Elton Johnin ja David Furnishin rakkaustarinaa varjosti äidin kylmäävä vihamielisyys – Elton eli lapsuutensa äidin kiukunpuuskien pelossa
Ihmiset
Elton Johnin ja David Furnishin rakkaustarinaa varjosti äidin kylmäävä vihamielisyys – Elton eli lapsuutensa äidin kiukunpuuskien pelossa
Laulaja Elton Johnin elämä oli kaoottista, kunnes hän 46-vuotiaana tapasi David Furnishin. Supertähden vaikea äitisuhde hankaloitti pariskunnan elämää, mutta rakkaus on kestänyt jo yli kaksi vuosikymmentä.
Teksti

Kuvat
,

7.9.2022
 |
Eeva

On 21. joulukuuta 2005, ja Britanniassa on juuri astunut voimaan laki, joka sallii samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröimisen. Elton John ja David Furnish ovat seurustelleet kaksitoista vuotta. He haluavat virallistaa suhteensa ensimmäisten joukossa.

Suurta hetkeä on kutsuttu todistamaan myös Eltonin äiti Sheila Farebrother. Elton on hermostunut, sillä hän pelkää, että äiti pilaa herkän tilaisuuden.

David Furnish ja Elton John juhlistivat Eltonista kertovaa elämäkerta-musikaalia Rocketman Ranskan Cannesissa keväällä 2019.

Omaelämäkerrassa Minä: Elton John hän kirjoittaa näin:

”Päivä oli elämäni tärkein, ja nyt näytimme saavamme osaksemme yhden äidin kiukunpuuskista, joiden pelossa olin elänyt lapsuuteni.”

Davidin ja Eltonin suhde virallistetaan Windsorin kaupungintalolla. Kaduille on kerääntynyt televisiokameroiden lisäksi tuhansia iloitsevia ihmisiä todistamaan historiallista tapahtumaa.

Sisällä virastotalossa, juuri kun Elton ja David ovat sanomassa tahdon, äiti alkaa puhua. Paikka on niin kauhea, ettei hän voisi koskaan kuvitella menevänsä naimisiin sellaisessa, äiti sanoo. Ja kun äiti yhtenä todistajista allekirjoittaa parisuhteen rekisteröintidokumentin, hän tuhahtaa: ”Tulipahan kirjoitettua”, ja kävelee ulos. Ei halauksia, ei onnitteluja.

Elton nieleskelee. Hän on perinyt paljon äitinsä luonteesta ja osaa olla oikukas itsekin. Hän ei kuitenkaan halua raivota äidille tuhansien ihmisten ja tv-kameroiden edessä. Sen sijaan hän astuu Davidin kanssa ulos, hymyilee leveästi ja vilkuttaa yleisölle.

David Furnish ja Elton John rekisteröivät parisuhteensa 21. joulukuuta 2005.

Elton Johnin ailahteleva rakkauselämä

Eltonin suhde äitiin oli alusta saakka ristiriitainen. Poika syntyi perheen ainoaksi lapseksi vuonna 1947 Lontoon lähiössä Pinnerissä. Hän sai nimen Reginald Kenneth Dwight, jonka vaihtoi myöhemmin taiteilijanimeksi Elton John.

Elton John toimi Watford-jalkapalloseurassa 1970-luvun puolivälissä.

Äiti Sheila oli toisinaan välinpitämätön, ja hänellä oli taipumusta masennukseen. Isä Stanley, ilmavoimien lentokapteeni, oli etäinen ja paljon poissa. Kotona hän oli niin ankara ja tunteeton, että poika vapisi pelosta.

Eltonille jäi lapsuudestaan mielikuva, että hänen vanhempansa vihasivat toisiaan. Hän muistaa riidat ja jääkylmän hiljaisuuden heidän välillään. Elton pakeni omaan huoneeseensa ja musiikin fantasiamaailmaan.

Tie tähtiin aukesi, kun nuori Elton kohtasi sanoittaja Bernie Taupinin. Yhteistyön tuloksena syntyi hitti toisensa perään, ja Eltonin elämä mullistui. Julkinen huomio ja konsertit kasvoivat valtaviksi.

Muotiguru Gianni Versace oli Eltonin läheinen ystävä, ja he juhlivat yhdessä Milanossa 1992.
Läheiset ystävykset prinsessa Diana ja Elton ystävänsä Gianni Versacen muistojumalanpalveluksessa heinäkuussa 1997. Versace oli murhattu viikkoa aiemmin.

Elton teki töitä vimmaisesti. Hän oli jatkuvasti joko kiertueella tai levytysstudiossa. Sitten kuvaan astuivat huumeet ja alkoholi.

Päihdeongelmien lisäksi Elton kärsi bulimiasta ja tuhlasi järjettömiä määriä rahaa. Mikään ei ollut hänelle tarpeeksi.

Rakkauselämä ailahteli, miessuhteet vaihtuivat tiuhaan. Vuonna 1984 Elton meni kaikkien yllätykseksi naimisiin ääniteknikko Renate Blauelin kanssa. Liitto kesti neljä vuotta.

Renate Blauel ja Elton John ensimmäisenä hääpäivänään 1985.

Vetovoimaa ensi tapaamisesta

Viimein Elton John tuli siihen pisteeseen, että ymmärsi tarvitsevansa apua päihdeongelmaansa. Hän hakeutui hoitoon ja on ollut nyt kolmekymmentä vuotta raittiina.

Raitistuminen ei kuitenkaan auttanut yksinäisyyteen. Yhtenä lauantai-iltapäivänä Elton kieriskeli itsesäälissä ja päätti hetken mielijohteesta soittaa ystävälleen. Hän kutsui tämän illalliselle ja pyysi tuomaan mukanaan tuntemiaan sinkkumiehiä.

Elton esiintyi 1974 Watfordin jalkapalloareenalla.

Yksi heistä oli hiljainen mutta itsevarma David Furnish. Elton hurmaantui. Hän soitti Davidille heti seuraavana päivänä ja pyysi tätä treffeille.

”Se ei ollut vain fyysistä vetovoimaa, vaan myös persoonallisuutemme sopivat yhteen. Keskusteluistamme ei tullut loppua”, Elton kertoo kirjassaan.

David epäröi. Hän oli kuullut Eltonin maineesta. Poptähdellä oli tapana ensin hukuttaa ihastuksensa ylellisiin lahjoihin ja sitten hylätä heidät avustajansa välityksellä.

Elton John ja David Furnish juhlimassa Eltonin 54-vuotissyntymä-päivää Lontoon Ritzissä 2001.

Rikkaus ja kuuluisuus eivät sokaisseet Davidia. Hänellä oli ura mainostoimistossa ja oma elämä, mikä taas teki Eltoniin vaikutuksen.

”Ensimmäistä kertaa olin täysin normaalissa suhteessa, joka tuntui tasa-arvoiselta, ja jolla ei ollut mitään tekemistä urani tai kuuluisuuteni kanssa.”

Miehet yrittivät tapailla salaa, mutta Eltonin kanssa se oli lähes mahdotonta. Hän alkoi esimerkiksi lähettää Davidin työpaikalle säännöllisesti valtavia ruusukimppuja.

Sopeutumista ja epänormaalia elämää

Seurustelun alkaessa kanadalaissyntyinen David Furnish oli 31-vuotias. Hän oli käynyt nuorena oman taistelunsa seksuaalisen suuntautumisensa ja ennakkoluulojen kanssa. Hänellä oli kaksi eri kaveriporukkaa, toiset heteroja, toiset homoja.

”Sellainen elämä söi itseluottamustani ja salailu myrkytti sieluani, koska en voinut olla ylpeä siitä, mitä olin”, David kertoi kanadalaisen televisiokanavan haastattelussa vuosia myöhemmin.

David Furnish Odeon-elokuvateatterissa Lontoossa 2006.

Parikymppisenä David paljasti äidilleen homoseksuaalisuutensa. Äiti järkyttyi, koska ajatteli, ettei poika voisi toteuttaa unelmiaan: avioliittoa ja perhettä.

Davidin äiti pelkäsi myös lapsensa terveyden puolesta. Aids tuntui 1980-luvulla leviävän erityisesti homojen keskuudessa.

David itse olisi kaivannut samaistumisen kohteita, joita ei siihen aikaan ollut. Davidin kanssa Elton havahtui huomaamaan, kuinka epänormaalia hänen elämänsä oli.

David Furnish ja Elton John osallistuivat Eltonin nimeä kantavan aids-säätiön juhlaan heinäkuussa 2019. Juhlapaikkana oli Ranskan Antibes.

David yritti sopeutua parhaansa mukaan. Vuonna 1997 hän ohjasi Eltonin elämästä dokumenttielokuvan Tantrums and Tiaras, joka näyttää Elton Johnin raivokohtauksia saavana diivana.

Elton rakasti dokumenttia. Se oli hänestä rehellinen.

”En pelkää, että ihmiset näkevät minusta hirviömäisen puolen”, hän sanoo.

”Olen tietoinen siitä, kuinka naurettavaa elämäni on ja kuinka ääliömäiseltä näytän, kun raivostun pikkuasioista. Sen piirteen olen perinyt vanhemmiltani.”

Äidin varjo

Pariskunnan onnea varjosti Eltonin äiti Sheila, joka ei sietänyt Davidia. Äiti oli aiemminkin suhtautunut viileästi Eltonin poikaystäviin ja vaimoon Renataan. Nyt, kun Elton John oli löytänyt vakaan parisuhteen, äidin vihamielisyys oli kylmäävää.

”Äitini ei kestänyt ajatusta, että napanuorani häneen viimein katkeaisi.”

