Haluatko saavuttaa unelmasi? Käännä katse siihen, mitä sinulla jo on, sanoo menestystutkija
Hyvinvointi
Haluatko saavuttaa unelmasi? Käännä katse siihen, mitä sinulla jo on, sanoo menestystutkija
Kiitollisuus on pitkään leimattu hömppäsektoriksi. "Sillä on kuitenkin selvä yhteys menestymiseen", sanoo menestystutkija Johanna Huhtamäki.
Teksti

Kuvat

10.12.2019
 |
Trendi

”Kiitollisuuteen liittyy sitkeä myytti: jos on kiitollinen siitä, mitä on saanut elämäänsä, ei pysty kehittymään. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet täysin päinvastaista. Kiitollisuus on pitkään leimattu hömppäsektoriksi, mutta sillä on selvä yhteys tavoitteelliseen toimintaan.

Tyytyminen ja tyytyväisyys ovat kaksi eri asiaa. Olosuhteisiin voi olla tyytyväinen, mutta niihin ei tarvitse tyytyä, vaan voi tavoitella enemmän.

Reittejä kiitollisuudesta unelmiin on useita. Tavallisin selitys on yksinkertaisesti se, että kiitollisuus parantaa terveyttä ja auttaa toipumaan sairauksista, sillä kiitollisuuden tunne vaikuttaa sydämen toimintaan ja lievittää kipua. Terveenä taas on enemmän energiaa tavoitella unelmia.

Kiitollisuus rauhoittaa elimistöä – enemmän kuin rentoutumisharjoitukset. Kiitollisuuden tunne aktivoi kiertäjähermon, joka aktivoi elimistöä rauhoittavan parasympaattisen hermoston. Kiitollisuus vaikuttaa myös unen laatuun. On vaikea tehdä yhtään mitään, kun väsyttää.

Kiitollisuus lisää onnellisuutta, mikä lisää mahdollisuuksia menestyä. Kiitollisuus myös parantaa ihmissuhteitamme, mikä taas lisää onnellisuutta. Kehä on valmis. Kiinnostavinta on minusta tämä: tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että kiitollisuus parantaa itsetuntoa. Ensin ymmärtää, että monet hyvät asiat elämässä ovat tulleet muiden ansiosta. Ehkä en ole surkea tapaus, kun näin moni haluaa tehdä asioita hyväkseni! Se nostaa itsetuntoa, ja kun uskoo itseensä, voi saavuttaa vaikka mitä.

Ja silloin on helpompi toteuttaa unelmia.

Kun menen esimerkiksi puhumaan johonkin tilaisuuteen, sanon itselleni etukäteen: kiitos loistavasta lopputuloksesta. En kiitä vain itseäni, vaan koko tilannetta. Enhän ole niissä tilanteissa yksin.

Kiitollisuuspäiväkirja on hyvä tapa. Itse pidän sitä varsinkin silloin, kun asiat mättävät. Ei ole pakko kirjoittaa, vaan kiittää voi myös ääneen. Kiitollisuuden myönteinen vaikutus häviää, jos päiväkirjan pitämisestä tulee suoritus.

Menestyä voi tietenkin myös niin, että raataa pitkää päivää, työntää perheen sivuun ja uhraa kaiken vapaa-ajan. Mutta menestymiseen on myös tällainen lempeämpi reitti. Samalla saavuttaa syvemmän onnen.”

Kommentoi +