Terapeutti Elina Tanskanen on huomannut, että yksi tunne on monien mielen ongelmien taustalla eikä sen bongaaminen ole aina helppoa
Vaikeat tunteet
Terapeutti Elina Tanskanen on huomannut, että yksi tunne on monien mielen ongelmien taustalla eikä sen bongaaminen ole aina helppoa
Elina Tanskanen on huomannut terapeutin työssään, että häpeä voi estää menemästä treffeille, juhliin tai työhaastatteluun. Näin Elina auttaa itseään tilanteissa, joissa tunne aktivoituu.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 19.8.2023
Kauneus ja Terveys

OLEN KOULUTTANUT paljon ihmisiä ja tehnyt vuosia terapiatyötä. Silti saatan edelleen jännittää esiintymisiä ja miettiä jälkikäteen, puhuinko liian rohkeasti tai olinko liian rento.

Usein jännitys kertoo siitä, että tilanne on minulle tärkeä ja haluan hoitaa sen kunnolla. Kun virityn esiintymistilanteeseen etukäteen, selviän siitä paremmin.

Olen kuitenkin tajunnut, että vain osa esiintymistä edeltävästä olostani on hyvää jännitystä. Joukossa on myös häpeää.

Häpeää tunteva saattaa ajatella olevansa huono vanhempi, lapsi, puoliso, työntekijä tai ystävä. Tunne voi estää menemästä treffeille, juhliin tai työhaastatteluu

TERAPEUTIN TYÖSSÄNI olen huomannut, että häpeä liittyy moneen vaikeaan tunteeseen ja mielentervey­den ongelmaan. Häpeä voi huonontaa suhdetta itseen ja näkyä ahdistuksena tai alakulona.

Häpeää tunteva saattaa ajatella olevansa huono vanhempi, lapsi, puoliso, työntekijä tai ystävä. Tunne voi estää menemästä treffeille, juhliin tai työhaastatteluun.

Häpeä on vakiteema myös työssäni seksuaalisuuden parissa. Ihmiset häpeävät sitä, mitä he haluavat, mistä tykkäävät ja mitä ovat kokeneet. Työelämässä häpeä voi näkyä esimerkiksi huijarisyndroomana.

HÄPEÄN BONGAAMINEN ei ole välttämättä aina helppoa. Moni tunnistaa tunteen, joka saa vetäytymään, eristäytymään ja haukkumaan itseään. Häpeällä on silti muitakin muotoja. Aggression tai suuttumuksen taustalla voi olla kokemus siitä, että on tullut häväistyksi.

Jotkut voivat tietoisesti tuottaa toiselle häpeää, ja sitä on käytetty rangaistukeinonakin. Ihmisiä on kiinnitetty häpeäpaaluihin ja lapsia laitettu nurkkaan häpeämään.

On eri asia jännittää esiintymistä ja toivoa, että kaikki menee hyvin, kuin ajatella, että olen kaikista huonoin eikä kukaan halua kuunnella minua.

KUKAAN EI PÄÄSE häpeän tunnetta pakoon. Siksi on hyvä miettiä, mikä hävettää ja miten tunne ilmenee. Kun häpeän tiedostaa, on helpompi tukea itseä ja löytää lempeitä näkökulmia.

On ymmärrettävää, että uuden edessä tuntee epävarmuutta. Jos tunteeseen sekoittuvat lamaava huonommuuden kokemus ja voimakas itsekritiikki, sitä on hyvä työstää. On eri asia jännittää esiintymistä ja toivoa, että kaikki menee hyvin, kuin ajatella, että olen kaikista huonoin eikä kukaan halua kuunnella minua.

Häpeän vastalääkkeet ovat ylpeys ja itsemyötätunto. Itselleen kannattaa puhua lempeästi ja pohtia, mistä on ylpeä ja mistä voisi antaa itselleen hyvää palautetta.

Haastan itseäni tekemään asioita, jotka hävettävät.

OLEN OPPINUT auttamaan itseäni tilanteissa, joissa häpeä aktivoituu. Kun tiedostan tunteen, totean sen itselleni ja joskus saatan mielessäni ikään kuin siirtää häpeän kokemuksen syrjään.

Haastan itseäni myös tekemään asioita, jotka hävettävät. Usein etukäteen ahdistavilta tuntuvat asiat eivät toteudu tai menevät paremmin kuin olin ajatellut.

Häpeän tunnistaminen vapauttaa mielen kaistaa ja voi avata silmät uusille mahdollisuuksille. Kun häpeän kanssa tulee toimeen, voi elää rennompaa ja luovempaa elämää.”

Elina Tanskanen

on 45-vuotias erityistason seksuaali­terapeutti, toiminta­terapeutti ja työnohjaaja.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 1/2023.

Kommentoi +