Välirikosta kummallakin on oma versionsa. Sekä äidillä että Eltonilla oli helposti leimahtava temperamentti, eivätkä he säästelleet sanoja. Viimeinen pisara Eltonille oli puhelimessa käyty riita, jolloin äiti huusi:

”Sinä välität enemmän siitä otuksesta, joka kanssa menit naimisiin, kuin omasta äidistäsi!”

Alkoi seitsemän vuoden jäätävä hiljaisuus. Elton piti kuitenkin äidistään taloudellisesti huolta myös noina vuosina.

Daily Mail -lehdelle antamassaan haastattelussa Sheila syytti Davidia Eltonin elämän kontrolloimisesta ja siitä, että Elton katkaisi välejä vanhoihin ystäviinsä ja perheeseensä.

”Ketään meistä, joita Elton kutsui aina ennen juhliinsa, ei enää kutsuta. Tiedämme, kuka tämän takana on”, Sheila sanoi.

Hän sanoi olevansa niin raivoissaan Davidille, että hänen teki mieli lyödä tätä.

Kun Britannian lakimuutos salli vuonna 2014 samaa sukupuolta olevien avioliiton, Elton ja David halusivat olla jälleen etujoukoissa. Tällä kertaa Eltonin äitiä ei kutsuttu häihin. Sheila iski takaisin jättämällä kutsumatta poikansa 90-vuotisjuhliinsa. Sen sijaan hän palkkasi imitaattorin esiintymään Eltonina.

Vuonna 1979 Elton kävi äitinsä Sheilan kanssa Leningradissa.

Seuraavana vuonna Sheila sairastui vakavasti, ja Elton yritti tehdä sovinnon. Vuoden ajan äiti ja poika olivatkin puheväleissä. Joulukuussa 2017 Sheila Farebrother kuoli. Elton oli murheissaan. Suhde äitiin oli aina ailahdellut, ja Eltonista tuntui kuin hän olisi menettänyt äitinsä jo kauan sitten.

”Muistan ajan, jolloin äiti oli kannustava ja meillä oli hauskaa yhdessä. 1970-luvulla äitini oli sellainen, aina nauramassa.”

Vanhemmiksi sijaissynnyttäjän avulla

Ongelmallisesta äitisuhteesta huolimatta Eltonin ja Davidin elämässä tapahtui mullistava käänne. Heistä tuli vanhempia. Elton John ei ollut aiemmin ajatellut isyyttä, mutta David oli haaveillut omista lapsista.

Elton John ja David Furnish poikiensa Zacharyn ja Elijahin kanssa jalkapallo-ottelussa joulukuussa 2014.

Kaikki sai alkunsa vuonna 2008, kun Elton vieraili ukrainalaisessa orpokodissa, jota hänen perustamansa aids-järjestö tuki. Kun Elton piti sylissään pientä Lev-poikaa, tämä ojenteli käsiään kohti Eltonia ja hymyili. Poika sulatti supertähden sydämen.

David ja Elton yrittivät adoptoida Levin, mutta se ei onnistunut Ukrainan lainsäädännön vuoksi. Pari päätti ryhtyä keinohedelmöitykseen ja etsiä sijaissynnyttäjän. Elton oli jo yli kuusikymppinen ja Davidkin lähellä viittäkymmentä.

Munasolun luovuttaja pysyi anonyyminä, ja molemmat miehet luovuttivat spermaa. He eivät siis tiedä, kumpi on biologinen isä. Joulupäivänä 2010 sijaissynnyttäjä synnytti pojan, ja parin päivän päästä miehet toivat vauvan kotiin.

”Pidin poikaa sylissäni ja kuuntelin joululauluja. Itkin silmät päästäni, ja niin itki Davidkin”, Elton kertoi Barbara Waltersin haastattelussa.

Elton ja David menossa lastensa kanssa ravintola Club 55:een Saint-Tropez’ssa Ranskassa 2016.

Poika sai nimeksi Zachary Jackson Levon. Levon-nimi on ukrainalaisen Lev-pojan kunniaksi annettu. Eltonille Lev oli kuin enkeli, joka oli tullut kertomaan, että hänestä tulisi hyvä isä.

David ja Elton halusivat pian toisen lapsen, ja parin vuoden päästä sama sijaissynnyttäjä synnytti Elijahin. Nyt 11- ja 9-vuotiaat pojat ovat vanhempiensa silmäteriä. He ovat juurruttaneet perheen Windsorin kyläyhteisöön.

”Pojat saivat koulussa kavereita, ja kavereiden vanhemmista tuli ystäviämme. He eivät piitanneet siitä, keitä olemme”, Elton kertoo elämäkerrassaan.

David ja Elton ovat kyläläisille ennen kaikkea Zacharyn ja Elijahin vanhemmat, eivät luksuselämää viettäviä julkkiksia.

Artikkeli on julkaistu Eevassa 8/2021. Nettiversiota on muokattu.

Kommentoi +