksoispaistamista, mutta muuten en ole muuttanut reseptiä vuosien varrella. Olen reseptiuskollinen. Mielestäni on typerää alkaa soveltaa reseptiä, jos hyvä kokki on sen laatinut ja sitä testannut. Saan improvisoida paljon elämässä ja työssäni, ruokaa tykkään tehdä ohjeen mukaan.

Välillä joku kavereistani harmittelee, kun hänen valmistamansa ruoka epäonnistuu. Olen yrittänyt opettaa heille, että se ei voi epäonnistua, jos seuraa ohjetta.

Blinitaikina saa hienoja makuvivahteita, kun se tekeytyy yön yli jääkaapissa. Heli Sutela hemmottelee ystäviään blineillä ja jakaa reseptiään auliisti.
Blinitaikina saa hienoja makuvivahteita, kun se tekeytyy yön yli jääkaapissa. Heli Sutela hemmottelee ystäviään blineillä ja jakaa reseptiään auliisti.

Tykkään laittaa ruokaa ja ikävöin sitä, kun meneillään on keikkaputki. Silloin syön jatkuvasti ravintoloissa. Nautin kyllä siitäkin, mutta heti kun tulee tilaisuus, kokkaan mielelläni.

Opetan mieluusti muitakin kokkaamaan. Kerran annoin ystäväni kahdeksanvuotiaalle lapselle lahjaksi kokkikoulun. Pyysin hänet kylään ja neuvoin tekemään ruishampurilaisia. Nykyisin opetan hänelle joka vuosi uuden ruokalajin.

Lapsille kannattaa opettaa ruuanlaittoa viimeistään siinä vaiheessa, kun he menevät kouluun. Se säästää vanhempien hermoja ja aikaa. Itse opin jo kuusivuotiaana tekemään wieninleikettä ja kaksoiskuorrutuksen, eli pyörittelemään leikkeen ensin munassa ja jauhoissa ja sitten vielä korppujauhoissa. Lapset oppivat paljon, kun heille vain näyttää mallia.

Syön viitenä päivänä viikosta terveellisesti eli riittävästi proteiinia ja paljon kasviksia. Parina päivänä syön mitä huvittaa. Herkkuhetket korostuvat, kun suuren osan ajasta syö järkevästi.

Arkiruuan pitää silti olla mahdollisimman herkullista. Elämä on liian lyhyt, jotta kannattaisi syödä pahaa ruokaa. Minua harmittaa, jos kuvausten cateringpalvelun valinnassa säästetään. Vastaavasti olen kiitollinen, kun saan töissä hyvää ruokaa.

Nykyisin on niin herkullisia kasvisohjeita, etten kaipaa usein lihaa. Yksi suosikeistani on The New York Timesin kikhernepata. Parikymmentä vuotta sitten liha kuului lähes jokaiselle aterialleni. Nykyisin syön sitä vain noin kerran viikossa.

Pätkäpaastoan aina välillä ja syön keskimäärin vähän hiilihydraatteja. Se sopii minulle. Olen energisempi ja nukun paremmin. Sokeri on ihanaa, mutta kuukahdan, jos syön sitä runsaasti.

Keittiössäni on hyllykkö, jolla on samppanjapulloja, kuivattuja sieniä ja kymmeniä huippukokkien keittokirjoja. Kun haluan kokata jotain uutta, otan jonkun kirjoistani ja seuraan reseptiä.

Seuraavaksi haluaisin kokeilla Gordon Ramsayn ohjeella Wellingtonin pihviä, taikinakuoreen käärittyä sisäfilettä. Siinä olisi tarkkuutta vaativa ruokalaji.

BLINIT

noin 35 pikkubliniä tai 10 isompaa

Päivä 1: Taikinajuuri

  • 3 dl maitoa

  • 1 dl kermaviiliä

  • 1/4 palaa tuoretta hiivaa

  • 3 dl tattarijauhoja

Päivä 2: Taikina

  • 2 tl suolaa

  • 3 dl vehnäjauhoja

  • 2 dl maitoa

  • 1 dl olutta

  • 2 kananmunaa

Paistamiseen:

  • kirkastettua voita

Lisäksi:

  • 2 prk (à 120 g) smetanaa

  • 200–300 g mätiä

  • 1–2 sipulia silputtuna

Ohje:

  1. Mittaa kulhoon maito ja kermaviili. Murenna joukkoon hiiva. Vatkaa tattarijauhot seokseen. Peitä kulho ja laita taikinajuuri jääkaappiin kohoamaan vuorokaudeksi. Jos valmistat koko taikinan samana päivänä, kun tarjoat blinit, anna taikinajuuren nousta huoneenlämmössä ainakin 4–5 tuntia.
  2. Ota taikinajuuri huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Viimeistele taikina hetkeä ennen: Lisää suola ja vatkaa joukkoon vehnäjauhot, maito ja olut.
  3. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset. Sekoita keltuaiset taikinaan. Lisää valkuaisvaahto kevyesti nostellen taikinaan.
  4. Paista taikinasta paksuhkoja ohukaisia kirkastetussa voissa.
  5. Tarjoa kuumina mädin, smetanan ja hienonnetun sipulin kanssa.

Tiesitkö? Kirkastettua voita voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Sulata 50 grammaa voita miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila liedeltä ja anna sakan painua pohjaan. Kaada kirkas voi varovasti erilliseen astiaan.

Vinkki! Paista blinit kahdesti, niin saat niistä erityisen rapeita

Smetana, sipuli ja erilaiset mädit ovat blinien perinteisiä lisukkeita. Lisänä maistuvat myös graavi- ja kylmä- savukalat sekä sienisalaatti.
Smetana, sipuli ja erilaiset mädit ovat blinien perinteisiä lisukkeita. Lisänä maistuvat myös graavi- ja kylmä- savukalat sekä sienisalaatti.

Ruokatoimittajan juomasuositus

Stadin panimon Prykmestar Keller, 5,0 %, noin 2,85 e (0,33 l).

Täyteläisen pehmeät lagerit tukevat blinien ja lisukkeiden makuja hallitsematta liikaa. Kokeile Suomen Paras Olut 2021 -kisan Vaalea lager -sarjan voittanutta suodattamatonta täysmallasolutta, joka on gluteeniton.

Ruokatoimittaja Helena Saine-Laitinen

Juttu on julkaistu Eevassa 2/2022.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt